reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

Ja mam straszne problemy z żołądkiem już od 5-6 tygodnia ciąży, jak zjem cokolwiek to czuje taki ścisk o ból....

reklama
Dziewczyny a mnie to zastanawia dlaczego piszecie tygodnie według om i usg? Czy nie lepiej pisać według jednej daty? U lekarza tez posługujecie sie dwoma datami? A jak rodzina pyta to też? Kurcze bo u mnie to aż cztery tygodnie różnicy i gdybym miała tłumaczyć wszystkim z om i usg to bym zgłupiała [emoji51]

@MarlenaP

Ja osobiście przy ciąży z córką byłam za tym żeby kupować wszystko stopniowo żeby nie mieć za dużego wydatku w jednym czasie tylko to rozłożyć. I to był błąd. Bo w ciągu tych tygodni z syn stał się córka i odetchnelam z ulgą tylko z tego względu, że pierwsze ciuszki (56-62) kupiłam uniwersalne. Więc co do wczesnych zakupów, obserwujcie trendy ma necie, skupcie się na ciąży a później zdążycie się na cieszyć zakupami - takie jest moje zdanie.
Ja zakupy zacznę chyba robić ok 27tc czyli na zalążku 7 miesiąca a może już w samym 7 miesiącu. Na większość rzeczy tj wózek czy łóżeczko czeka się ok 4 tygodni to do terminu spokojnie zdążę. Chociaż łóżeczko, które zamówiłam córce szło 8 tygodni 😐
Co do rzeczy, które się przydają

UBRANKA😬😂, PIELUCHY TETROWE, PIELUCHY MUŚLINOWE, KOCYKI, w tej ciąży napewno kupię ROŻEK, ZESTAW DO PIELĘGNACJI MALUCHA - nożyczki itp w jednym, BUTELKI, SMOCZKI, LAKTATOR, KOSZULE DO KARMIENIA, STANIKI DO KARMIENIA, WKŁADKI DO STANIKA, PODKŁADY, WANIENKA Z TERMOMETREM, szumisie jak dla mnie na nie ale miałam Zazu i Chicco MAJĄCE I SZUM I KOLYSANKI I SA Z NAMI DO TEJ PORY A CÓRKA MA 3 LATA 😉, DOSTAWKA DO ŁÓŻKA, TERMOFOR Z PESTEK WIŚNI, ELEKTRYCZNY BUJACZEK bardzo nam się przydał chociażby kiedy robiłam obiad albo chciałam odsapnac, WÓZEK, ŁÓŻECZKO, które w sumie jak masz dostawkę to można kupić później bo w 1 tygodniach życia maluch i tak będzie blisko ciebie..

Jak mi się coś przypomni to napewno dopisze a przed porodem zrobię listę to wstawię. Teraz zbieram kaskę a w 7/8miesiacu rzucę się w wir zakupów.

I tj pisałam ja osobiście nie robię ich za wcześnie bo wolę skupić się na ciąży na tym etapie i z tą płcią też może jeszcze różnie być. Wszystko na spokojnie 😉

A ja mam pytanie odnośnie podróży autem. Jeździcie w dłuższe trasy? Chodzi mi w sensie jako kierowca. Są do tego jakieś przeciwskazania? Za 2 tygodnie mam komunie chrześniaka ok. 2 godziny jazdy autem. Mam do tego trochę obawy.

I dzien dobry wszystkim 👍
U mnie dzisiaj 13+1
Mdłości są i nadal walczę z tym zapaleniem. Jak nie boli teraz przy siusianiu to cewka szczypie albo swędzi.. Chyba zwariuje.
Maz z magnezu kupił mi magnezin, ale niewiem czy brać czy skonsultować z lekarzem i dopiero brać 🤦‍♀️ bo to niby dokładnie to co kazał czyli lek a nie suplement.
Co dk samopoczucia. Brzuch pobolewa raz z jednej raz z drugiej, boli głowa, zaczyna się zgaga i odbija mi się strasznie. Walczę z tym piciem wody bo chce pić ale jak pije to latam do WC i ta cewka nie daje mi żyć..

Ci do wagi bo oczywiście też jestem nadwagowa - ja od początku ciąży schudłam prawie 5kg już.. Ale to chyba ze względu na odstawienie właśnie słodkich napoi, chrupek itp.

Wizyte mam 28. Więc bliżej niż dalej.
Jeszcze 7 tygodni i będę w połowie ciąży 😂 ta myśl napawa mnie radością.
Czy któraś z was miała w planach tj ja wielopieluchowanie?
Miałam taki pomysł ale jakoś szybko zaczął teraz wychodzić mi z głowy 🙈

A ja mam pytanie odnośnie podróży autem. Jeździcie w dłuższe trasy? Chodzi mi w sensie jako kierowca. Są do tego jakieś przeciwskazania? Za 2 tygodnie mam komunie chrześniaka ok. 2 godziny jazdy autem. Mam do tego trochę obawy.

