Pamiętam, że jak ja się umawiałam na NIFTY to pani pytała czy biore heparynę, ale nie wiem czemu. Ja nie biorę, więc nie wiem, może trzeba odstawic przed pobraniem krwi.Dzięki za radę. Jutro zadzwonię i się umówię na to badanie. Chociaż jeden stres będzie mniej. A są jakieś ograniczenia co do miesiąca w którym trzeba to wykonać bo zapomniałam zapytać w gabinecie?
A tak wogóle to trzeba odstawiać leki typu acard/heparyna przed pobraniem? W pierwszym gabinecie mi powiedzieli że 24 h przed pobraniem krwi trzaba odstawić, a kolejny lekarz mówił, że nie trzeba bo to jest jak zwykłe pobranie krwi. Idzie zwariować!!!
reklama
Ja po tej nieszczęsnej wizycie na NFZ byłam u genetyka (choć on niewiele mi doradził, jedynie żeby zrobić amniopinkcje) a potem u dobrego profesora na USG i on mi powiedział że NFZ trochę inaczej oblicza to ryzyko,ponieważ nie bada wszystkich parametrów. Mi NFZ obliczył tylko betę HCG, białko Pappa, przezierność karku i tętno płodu. I na tej podstawie miałam duze ryzyko ZD, tylko dlatego, że to białko mi tak wszystko zaniżyło. Ten profesor badał inne parametry np. obwód główki, odległość od nosa do czoła itp. I na tej podstawie mam niskie ryzyko. 1:1312. Pytał mnie również czy miałam jakieś plamienia, bo to też może obniżyć parametry krwi. Niewiem jak jest u innych, ja wypowiadam się tylko tak jak ja to miałam.
Już doczytałam na stronie NIFTY i tam jest napisane że zaleca się 24 h odstawienie heparyny przed podbraniem.Pamiętam, że jak ja się umawiałam na NIFTY to pani pytała czy biore heparynę, ale nie wiem czemu. Ja nie biorę, więc nie wiem, może trzeba odstawic przed pobraniem krwi.
Ja biorę luteine, ale 21 maja mam USG prenatalne i jak wszystko będzie dobrze to mam odstawićKochane, bierzecie nadal duphaston/luteine? Ja biorę duphaston, ale lekarz kazał powoli odstawiać. I znów mam stresa.....
Fejkaaa
Fanka BB :)
Skad jestes? Gdzie bylas u tego profesora?Ja po tej nieszczęsnej wizycie na NFZ byłam u genetyka (choć on niewiele mi doradził, jedynie żeby zrobić amniopinkcje) a potem u dobrego profesora na USG i on mi powiedział że NFZ trochę inaczej oblicza to ryzyko,ponieważ nie bada wszystkich parametrów. Mi NFZ obliczył tylko betę HCG, białko Pappa, przezierność karku i tętno płodu. I na tej podstawie miałam duze ryzyko ZD, tylko dlatego, że to białko mi tak wszystko zaniżyło. Ten profesor badał inne parametry np. obwód główki, odległość od nosa do czoła itp. I na tej podstawie mam niskie ryzyko. 1:1312. Pytał mnie również czy miałam jakieś plamienia, bo to też może obniżyć parametry krwi. Niewiem jak jest u innych, ja wypowiadam się tylko tak jak ja to miałam.
Mysle, ze ta pappa niepotrzebnie nas zestresowala.
Weź sobie cytrynę i poproś Panią p wciśnięcie, dużo lepiej wchodzi taki drinkJa mam dokładnie taki sam wynik i też muszę zrobić krzywą, jestem zapisana na sobotę. Trochę się boję bo od początku ciąży nie tykam nic słodkiego, nie mogę od razu muszę zwymiotować. Mam nadzieję że dam radę to wypić
Fejkaaa
Fanka BB :)
15+2 ja chyba nie bede robila tych badan genetycznych, ewentualnie mysle czy nie pojsc na usg do kogos innego, ale nie znam nikogo kto bylby godny zaufania do tego stopnia. Jestem w Bytomia, w sumie do krakowa do lekarza moglabym pojechacAle ja chyba sie zdecyduje na NIFTY. Nie chcę się później stresować. Wyniki są do 10 dni. Który tydzień u Ciebie?
reklama