Internetowe konto pacjenta chociaż co do zwolnienia zawsze też warto dopytać lekarza co wpisuje bo jeśli chodzi o
@AsiakS to skoro masz wpisane osłabienie to niewiem czy zasadny do takiego zwolnienia bedzie wyjazd na wakacje i czy to nie będzie naciągnięcie..
Zwolnienie lekarskie może być wystawione z kodem 1 lub kodem 2, który określa rodzaj aktywności, który może być podejmowany przez pacjentki. Kod 1 (chory musi leżeć) oznacza, że ciężarna powinna przebywać w domu, a swoją aktywność ruchową ograniczyć do minimum. Posiadając zwolnienie z takim kodem, możemy wybrać się jedynie na wizytę lekarską lub badania. Kod 2 (chory może chodzić) oznacza, że pacjentki mogą wyjść z domu np. na zakupy lub spacer.
W roku 2019 ZUS Gdańsk i okolice przeprowadził 5,2 tys. kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich. W wyniku tych kontroli prawo do zasiłku straciło 390 osób. Kwota cofniętych zasiłków to ponad 953 tys. zł. Obejmowały one łącznie ponad 9,7 tys. dni.
Ciężarne pacjentki przebywające na zwolnieniu lekarskim nie powinny podróżować. Sama ciąża nie jest przeciwwskazaniem do lotu samolotem czy w ogóle podróżowania, jednak lekarz wystawiając zwolnienie, zaznacza, pod jakim adresem przebywa ciężarna. W razie ewentualnej kontroli ZUS pacjentka ryzykuje utratę zasiłku. Oczywiście to nie znaczy, że pacjent musi przez całą dobę przebywać w domu. Teoretycznie w przypadku, kiedy pacjentka wybiera się na wyjazd wakacyjny, powinna zgłosić się do lekarza po zaświadczenie o braku przeciwwskazań do podróżowania - dodaje Katarzyna Hytry, ginekolog, Medyczna Gdynia.
Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości.
Każdy robi co chce i nie chce tu nikogo tym urazić. Ale dla mnie ciąża to aż i tylko 9 miesięcy a l4 to nie wakacje
moje zdanie jest takie, że będę się rozbijać po wakacjach jak będę miała moje dzieciątko na rękach. Zwłaszcza, że L4 niemam ze względu na widzi misie.
Swoją drogą pamiętam też jak w 2017 dziewczyny na grupie ostrzegały przed wrzucaniem zdjęć z wakacji na fejsa bo to faktycznie pracodawca może prześledzić..