reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Dziewczyny, chciałam zrezygnować już z kp i przejść tylko na mm. Ściągam mleko laktatorem i podaję z butelki, także Mały nie jest przyzwyczajony typowo do piersi, więc myślałam, że będzie latwiej. Wiem, że trzeba stopniowo, karmienie za karmienie, tylko problem w tym, że Synek w ogóle nie chce jeść modyfikowanego :( Podawałam enfamil, być może Mu nie smakuje, znacie może jakieś mleczko, które dzieci chętnie jedzą? Czy muszę testować po kolei i liczyć, że jakieś polubi? Lekarz mówi, że składy mm są podobne i wszystkie spełniają normy, tylko nie wiadomo, czy dziecko w ogóle będzie chciało inne mleko niż moje…

reklama
Dzisiaj mieliśmy ostatnią kontrolę, wszystko jest w porządku, leczenie zakończone 🙂.
Nawet nie wiesz jaką jest różnica w komforcie życia, gdy przez cały dzień nie myśli się tylko o tym kiedy będzie można się położyć...
Dziewczyny, planujecie wyjazdowy urlop z Maluszkami w tym roku? Myślicie, że nadają się już na dłuższe podróże, nowe miejsca i mocno aktywny wypoczynek?😁
Ja miałam najlepsze wakacje jak mój syn miał 10 miesięcy. Chodziliśmy z nim po górach, zwiedziliśmy zamki, kopalnie. Rok później to już była katastrofa. Z zamku w Łańcucie dobrze zapamiętałem tylko podłogi po których młody zwiewał. Już wtedy to on wolał chodzić tam gdzie on chce, więc zmieniliśmy lokalizację z Bieszczad na Roztocze po tygodniu i dopiero tam z nim było naprawdę przyjemnie.

Dziewczyny, chciałam zrezygnować już z kp i przejść tylko na mm. Ściągam mleko laktatorem i podaję z butelki, także Mały nie jest przyzwyczajony typowo do piersi, więc myślałam, że będzie latwiej. Wiem, że trzeba stopniowo, karmienie za karmienie, tylko problem w tym, że Synek w ogóle nie chce jeść modyfikowanego :( Podawałam enfamil, być może Mu nie smakuje, znacie może jakieś mleczko, które dzieci chętnie jedzą? Czy muszę testować po kolei i liczyć, że jakieś polubi? Lekarz mówi, że składy mm są podobne i wszystkie spełniają normy, tylko nie wiadomo, czy dziecko w ogóle będzie chciało inne mleko niż moje…
Smakowo to jednak kwestia indywidualna. Najlepiej kup zamiast całej paczki próbki mleka i daj sprobowac.

Mojemu starszemu na poczatku, lekarz pediatra doradzil, mial bebiko, nie chcial i jak sprobowalam to faktycznie bez szalu, pozniej podalam bebilon, moja siostra podawala swoim dzieciom i juz tak zostalo. Jak dla mnie bebilon ma przyjemniejszy smak.

Moja pediatra mówiła, że enfamil ma dużo glukozy (pierwsze miejsce!) i poradziła mi Bebilon (ma laktozę na pierwszym składzie). Niestety nie wiem, czy posmakuje Twemu maluchowi. U mnie było mleko "1" od 4 miesiąca (nie wytrzymałam tyle z laktatorem) i dawałam co drugą butelkę mm i ładnie poszło.

Mój jest z września, więc ma skończone 9 miesięcy i tak naprawdę dopiero w końcówce 8 usiadł sam. Wcześniej posadzony siedział bardzo ładnie, ale sam ruchowo był totalną nogą. Ze wszystkim nadgonił jak skończył 9 miesiąc. Usiadł, zaczął się przesuwać, przemieszczać, obecnie zaczyna powolutku raczkować, choć łatwiej mu się przesuwać, bo wszędzie mamy śliskie panele bądź płytki. Nie można każdego dziecka mierzyć jedną miarką. Jeśli widać, że się rozwija, ale ma swoje tempo to nie ma co poganiać, do wszystkiego sam dojdzie. Takie moje zdanie.
Dziękuję, chyba to chciałam usłyszeć. Teściowa trochę mi miesza w głowie i mówi, że młody jest opóźniony nieco i czasami nachodzą mnie czarne myśli. Też nie jestem zwolennikiem poganiania, wszystko w swoim czasie :)

Dziękuję, chyba to chciałam usłyszeć. Teściowa trochę mi miesza w głowie i mówi, że młody jest opóźniony nieco i czasami nachodzą mnie czarne myśli. Też nie jestem zwolennikiem poganiania, wszystko w swoim czasie :)
Ja też bym dała czas, szczególnie że u się obraca itd. Zawsze można go wspierac zabawami, pokazywać pozycje czworacza itd. U nas mała zaczela się przemieszczać jak przestałam jej za każdym razem podawać zabawkę tylko kładłam troszkę dalej :) chwilę się złościła ale wykombinowala. U nas juz początki raczkowania i dzisiaj usiadła sama i próbuje wstawać, na razie głównie do wysokiego klęku. U nas 7,5mc, ale myślę że idzie to szybciej dlatego że od 4mc mamy rehabilitację i miala ćwiczenia żeby na pewno czworakowala.

Dzisiaj mieliśmy ostatnią kontrolę, wszystko jest w porządku, leczenie zakończone 🙂.
Nawet nie wiesz jaką jest różnica w komforcie życia, gdy przez cały dzień nie myśli się tylko o tym kiedy będzie można się położyć...
Dziewczyny, planujecie wyjazdowy urlop z Maluszkami w tym roku? Myślicie, że nadają się już na dłuższe podróże, nowe miejsca i mocno aktywny wypoczynek?😁
Bardzo dobrze slyszec że w końcu się wysypiasz :) cieszę się że leczenie zakończone pomyślnie!
My w tym roku bardziej przedłużone weekendy na jeziorem, we wrześniu góry. Ale to nie że wzgledu na mała tylko na budowę domu. Czasu i finansów mniej w tym roku.
Pierwszy weekend że znajomymi już za nami i poza tym że mała prawie tam nie spała to było super🤣😅

A próbowałaś mieszać ze swoim mlekiem? Np 120 twojego i 30 mm i potem zwiększać mm a zmniejszać Twoje? Znajomej synek też nie chciał pić ale wkoncu chwycił i jest na mm. Ja też ściągam i też czasem mam już dość ale mój mały musi mieć mleko dla alergików które w ogóle jest okropne.. I ciągle się boję tej porażki przy podaniu mu mm i dalej ściągam.. Ale nie ukrywam mam już Córaz mniej mleczka swojego..

reklama
Do góry