reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2022

Kurczę strasznie szybko dali Ci insulinę 🤔. Ja w poprzedniej miałam juz od 12 tyg tez byłam na diecie i ładnie to działało. Ale czasem nie mogłam juz jeść o 23, a potem wyniki od razu skakały 🙈. I po 2 miesiacach tez miałam insulinę., bo 4 dni z rzędu miałam powyzej 90.
@seremida tak ja wiem, że dieta to nic strasznego. Tylko małe dzieci po niej, a z doswiadczenia wiem, że takie ok 3.5 kg lepiej się rodzi.
@kas1815 no to miałaś przygody dziewczyno. Dobrze, że wszystko dobrze i pewnie dzwoń tam i niech wylicza, a nie głupoty wpisuje.
@Paula1997 to tak czasem jest z tą intuicją czujesz na chłopca, a będzie dziewczynka. To tak jak mówią o wygladzie, że dziewczynki urodę zabierają, a chlopcy uroku. Czy kształt brzucha ;). Wierz mi w żadnej ciąży nie wyglądałam inaczej niż zwykle. A każdy brzuch miałam taki sam :). Ale tak było u mnie, pewnie każda z nas zauważyła coś innego.
No widzisz, dali Ci insuline, bo miałaś wyniki powyżej 90. Ja totalnie nie mogłam zejść poniżej 90, mimo diety. Resztę pomiarów w ciągu dnia ok. Co prawda moje przekroczenia na czczo nie były duże, ale powiedzieli mi, że lepsza insulina niż nieuregulowane cukry. Poczytałam rekomendacje i faktycznie tak powinno się postępować w sytuacji, w jakiej ja się znalazłam, wiec nie pozostało mi nic innego jak rozpocząć przyjmowanie insuliny 🙂

reklama
U mnie zaczęło się od glukozy na czczo 92. Później krzywa, która wyszła bardzo dobrze, poza cukrem na czczo 92 (czyli to takie graniczne wartosci). Dostałam glukometr, mierzyłam te glukozy 6 razy dziennie i niestety nie byłam w stanie zbic tych porannych poniżej 90 (z glukometru mialam wyniki od 91 do 95), a naprawdę próbowałam wszystkiego. Powiedzieli mi w szpitalu, że jeżeli występują przekroczenia tylko na czczo, to nie jest to zależne od diety, tylko po prostu pewne mechanizmy w organizmie w związku z ciaza zawodzą. Od tygodnia jestem na insulinie, która podaje się na noc. Oczywiście nadal trzymam dietę i mierze cukry 6 razy dziennie 🙂 wraz z wiekiem ciazy te skoki glukozy mogą się nasilac, wiec z ta dieta to muszę się poważnie zaprzyjaźnić 😀 ja w pierwszej ciazy mialam cukry idealne. Lekarz mowil, że ilość ciąż tez wpływa na prawdopodobieństwo cukrzycy ciazowej- z każdą kolejną jest większe (oczywiście nie u każdego to się sprawdza).
Poczytałam was z tym cukrem i się
przeraziłam, bo już wam tu pisałam że przed ciąża miałam zawsze około 110 na czczo, jestem zła na siebie że nie poszłam do endokrynologa jeszcze się skonsultować, pognałam męża żeby mi naprawił glukometr to jutro sprawdzę przed jedzeniem, dzisiaj już zjadłam i po około 1,5h mam 99 to chyba w porządku?

Poczytałam was z tym cukrem i się
przeraziłam, bo już wam tu pisałam że przed ciąża miałam zawsze około 110 na czczo, jestem zła na siebie że nie poszłam do endokrynologa jeszcze się skonsultować, pognałam męża żeby mi naprawił glukometr to jutro sprawdzę przed jedzeniem, dzisiaj już zjadłam i po około 1,5h mam 99 to chyba w porządku?
Ogolnie powinno się mierzyć godzinę po rozpoczęciu posiłku i wyniki powinien być poniżej 140. Ja w ciągu dnia nie mam najmniejszych problemów, tylko ten poranek na czczo (na insulinie juz jest ok). A badałas sobie w ostatnim czasie glukoze na czczo? Mi bardzo szybko to lekarz zlecil i dobrze, bo szybko zaczęłam działać.

