reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Hej dziewczyny Niestety ale muszę się pożegnać.. Walczylismy..ale Przegraliśmy te walkę.. To moja pierwsza ciąża,wyczekiwana. Na razie ciężko mi uwierzyć w to wszystko. Cały czas wyje 😔 Życzę mam powodzenia i aby wasze ciążę skończyły się dobrze Gratuluje wszystkim mamą i Życzę Dużo Siły❤
przykro mi trzymaj się

reklama
Hej ja wrocilam z IP zaczęłam plamić a że panikara ze mnie to pojechałam z dzidzia wszystko ok serduszko biję. Wrazie co kazała wracać ale mowi ze nie próbują ratować tak wczesnych ciaz nic mi nie przepisała zabroniła współżyć i się przemęczać.
A masz od swojego lekarza progesteron? Ja przy lekkim plamieniu miałam zalecenie zwiększyć dawkę...
Mam nadzieję, że to u Ciebie jednorazowa sytuacja.

Też miałam te tabletki, na początku brałam 6 dziennie, z przeciwkrwoticznych jeszcze exacyl. Z lekarzem ustaliłam na poprzedniej wizycie ze od czwartku zmniejszam ilość tabletek. Takie silne krwotoki są straszne mi przy pierwszym prawie serce pękło, bo już byłam pewna że to koniec. Od momentu kiedy dowiedziałam się że jestem w ciąży miałam może max cztery dni bez plamienia, trochę mnie to martwi. Miałam nadzieję że po tych wszystkich lekach te plamienia się całkowicie wytrzymają ale może po prostu krwiak się tak oczyszcza przez te plamienia. Bardzo w to wierzę. Twoja historia mnie pociesza bo jednak w Twoim przypadku krwiak się zmniejsza a dziecko rośnie 😊
Ja też 6 szt dziennie cyclonamine. Cały czas je brałam, chyba te 4 tyg.
Teraz po kontroli mam zmniejszone do 2 szt. I powoli będziemy z nich schodzić.
I też wstaje od 5 tyg praktycznie tylko do łazienki 🙄

Też myślałam, że po lekach plamienie przejdzie. Ale może one mają zadanie, żeby właśnie ten krwiak stopniowo się opóźniał. Najgroźniejsze z tego co wiem jest to jak krwiak nagle pęknie. Wtedy może pociągnąć za sobą pęcherzyk ciążowy i koniec. Dlatego trzeba leżeć bo pęknąć może podczas chodzenia czy takich dynamicznych czynności.

A masz może trombofilie? Chodzi mi o mutacje protombiny albo V leiden. Krwiaki w ciąży to niestety jej klasyczny objaw bo jednak to jest wrodzone zaburzenie krzepnienia krwi. Ja mam mutacje protombiny więc się zgadza. I tak mi lekarz powiedział, że to od tego.

Na którą masz wizytę 08.04? Będę czekała na info od siebie ✊

Przyjmujesz heparyne?

Wesołych, radosnych Świąt wszystkim ❤️
U mnie święta na lejcie. Myślałam, że będę panikować i się stresować po tym wszystkim ale odpuściłam. Dalej mam wszystkie objawy, nasilają się każdego dnia. Okropny ból piersi, nudności, brak apetytu, nawet lodówki nie mogę otworzyć🙄, senność, zmęczenie, czasem zgaga, ból głowy i przeklete zaparcia 🥺Żadnych plamien ani krwawień. Więc chyba jeszcze mogę mieć nadzieję 🤔 w poprzedniej ciąży, wgl usg ciąża była starsza, to teraz może będzie młodsza :) dziś wgl om 8 tydzień ale już na to nie patrze. W sumie dalej uważam się za ciężarną, mam nadzieję ale też jestem przygotowana. Aż sama się dziwię.
Dziś dzień u moich rodziców, jutro u teściów. I prawdopodobnie powiemy na czym stoimy bo dłużej nie mogę wymyślać dlaczego nie pracuje. I w razie gdyby coś będzie nam potrzebna pomoc przy Synku.

Hej ja wrocilam z IP zaczęłam plamić a że panikara ze mnie to pojechałam z dzidzia wszystko ok serduszko biję. Wrazie co kazała wracać ale mowi ze nie próbują ratować tak wczesnych ciaz nic mi nie przepisała zabroniła współżyć i się przemęczać.
A bierzesz progesteron? Bo czasem on jest przyczyna plamień. Więc jeśli nie bierzesz to powinni Ci przepisać :/
Zgłoś te plamienia lekarzowi prowadzącemu albo sobie oznacz poziom progesteronu z krwi ;)

@*Grzanka* wlasnie zapomniałam zapytać ile ta wizyta może trwać, ale chyba ktoś pisał, że ok godzinę 🤔🤔
Ja slyszalam, że prenatalne ogólnie trwają 15-20 min. No chyba, że dziecko nie współpracuje i np robi fikołki to każą wyjść i wrócić za parę minut. Albo w drugą stronę jak śpi i nie da się nic zmierzyć to każą zjeść coś słodkiego, żeby się obudziło. Moja koleżanka tak miała. Robiła przysiady i jadła czekoladę na korytarzu 😁

Ale samo badanie raczej będzie trwało paręnaście minut 🤔
Dziewczyny czy bardzo delikatne brązowe plamienie na tym etapie ciąży jest normalne? Nie wiem czy panikować, dzwonić do lekarza czy spróbować odpocząć i zobaczyć co będzie dalej.
Napisać do lekarza. Nie panikować. Nie jest normalne tylko zawsze coś znaczy, ale nie trzeba jechać na IP. Może lekarz przepisze progesteron.
Myślicie, że będzie opcja, żeby tata był przy porodzie? :)
Ja myślę, że tak. Do listopada to jednak połowę polski będzie wyszczepione na covid. Powinna spać liczba zakażeń. I może już nie będzie takich restrykcji.
Ale kto tam wie ;)

Życzę Wam dziewczyny pogodnych, ciepłych, cudownych Świąt. Dla Was i Waszych rodzin 😘
8cb10aefd3940b6dc0ee098d709330f5.gif

reklama
Do góry