reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

A ja się zastanawiam nad tym NIFTY. Lekarz mówił że to moja decyzja. Sama już niewiem. U mnie w rodzinie żadnych chorób genetycznych nie było. U męża też nie.
Moja koleżanka urodziła córeczkę z zespołem Downa. Nikt w rodzinie nie miał żadnych chorób genetycznych. Miała tylko UsG prenatalne, nie robiła Pappy. Lekarz powiedział jej że usg jest ok i nie musi robić badań dodatkowych. Dopiero w 35 tygodniu wykryto wadę serca u dziecka, a w 38 zdiagnozowali ZD.
Więc to że nikt w rodzinie nie ma ZD to nic nie znaczy.

Ja na Twoim miejscu bym już miała że 3 zawały więc nawet przez moment bym się nie zastanawiała. Ale to tylko i wyłącznie Twoja decyzja.
Gin też mi powiedział że że względu na wiek (mam 35) pappa na bank wyjdzie mi źle. A wyszła trisomia 21 wynik 1: 4987.

Na pewno u Ciebie jest wszystko ok. Ale jeśli masz możliwość (w sensie kase) to co Ci zalezy sprawdzić i być spokojna przez resztę ciazy;)

reklama
Czy tylko mi źle wyszły te pierwsze wyniki z krwi jeśli chodzi o glukozę? Miałam 99 na 92 będących normą dla ciężarnych 🤔
Albo coś mi tu umknęło 😟
Ja mialam 99 na pierwszym badaniu glukozy, a jak robilam krzywa to miałam na czczo 86, po godzinie 140, po 2 godz 138.
Więc jakimś cudem zmalał mi ten poziom na czczo;)
W pierwszej ciazy miałam cukrzycę ciążowa wykryta po 20 tygodniu. Ale miałam tylko dietkę.

Ja mialam 99 na pierwszym badaniu glukozy, a jak robilam krzywa to miałam na czczo 86, po godzinie 140, po 2 godz 138.
Więc jakimś cudem zmalał mi ten poziom na czczo;)
W pierwszej ciazy miałam cukrzycę ciążowa wykryta po 20 tygodniu. Ale miałam tylko dietkę.
Podczas diety musiałaś badać się glukometrem?
Wizytę u diabetologa mam dopiero w czerwcu, chciałam na obiad jeść makaron ale jak zjadłam ze śmietaną czy jogurtem to mi to nie smakuje. Nie mam już pomysłu..

Moja koleżanka urodziła córeczkę z zespołem Downa. Nikt w rodzinie nie miał żadnych chorób genetycznych. Miała tylko UsG prenatalne, nie robiła Pappy. Lekarz powiedział jej że usg jest ok i nie musi robić badań dodatkowych. Dopiero w 35 tygodniu wykryto wadę serca u dziecka, a w 38 zdiagnozowali ZD.
Więc to że nikt w rodzinie nie ma ZD to nic nie znaczy.

Ja na Twoim miejscu bym już miała że 3 zawały więc nawet przez moment bym się nie zastanawiała. Ale to tylko i wyłącznie Twoja decyzja.
Gin też mi powiedział że że względu na wiek (mam 35) pappa na bank wyjdzie mi źle. A wyszła trisomia 21 wynik 1: 4987.

Na pewno u Ciebie jest wszystko ok. Ale jeśli masz możliwość (w sensie kase) to co Ci zalezy sprawdzić i być spokojna przez resztę ciazy;)
Dzięki za radę. Jutro zadzwonię i się umówię na to badanie. Chociaż jeden stres będzie mniej. A są jakieś ograniczenia co do miesiąca w którym trzeba to wykonać bo zapomniałam zapytać w gabinecie?
A tak wogóle to trzeba odstawiać leki typu acard/heparyna przed pobraniem? W pierwszym gabinecie mi powiedzieli że 24 h przed pobraniem krwi trzaba odstawić, a kolejny lekarz mówił, że nie trzeba bo to jest jak zwykłe pobranie krwi. Idzie zwariować!!!

Dzięki za radę. Jutro zadzwonię i się umówię na to badanie. Chociaż jeden stres będzie mniej. A są jakieś ograniczenia co do miesiąca w którym trzeba to wykonać bo zapomniałam zapytać w gabinecie?
A tak wogóle to trzeba odstawiać leki typu acard/heparyna przed pobraniem? W pierwszym gabinecie mi powiedzieli że 24 h przed pobraniem krwi trzaba odstawić, a kolejny lekarz mówił, że nie trzeba bo to jest jak zwykłe pobranie krwi. Idzie zwariować!!!
Jak zadzwonisz się umówić to tam Ci wszystko powiedzą co możesz a czego nie. Pamiętam że że mną przeprowadzała jakiś krótki wywiad na kilka dni przed badaniem.

Podczas diety musiałaś badać się glukometrem?
Wizytę u diabetologa mam dopiero w czerwcu, chciałam na obiad jeść makaron ale jak zjadłam ze śmietaną czy jogurtem to mi to nie smakuje. Nie mam już pomysłu..
Tak, musiałam trzymać dietę i 3x dziennie badać glukometrem: na czczo rano i godzine po 2 głównych posilkach, czy jakoś tak.

Ale z tego co pamiętam to wsuwalam slodycze mimo wszystko 🤷‍♀️ i cukier nigdy nie był podwyzszony

To moje wyniki tego PAPPA. Jednak za 2 dni mam wizytę u tego genetyka i u mojego ginekologa. Zobaczę co powiedzą. Na aminopunkcje nie pójdę. Pewnie zrobię NIFTY. To się rejestruje i zamawia przez internet? Zobacz załącznik 1269673
Czesc, czytam troche Wasze wpisy, kiedys sie tu sporo udzielalam. Moje wyniki pappy tez mnie niepokoją. Konsultowalas sie moze z genetykiem? Co powiedzial?
Ja mam ryzyko skorygowane 1:331 z uwagi na zanizone bialko pappa. Jaki Ty masz poziom tego bialk?

Czesc, czytam troche Wasze wpisy, kiedys sie tu sporo udzielalam. Moje wyniki pappy tez mnie niepokoją. Konsultowalas sie moze z genetykiem? Co powiedzial?
Ja mam ryzyko skorygowane 1:331 z uwagi na zanizone bialko pappa. Jaki Ty masz poziom tego bialk?
Hej, moje wyniki wyszły tak niskie właśnie ze względu na niskie białko Pappa. Pozostałe wyniki mam ok. A robiłaś badania prenatalne prywatnie czy na NFZ?

reklama
Hej, moje wyniki wyszły tak niskie właśnie ze względu na niskie białko Pappa. Pozostałe wyniki mam ok. A robiłaś badania prenatalne prywatnie czy na NFZ?
Na nfz, ale w miejscu gdzie duzo pacjentek przede mna robila je priv. Obraz usg idealny, ta lekarka w ogole ponoc jest bardzo dokladna w tym. No wlasnie z racji wieku mialam ryzyko okreslone jako 1:372 natomiast samo bialko obnizylo tak moj wynik. Nie wiem czy to bialko jest takie istotne faktycznie, moj lekarz powiedzial, ze ono koreluje z niczym:/ pytanie tez co moze obnizyc jego poziom czy np przebyte infekcje i najprawdopodobniej covid...

Do góry