@MarlenaP
Ja osobiście przy ciąży z córką byłam za tym żeby kupować wszystko stopniowo żeby nie mieć za dużego wydatku w jednym czasie tylko to rozłożyć. I to był błąd. Bo w ciągu tych tygodni z syn stał się córka i odetchnelam z ulgą tylko z tego względu, że pierwsze ciuszki (56-62) kupiłam uniwersalne. Więc co do wczesnych zakupów, obserwujcie trendy ma necie, skupcie się na ciąży a później zdążycie się na cieszyć zakupami - takie jest moje zdanie.
Ja zakupy zacznę chyba robić ok 27tc czyli na zalążku 7 miesiąca a może już w samym 7 miesiącu. Na większość rzeczy tj wózek czy łóżeczko czeka się ok 4 tygodni to do terminu spokojnie zdążę. Chociaż łóżeczko, które zamówiłam córce szło 8 tygodni [emoji52]
Co do rzeczy, które się przydają
UBRANKA[emoji51][emoji23], PIELUCHY TETROWE, PIELUCHY MUŚLINOWE, KOCYKI, w tej ciąży napewno kupię ROŻEK, ZESTAW DO PIELĘGNACJI MALUCHA - nożyczki itp w jednym, BUTELKI, SMOCZKI, LAKTATOR, KOSZULE DO KARMIENIA, STANIKI DO KARMIENIA, WKŁADKI DO STANIKA, PODKŁADY, WANIENKA Z TERMOMETREM, szumisie jak dla mnie na nie ale miałam Zazu i Chicco MAJĄCE I SZUM I KOLYSANKI I SA Z NAMI DO TEJ PORY A CÓRKA MA 3 LATA [emoji6], DOSTAWKA DO ŁÓŻKA, TERMOFOR Z PESTEK WIŚNI, ELEKTRYCZNY BUJACZEK bardzo nam się przydał chociażby kiedy robiłam obiad albo chciałam odsapnac, WÓZEK, ŁÓŻECZKO, które w sumie jak masz dostawkę to można kupić później bo w 1 tygodniach życia maluch i tak będzie blisko ciebie..
Jak mi się coś przypomni to napewno dopisze a przed porodem zrobię listę to wstawię. Teraz zbieram kaskę a w 7/8miesiacu rzucę się w wir zakupów.
I tj pisałam ja osobiście nie robię ich za wcześnie bo wolę skupić się na ciąży na tym etapie i z tą płcią też może jeszcze różnie być. Wszystko na spokojnie [emoji6]