reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2022

Byliśmy dzisiaj na rozejrzeniu się za wózkiem.
Rozczarowanie na maksa.
U mnie w mieście są dwa sklepy jeden zamknięty jest w sobote 😳
A ja mogę tylko w tedy korzystać bo mąż zwykle ma wolne w soboty.
A w drugim sklepie same szarość i czarne.
Dostaliśmy katalogi wózków i mamy się zastanowić i coś wybrać i oni w tedy sprowadza na sklep dla nas.

Ogólnie jakiś tam zarys tego wózka mamy ale co z tego co bym nie pokazała a naprawdę mam dużo zdjęć z różnymi modelami / firmami to oni akurat niewspolpracuja.

😳😳
I dalej jesteśmy w kropce.
Mąż mówi że zamówi się przez internet samemu taki jaki nam się będzie podobać i już.
Gorzej jak wtopimy kasę w wózek który nas nie zadowoli.
No nic zobaczymy parę dni mamy na zastanowienie.

Parę drobiazgów kupiliśmy w sklepie w sumie nic konkretnego i trzy stówki poszło.

A jakie modele masz na oku?

reklama
Motyw kwiatowy 🤣

1. Lonex Pax Rose
2. Babyactive rose gold
3. Bebetto nitello flowers

Mam nadzieje ze się nie pomyliłam w nazwach 😀

Nie planujemy z mężem więcej dzieci więc chcemy żeby nasza córeczka miała typowo wozek dla dziewczynki.

Wszystkie b.ladne ❤️ ciezko tak przez internet wybrac cos. Szkoda, ze nie macie na miejscu chociaz jednego modelu.

Cześć dziewczyny , strasznie się martwię bo na ostatniej wizycie u ginekologa dowiedziałam się że mam nieco za dużo wód płodowych ale lekarz ostatecznie powiedział "lepiej za dużo niż za mało " trochę poczytałam w internecie i powiem szczerze że jestem lekko przerażona , piszą tam że głównymi przyczynami wielowodzia jest cukrzyca ciążowa której nie mam albo jakieś Wady genetyczne płodu dodam że to moja pierwsza ciąża i nie miałam nawet badań połówkowych bo lekarz powiedział że jestem młoda i nie ma aż takiego ryzyka , obecnie jestem w 27tygodniu i zastanawiam się czy iść na te trzecie prenatalne , proszę tylko aby nikt mnie nie krytykował jestem młoda to moja pierwsza ciąża a skoro lekarz mi mówił że mi nie potrzebne żadne prenatalne to nie robiłam nie miałam też nikogo kto mógłby mi to powiedzieć miałyście w ciąży za dużo wód płodowych jak to się skończyło albo czy któraś z was ma i jakie zalecenia od lekarza?

Cześć dziewczyny , strasznie się martwię bo na ostatniej wizycie u ginekologa dowiedziałam się że mam nieco za dużo wód płodowych ale lekarz ostatecznie powiedział "lepiej za dużo niż za mało " trochę poczytałam w internecie i powiem szczerze że jestem lekko przerażona , piszą tam że głównymi przyczynami wielowodzia jest cukrzyca ciążowa której nie mam albo jakieś Wady genetyczne płodu dodam że to moja pierwsza ciąża i nie miałam nawet badań połówkowych bo lekarz powiedział że jestem młoda i nie ma aż takiego ryzyka , obecnie jestem w 27tygodniu i zastanawiam się czy iść na te trzecie prenatalne , proszę tylko aby nikt mnie nie krytykował jestem młoda to moja pierwsza ciąża a skoro lekarz mi mówił że mi nie potrzebne żadne prenatalne to nie robiłam nie miałam też nikogo kto mógłby mi to powiedzieć miałyście w ciąży za dużo wód płodowych jak to się skończyło albo czy któraś z was ma i jakie zalecenia od lekarza?
Moim zdaniem zależy ile tych wód jest, bo jeśli to lekkie przekroczenie, to może być błąd pomiaru - każdy pomiar na usg to pomiar szacunkowy i nawet dwa pomiary w ciągu 5 min mogą wyjść różne.
Jeśli coś Cię niepokoi to poszłabym do innego lekarza 😉Wszystko zależy jak bardzo ufasz swojemu lekarzowi (dla mnie np. ważne jest, żeby usg było robione na każdej wizycie bo wtedy można na bieżąco monitorować stan malucha). Co do badań prenatalnych - nie jest to wymóg, są dodatkowo płatne, więc nie dziwie się, że niektórzy się na nie nie decydują, uważam jednak, że to podstawowe badania, które mogą wykryć potencjalne wady (bo są bardziej dokładne niż zwykle usg) i odpowiedzialny lekarz nie powinien ich odradzać 😉

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to może warto zasięgnąć opini drugiego lekarza.
A jeśli chodzi o badania prenatalne to my mieliśmy ze względu na obciążony wywiad ( trzy poronienia/ mój nieprawidłowy kartiotyp) pierwszego trymestru mieliśmy u naszej pani doktor I w Warszawie a drugie zdecydowaliśmy się wyłącznie u naszej pani doktor I trzecie mamy mieć za tydzień.
U mojej pani doktor normalnie place za te usg prenatalne wizyty prywatne a w Warszawie byliśmy ze skierowaniem i na NFZ mieliśmy.

reklama
Nie martw się jesli masz 27 tydzień to umów się na 3 prenatalne. Lekarz wszystko zbada i dowiesz się co i jak. I jak lekarz nie kazał sie martwić to nie szukamy nic w necie. Czasem jest więcej wód płodowych.. lepiej niż mniej(bo ich niedobór może maleństwu wyrzadzić krzywdę). Także głowa do góry. Ja w pierwszej ciąży też miałam więcej wód, a dzieciątko było zdrowe :).

Do góry