reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
Moje dzieciaki tez zasmarkane, starszy z kaszlem. Ala tylko katar, przechodzimy tez owsice 😑 U Ali z dupki przeszlo na "przod". Na szczepienie mamy przyjsc za kilka dni, wg pediatry katar u Ali jest raczej z zebow, ale syn jest przeziebiony wiec czekamy. teraz mamy szczepienie odra, rozyczka, swinka i pneumokoki i mozemy dostac je jednego dnia bo jedno jest w nozke, drugie w raczke i chyba skorzystam tego bo chcemy zeby Ala w grudniu zaczela tak adaptacyjnie zlobek. A jesli rozlozymy szczepienie na dwa razy to chyba poszlaby w styczniu pierwszy raz. A Wy jak szczepicie?

My planowaliśmy pod koniec listopada, ale mały ma anginę, więc pewnie będzie koniec grudnia o ile będzie zdrowy...
Czy teraz wypada jakiś skok rozwojowy? Nie wiem czy przez chorobę czy przez co, ostatnio budzi się przez całæ noc co 45 minut, a przynajmniej jedno usypianie trwa 2-3h 😔

My walczymy co chwilę z plesniawkami. Zaczęło się po drugiej dawce na meningokoki i co wylecze to wraca po tygodniu czy dwóch. Teraz dodatkowo wyszedł 8 ząb i mlody wszystko wkłada do buzi. O szczepieniu na ospę wiem od pielęgniarki, ale najpierw odra, swinka i coś tam jeszcze. W sobotę robimy roczek a za tydzień pierwszy dzień w żłobku i strasznie to przeżywam. Kurtkę kupiłam używana. Jest bardzo fajna, ocieplana grubym futerkiem. Na spacery wolę założyć kombinezon i do tego zakładam taka osłonkę na nóżki. Jeszcze mogę się pochwalić, że synek robi już kroczki bez trzymanki. Dzisiaj pół kuchni przeszedł :) Jak była radość jego i moja :)

My walczymy co chwilę z plesniawkami. Zaczęło się po drugiej dawce na meningokoki i co wylecze to wraca po tygodniu czy dwóch. Teraz dodatkowo wyszedł 8 ząb i mlody wszystko wkłada do buzi. O szczepieniu na ospę wiem od pielęgniarki, ale najpierw odra, swinka i coś tam jeszcze. W sobotę robimy roczek a za tydzień pierwszy dzień w żłobku i strasznie to przeżywam. Kurtkę kupiłam używana. Jest bardzo fajna, ocieplana grubym futerkiem. Na spacery wolę założyć kombinezon i do tego zakładam taka osłonkę na nóżki. Jeszcze mogę się pochwalić, że synek robi już kroczki bez trzymanki. Dzisiaj pół kuchni przeszedł :) Jak była radość jego i moja :)
O to mamy podobny harmonogram. My też w sobotę roczek a 1 grudnia zaczynamy adaptacje w żłobku.
Dzisiaj umawiam wizytę u pediatry żeby podpytać o szczepienia.

Gratuluję spacerowicza :)

My mamy na razie zwykła ciepła kurtkę z pepco bo i tak jeszcze ze spacerówki nie wychodzi a tam mamy śpiworek. Ale po domu już chodzić cały czas więc zaraz pewnie będzie chciała i na dworze więc przyda się lepsza kurtka / kombinezon. Na razie kupiłam legginsy i sweter z hm bo są z wełny merynosa a to jest świetna warstwa po spod.

My planowaliśmy pod koniec listopada, ale mały ma anginę, więc pewnie będzie koniec grudnia o ile będzie zdrowy...
Czy teraz wypada jakiś skok rozwojowy? Nie wiem czy przez chorobę czy przez co, ostatnio budzi się przez całæ noc co 45 minut, a przynajmniej jedno usypianie trwa 2-3h 😔
U nas może nie co 45min ale budziła się co 2 h. Od 2 dni jest lepiej, ale każde usypianie nadal trwa min 30min....

Hej!! Jakie kupujecie swoim maluchom kurtki zimowe?
I zastanawiam się nad śpiworkiem do wózka, jaki polecacie?
Jak dla mnie kurtka odpada bo i tak musiałabym dokupić spodnie narciarki.. Jeśli chodzi o to to jednak polecam kombinezony.. Do wózka najzwyklejsze ocieplane na allegro. Jest dużo fajnych wzorów i mają nawet futerka. Ja akurat mam oryginalny ocieplany ze spacerówki, ale przy córce miałam właśnie z allegro. Warto tylko patrzeć na gramaturę grubości.

tez sie nad tym zastanawiam, bo u nas tata jednego dnia jest super a drugiego nawet mleka dac nie moze 😑 i tylko mama

tez sie nad tym zastanawiam, bo u nas tata jednego dnia jest super a drugiego nawet mleka dac nie moze 😑 i tylko mama
A to u nas też mamoza, czego wcześniej nie było. A teraz są dni że nie mogę wyjść z pokoju bo płacz. Ale z tego co wiem koło 12mc się wkładkę pojawia lęk separacyjny

To w takim razie u nas lęk separacyjny jest odkąd pamiętam...
A tak poważnie na prawdę nie mam pomysłu co się dzieje, że po każdym cyklu snu się budzi, ale nie mamy już siły... Niby dziecko ma rok, a chodzimy nieprzytomni jak przy noworodku.

reklama
To w takim razie u nas lęk separacyjny jest odkąd pamiętam...
A tak poważnie na prawdę nie mam pomysłu co się dzieje, że po każdym cyklu snu się budzi, ale nie mamy już siły... Niby dziecko ma rok, a chodzimy nieprzytomni jak przy noworodku.
Ja u Ali zauwazylam, nie zawsze, ale czesto, ze po pol godziny do 40 minut, i chodzi tylko o poludniowa drzemke, zawsze sie budzi, praktycznie zawsze uspimy ja ponownie, tak jakby nie wchodzila w faze glebszego snu sama, moze to wina usypiania na rekach, bo nocne zasypianie jest obok nas na lozku

Do góry