Cześć Dziewczyny. W czwartek miałam już całą grupę nadrobioną, wchodzę dzisiaj i czytam chyba od jakiejś godziny :)

Melduje się po pierwszych prenatalnych :)
Generalnie jak to zwykle u mnie bywa wszystko dobrze z małymi wyjątkami. DZidzia się rozwija, płeć nadal nieznana (albo nie chciał pokazać albo nie ma tam co zobaczyć 😀).
Oczywiście w gabinecie cyrk bo leżałam już na lozku, lekarz zaczął robić usg i wywaliło prąd w całym budynku przychodni. Potem prąd wrócił ale oczywiście tam gdzie miałam usg nadal nie było 🙈 mąż pomagał z przedluzaczami itp. Całe moje życie w pigułce.
Jeśli chodzi o te wyniki NT mam ciut powyżej średniej w stosunku do wielkości dziecka ale nadal mieścimy się w tej granicy 2.5 wiec lekarz nie mówił nic o jakimś zagrożeniu. Zapytał tylko ile wyżyliśmy z mężem po urodzeniu. A byliśmy dość malutcy. Zrobiłam PAPPA i zobaczymy.
Wyszły mi tez w jednej tętnicy macicznej słabszy a w drugiej za mocny przepływ. Średnia dobra, ale na wszelki wypadek zalecony Acard.
Ale co najbardziej mnie uderzyło! I będę w pon robiła o to awanturę. Pewnie wiecie, ze te wszystkie ryzyka poronienia, wad genetycznych itp wylicza program. No i nam wyliczył jedno ryzyko dość wysokie (stad Acard) ale kurcZe w domu zorientowaliśmy się Ze lekarz wpisał ilość poronień : 9 zamiast 0 !! LicZba ciąż :0 liczba porodów:0
Nie wiemy czy to wpływa CZy nie na poziom ryzyka ale dobra rada - Pilnujcie co macie wpisywane od razu na wizycie. U nas było dość śmieszno - nerwowo ale skończyło się tym ze ja muszę znowu wszystko odkręcać.
Ale miałaś przygody!
Z całą pewnością wynik jest do skorygowania, 9 i 0 są obok na klawiaturze ale to błąd, który nie powinien się zdarzyć.

O matko, ależ nadrabiania 😁
Ja też mam dalej chęć na pomidory w każdej postaci i też obstawiam chłopca, ale zobaczymy, teść liczy na wnuczkę 🤭
Dopadło mnie jakieś przeziębienie, ból gardła i trochę katar. Piłam już mleko z czosnkiem i miodem, plukalam gardło szałwią, staram się nawadniać i dużo pić (uwielbiam herbatę z cytryną i teraz jeszcze dodaje miód ale nie chcę przesadzić bo wiem że za dużo nie można). Przypomnicie jeszcze jakieś domowe sposoby? Bo chyba się nie doszukam już w tych prawie 400 stronach forum, a pamiętam że temat był 😉

O matko, ależ nadrabiania 😁
Ja też mam dalej chęć na pomidory w każdej postaci i też obstawiam chłopca, ale zobaczymy, teść liczy na wnuczkę 🤭
Dopadło mnie jakieś przeziębienie, ból gardła i trochę katar. Piłam już mleko z czosnkiem i miodem, plukalam gardło szałwią, staram się nawadniać i dużo pić (uwielbiam herbatę z cytryną i teraz jeszcze dodaje miód ale nie chcę przesadzić bo wiem że za dużo nie można). Przypomnicie jeszcze jakieś domowe sposoby? Bo chyba się nie doszukam już w tych prawie 400 stronach forum, a pamiętam że temat był 😉
Napisałam długi post i już nie chce mi się drugi raz rozpisywać 😆 wpisz sobie w wyszukiwaniu mój nick i tak będzie szybciej znaleźć 😁

Dzień dobry :)
Dziewczyny, Wy tutaj o prenatalnych, a do moich jeszcze 3 tygodnie 🤯
Wczoraj byłam na wizycie i Dzidziek ma 2.77 cm, serduszko bije 170/min. Widać zalążki wszystkich kończyn i nawet widziałam jak nimi porusza :)
Z OM 10+5 a z USG 9+4, co się zgadza, bo miałam późną owulację.
Szczerze powiedziawszy, to wątpię czy uda mi się ogarnąć 2 grupy, bo mam swoje Dziewczyny na Sierpniówkach 2021 a jeśli ktoś dłużej korzysta z forum, to wie, że to już jak rodzina :)
Tutaj też życzę takiej atmosfery :)
Siedzenie z telefonem i bycie aktywną przy 8mio miesięczniaku, to też wyzwanie ;) Synek jest na etapie stania i przewracania się o wszystko.. muszę mu poświęcać dużo uwagi.

