reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

A ja się zastanawiam nad tym NIFTY. Lekarz mówił że to moja decyzja. Sama już niewiem. U mnie w rodzinie żadnych chorób genetycznych nie było. U męża też nie.
Moja koleżanka urodziła córeczkę z zespołem Downa. Nikt w rodzinie nie miał żadnych chorób genetycznych. Miała tylko UsG prenatalne, nie robiła Pappy. Lekarz powiedział jej że usg jest ok i nie musi robić badań dodatkowych. Dopiero w 35 tygodniu wykryto wadę serca u dziecka, a w 38 zdiagnozowali ZD.
Więc to że nikt w rodzinie nie ma ZD to nic nie znaczy.

Ja na Twoim miejscu bym już miała że 3 zawały więc nawet przez moment bym się nie zastanawiała. Ale to tylko i wyłącznie Twoja decyzja.
Gin też mi powiedział że że względu na wiek (mam 35) pappa na bank wyjdzie mi źle. A wyszła trisomia 21 wynik 1: 4987.

Na pewno u Ciebie jest wszystko ok. Ale jeśli masz możliwość (w sensie kase) to co Ci zalezy sprawdzić i być spokojna przez resztę ciazy;)

reklama
Czy tylko mi źle wyszły te pierwsze wyniki z krwi jeśli chodzi o glukozę? Miałam 99 na 92 będących normą dla ciężarnych 🤔
Albo coś mi tu umknęło 😟
Ja mialam 99 na pierwszym badaniu glukozy, a jak robilam krzywa to miałam na czczo 86, po godzinie 140, po 2 godz 138.
Więc jakimś cudem zmalał mi ten poziom na czczo;)
W pierwszej ciazy miałam cukrzycę ciążowa wykryta po 20 tygodniu. Ale miałam tylko dietkę.

Ja mialam 99 na pierwszym badaniu glukozy, a jak robilam krzywa to miałam na czczo 86, po godzinie 140, po 2 godz 138.
Więc jakimś cudem zmalał mi ten poziom na czczo;)
W pierwszej ciazy miałam cukrzycę ciążowa wykryta po 20 tygodniu. Ale miałam tylko dietkę.
Podczas diety musiałaś badać się glukometrem?
Wizytę u diabetologa mam dopiero w czerwcu, chciałam na obiad jeść makaron ale jak zjadłam ze śmietaną czy jogurtem to mi to nie smakuje. Nie mam już pomysłu..

Moja koleżanka urodziła córeczkę z zespołem Downa. Nikt w rodzinie nie miał żadnych chorób genetycznych. Miała tylko UsG prenatalne, nie robiła Pappy. Lekarz powiedział jej że usg jest ok i nie musi robić badań dodatkowych. Dopiero w 35 tygodniu wykryto wadę serca u dziecka, a w 38 zdiagnozowali ZD.
Więc to że nikt w rodzinie nie ma ZD to nic nie znaczy.

Ja na Twoim miejscu bym już miała że 3 zawały więc nawet przez moment bym się nie zastanawiała. Ale to tylko i wyłącznie Twoja decyzja.
Gin też mi powiedział że że względu na wiek (mam 35) pappa na bank wyjdzie mi źle. A wyszła trisomia 21 wynik 1: 4987.

Na pewno u Ciebie jest wszystko ok. Ale jeśli masz możliwość (w sensie kase) to co Ci zalezy sprawdzić i być spokojna przez resztę ciazy;)
Dzięki za radę. Jutro zadzwonię i się umówię na to badanie. Chociaż jeden stres będzie mniej. A są jakieś ograniczenia co do miesiąca w którym trzeba to wykonać bo zapomniałam zapytać w gabinecie?
A tak wogóle to trzeba odstawiać leki typu acard/heparyna przed pobraniem? W pierwszym gabinecie mi powiedzieli że 24 h przed pobraniem krwi trzaba odstawić, a kolejny lekarz mówił, że nie trzeba bo to jest jak zwykłe pobranie krwi. Idzie zwariować!!!

Dzięki za radę. Jutro zadzwonię i się umówię na to badanie. Chociaż jeden stres będzie mniej. A są jakieś ograniczenia co do miesiąca w którym trzeba to wykonać bo zapomniałam zapytać w gabinecie?
A tak wogóle to trzeba odstawiać leki typu acard/heparyna przed pobraniem? W pierwszym gabinecie mi powiedzieli że 24 h przed pobraniem krwi trzaba odstawić, a kolejny lekarz mówił, że nie trzeba bo to jest jak zwykłe pobranie krwi. Idzie zwariować!!!
Jak zadzwonisz się umówić to tam Ci wszystko powiedzą co możesz a czego nie. Pamiętam że że mną przeprowadzała jakiś krótki wywiad na kilka dni przed badaniem.

Podczas diety musiałaś badać się glukometrem?
Wizytę u diabetologa mam dopiero w czerwcu, chciałam na obiad jeść makaron ale jak zjadłam ze śmietaną czy jogurtem to mi to nie smakuje. Nie mam już pomysłu..
Tak, musiałam trzymać dietę i 3x dziennie badać glukometrem: na czczo rano i godzine po 2 głównych posilkach, czy jakoś tak.

Ale z tego co pamiętam to wsuwalam slodycze mimo wszystko 🤷‍♀️ i cukier nigdy nie był podwyzszony

To moje wyniki tego PAPPA. Jednak za 2 dni mam wizytę u tego genetyka i u mojego ginekologa. Zobaczę co powiedzą. Na aminopunkcje nie pójdę. Pewnie zrobię NIFTY. To się rejestruje i zamawia przez internet? Zobacz załącznik 1269673
Czesc, czytam troche Wasze wpisy, kiedys sie tu sporo udzielalam. Moje wyniki pappy tez mnie niepokoją. Konsultowalas sie moze z genetykiem? Co powiedzial?
Ja mam ryzyko skorygowane 1:331 z uwagi na zanizone bialko pappa. Jaki Ty masz poziom tego bialk?

Czesc, czytam troche Wasze wpisy, kiedys sie tu sporo udzielalam. Moje wyniki pappy tez mnie niepokoją. Konsultowalas sie moze z genetykiem? Co powiedzial?
Ja mam ryzyko skorygowane 1:331 z uwagi na zanizone bialko pappa. Jaki Ty masz poziom tego bialk?
Hej, moje wyniki wyszły tak niskie właśnie ze względu na niskie białko Pappa. Pozostałe wyniki mam ok. A robiłaś badania prenatalne prywatnie czy na NFZ?

reklama
Hej, moje wyniki wyszły tak niskie właśnie ze względu na niskie białko Pappa. Pozostałe wyniki mam ok. A robiłaś badania prenatalne prywatnie czy na NFZ?
Na nfz, ale w miejscu gdzie duzo pacjentek przede mna robila je priv. Obraz usg idealny, ta lekarka w ogole ponoc jest bardzo dokladna w tym. No wlasnie z racji wieku mialam ryzyko okreslone jako 1:372 natomiast samo bialko obnizylo tak moj wynik. Nie wiem czy to bialko jest takie istotne faktycznie, moj lekarz powiedzial, ze ono koreluje z niczym:/ pytanie tez co moze obnizyc jego poziom czy np przebyte infekcje i najprawdopodobniej covid...

Do góry