Ja jeżdżę tylko krótkie dystansy.
Stać nic się nie stanie ale jak jedziesz z pasem i w pewnym momencie gwałtownie zahamujesz to może nie być za wesoło a z tego co czytałam to zniesli pozwolenie żeby ciężarna jeździła bez pasów. Niewiem czy bym ryzykowała, z drugiej strony nie można sobie dać zwariować..

Dziewczyny a mnie to zastanawia dlaczego piszecie tygodnie według om i usg? Czy nie lepiej pisać według jednej daty? U lekarza tez posługujecie sie dwoma datami? A jak rodzina pyta to też? Kurcze bo u mnie to aż cztery tygodnie różnicy i gdybym miała tłumaczyć wszystkim z om i usg to bym zgłupiała [emoji51]
Ważne jest z usg bo to ono ustala na podstawie rozwoju maluszka kiedy nastąpi poród.

@MarlenaP

Ja osobiście przy ciąży z córką byłam za tym żeby kupować wszystko stopniowo żeby nie mieć za dużego wydatku w jednym czasie tylko to rozłożyć. I to był błąd. Bo w ciągu tych tygodni z syn stał się córka i odetchnelam z ulgą tylko z tego względu, że pierwsze ciuszki (56-62) kupiłam uniwersalne. Więc co do wczesnych zakupów, obserwujcie trendy ma necie, skupcie się na ciąży a później zdążycie się na cieszyć zakupami - takie jest moje zdanie.
Ja zakupy zacznę chyba robić ok 27tc czyli na zalążku 7 miesiąca a może już w samym 7 miesiącu. Na większość rzeczy tj wózek czy łóżeczko czeka się ok 4 tygodni to do terminu spokojnie zdążę. Chociaż łóżeczko, które zamówiłam córce szło 8 tygodni 😐
Co do rzeczy, które się przydają

UBRANKA😬😂, PIELUCHY TETROWE, PIELUCHY MUŚLINOWE, KOCYKI, w tej ciąży napewno kupię ROŻEK, ZESTAW DO PIELĘGNACJI MALUCHA - nożyczki itp w jednym, BUTELKI, SMOCZKI, LAKTATOR, KOSZULE DO KARMIENIA, STANIKI DO KARMIENIA, WKŁADKI DO STANIKA, PODKŁADY, WANIENKA Z TERMOMETREM, szumisie jak dla mnie na nie ale miałam Zazu i Chicco MAJĄCE I SZUM I KOLYSANKI I SA Z NAMI DO TEJ PORY A CÓRKA MA 3 LATA 😉, DOSTAWKA DO ŁÓŻKA, TERMOFOR Z PESTEK WIŚNI, ELEKTRYCZNY BUJACZEK bardzo nam się przydał chociażby kiedy robiłam obiad albo chciałam odsapnac, WÓZEK, ŁÓŻECZKO, które w sumie jak masz dostawkę to można kupić później bo w 1 tygodniach życia maluch i tak będzie blisko ciebie..

Jak mi się coś przypomni to napewno dopisze a przed porodem zrobię listę to wstawię. Teraz zbieram kaskę a w 7/8miesiacu rzucę się w wir zakupów.

I tj pisałam ja osobiście nie robię ich za wcześnie bo wolę skupić się na ciąży na tym etapie i z tą płcią też może jeszcze różnie być. Wszystko na spokojnie 😉
Bardzo dziękuję za te wszystkie cenne rady!

Stać nic się nie stanie ale jak jedziesz z pasem i w pewnym momencie gwałtownie zahamujesz to może nie być za wesoło a z tego co czytałam to zniesli pozwolenie żeby ciężarna jeździła bez pasów. Niewiem czy bym ryzykowała, z drugiej strony nie można sobie dać zwariować..
Lepiej nie jeździć. Tak uważa mój lekarz. Co prawda ciężko mi z tym, ale staram się stosować. Jutro np. będę jechała 150 km w jedną stronę jako pasażer do lekarki (ostatnia wizyta w klinice) więc nie mam wyjścia. Natomiast praktycznie od 2 mca ciąży nie prowadzę samochodu. Mąż mi zabronił, ale też sama się po prostu boję. Zwłaszcza w razie np. senności czy zawrotów głowy.

reklama
Ja właśnie też czytałam i nic nie znalazłam na temat tego że znieśli. Nadal można jeździć bez pasów tylko z widocznym brzuchem. Ja narazie tez nie jeżdżę w dlugie trasy ale pasy mam zawsze zapięte. Nawet zastanawiałam sie nad kupnem adaptera dla ciężarnych jak już będzie brzuszek dość spory. Mój mąż co prawda mówi o nie musisz sie zapinać ale ja będę całą ciąże sie zapinać [emoji2368]

Do góry