Z tego co wiem, to nawet po utworzeniu grupy prywatnej można napisać do Administratorki o dodanie kolejnych Nicków.. z pewnością na początku będzie pisane i tu i tu. Nas było grubo ponad setkę, a teraz została może połowa Dziewczyn.

Załączam zdjęcie Maluszka ;)
Screenshot_20220422-143637_Gallery.jpg

Ogolnie powinno się mierzyć godzinę po rozpoczęciu posiłku i wyniki powinien być poniżej 140. Ja w ciągu dnia nie mam najmniejszych problemów, tylko ten poranek na czczo (na insulinie juz jest ok). A badałas sobie w ostatnim czasie glukoze na czczo? Mi bardzo szybko to lekarz zlecil i dobrze, bo szybko zaczęłam działać.
Tak, robiłam w tym tygodniu cały pakiet badań po niedzieli odbiorę wyniki i wizytę mam w środę, u mnie dzisiaj 8+3, więc jedna z młodszych ciąż, zostaje w tyle z badaniami. Jeszcze jutro rano sprawdzę sobie glukometrem. Widzę, że te cukry z rana najgorsze, bo nic z tym nie można zrobić, ja napewno nabawiłam się tego w momencie zmiany pracy i dużego stresu. Próbowałam być na diecie niskowęglowodanowej, to właśnie zeszłam że 120 na 110 i ogólnie przestałam być taka śpiąca tylko tej diety w ciąży to sie raczej nie stosuje. Teraz już czuje się lepiej, mam nadzieję, że mdłości mnie opuściły na dobre to zacznę jeść inaczej.
@maszak z tym wyglądem to w tamtej ciąży wszyscy pytali czy będzie chłopiec bo tak super wyglądam, teraz też mi wszystkie pryszcze zniknęły 😁 raczej to sprawka hormonów a nie płci

Dziewczyny i ja do Was dołączam, aktualnie 9t 2d, poprzednia ciąża poronienie w styczniu 2022 puste jajo płodowe, teraz wszystko rozwija się dobrze😊 biorę euthyrox 50, gdyż w ciąży wyszła mi niedoczynność tarczycy chociaż wcześniej nie miałam z nią problemów oraz duphaston. Mam do Was pytanie, czy pijecie kawę w ciąży? Mi się zdarza wypić słabą raz na kilka dni. Wczoraj jednak ze względu n mdlosci i wymioty wypilam dwie herbaty z imbirem, a pozniej spotkalam sie z przyjaciółką i wypilam niecaly kubek slabej kawy rozpuszczalnej z mlekiem bo kompletnie zapomnialam o wypitej herbacie, ktora zaaiera teine.. i teraz mam wyrzuty sumienia😔
Ja na samym poczatku pilam raz na jakis czas slaba kawe ale teraz odstawilam calkowicie. W necie sa wszedzie informacje ze jakas tam dawka kofeiny jest dozwolona ale moja lekarka powiedziala, ze najnowsze badania wykazaly, ze nawet niewielka ilosc moze jednak zaszkodzic, wiec jesli nie musze to zebym nie pila. Wlasnie za to ja mega szanuje- kobieta non stop sie szkoli, jezdzi na sympozja i konferencje, robi teraz dodatkowa specjalizacje z patologii ciazy wiec czuje sie bezpiecznie w jej rekach :)

reklama
Ja dziś właśnie kupiłam truskawki😁 No i oczywiście świeże pomidorki. W życiu tak bardzo mi się nie chciało jesc pomidorów jak teraz.
Nie wiem o co chodzi z tymi pomidorami teraz, bo mogłabym jeść codziennie, aż ślina się zbiera w buzi jak pomyślę. 😁 Na kanapce, ze śmietaną i szczypiorkiem do obiadu albo sam bez niczego. Zwykły pomidor a ile szczęścia 😁😁

Do góry