reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
Moje dzieciaki tez zasmarkane, starszy z kaszlem. Ala tylko katar, przechodzimy tez owsice 😑 U Ali z dupki przeszlo na "przod". Na szczepienie mamy przyjsc za kilka dni, wg pediatry katar u Ali jest raczej z zebow, ale syn jest przeziebiony wiec czekamy. teraz mamy szczepienie odra, rozyczka, swinka i pneumokoki i mozemy dostac je jednego dnia bo jedno jest w nozke, drugie w raczke i chyba skorzystam tego bo chcemy zeby Ala w grudniu zaczela tak adaptacyjnie zlobek. A jesli rozlozymy szczepienie na dwa razy to chyba poszlaby w styczniu pierwszy raz. A Wy jak szczepicie?

My planowaliśmy pod koniec listopada, ale mały ma anginę, więc pewnie będzie koniec grudnia o ile będzie zdrowy...
Czy teraz wypada jakiś skok rozwojowy? Nie wiem czy przez chorobę czy przez co, ostatnio budzi się przez całæ noc co 45 minut, a przynajmniej jedno usypianie trwa 2-3h 😔

My walczymy co chwilę z plesniawkami. Zaczęło się po drugiej dawce na meningokoki i co wylecze to wraca po tygodniu czy dwóch. Teraz dodatkowo wyszedł 8 ząb i mlody wszystko wkłada do buzi. O szczepieniu na ospę wiem od pielęgniarki, ale najpierw odra, swinka i coś tam jeszcze. W sobotę robimy roczek a za tydzień pierwszy dzień w żłobku i strasznie to przeżywam. Kurtkę kupiłam używana. Jest bardzo fajna, ocieplana grubym futerkiem. Na spacery wolę założyć kombinezon i do tego zakładam taka osłonkę na nóżki. Jeszcze mogę się pochwalić, że synek robi już kroczki bez trzymanki. Dzisiaj pół kuchni przeszedł :) Jak była radość jego i moja :)

My walczymy co chwilę z plesniawkami. Zaczęło się po drugiej dawce na meningokoki i co wylecze to wraca po tygodniu czy dwóch. Teraz dodatkowo wyszedł 8 ząb i mlody wszystko wkłada do buzi. O szczepieniu na ospę wiem od pielęgniarki, ale najpierw odra, swinka i coś tam jeszcze. W sobotę robimy roczek a za tydzień pierwszy dzień w żłobku i strasznie to przeżywam. Kurtkę kupiłam używana. Jest bardzo fajna, ocieplana grubym futerkiem. Na spacery wolę założyć kombinezon i do tego zakładam taka osłonkę na nóżki. Jeszcze mogę się pochwalić, że synek robi już kroczki bez trzymanki. Dzisiaj pół kuchni przeszedł :) Jak była radość jego i moja :)
O to mamy podobny harmonogram. My też w sobotę roczek a 1 grudnia zaczynamy adaptacje w żłobku.
Dzisiaj umawiam wizytę u pediatry żeby podpytać o szczepienia.

Gratuluję spacerowicza :)

My mamy na razie zwykła ciepła kurtkę z pepco bo i tak jeszcze ze spacerówki nie wychodzi a tam mamy śpiworek. Ale po domu już chodzić cały czas więc zaraz pewnie będzie chciała i na dworze więc przyda się lepsza kurtka / kombinezon. Na razie kupiłam legginsy i sweter z hm bo są z wełny merynosa a to jest świetna warstwa po spod.

My planowaliśmy pod koniec listopada, ale mały ma anginę, więc pewnie będzie koniec grudnia o ile będzie zdrowy...
Czy teraz wypada jakiś skok rozwojowy? Nie wiem czy przez chorobę czy przez co, ostatnio budzi się przez całæ noc co 45 minut, a przynajmniej jedno usypianie trwa 2-3h 😔
U nas może nie co 45min ale budziła się co 2 h. Od 2 dni jest lepiej, ale każde usypianie nadal trwa min 30min....

Hej!! Jakie kupujecie swoim maluchom kurtki zimowe?
I zastanawiam się nad śpiworkiem do wózka, jaki polecacie?
Jak dla mnie kurtka odpada bo i tak musiałabym dokupić spodnie narciarki.. Jeśli chodzi o to to jednak polecam kombinezony.. Do wózka najzwyklejsze ocieplane na allegro. Jest dużo fajnych wzorów i mają nawet futerka. Ja akurat mam oryginalny ocieplany ze spacerówki, ale przy córce miałam właśnie z allegro. Warto tylko patrzeć na gramaturę grubości.

tez sie nad tym zastanawiam, bo u nas tata jednego dnia jest super a drugiego nawet mleka dac nie moze 😑 i tylko mama

tez sie nad tym zastanawiam, bo u nas tata jednego dnia jest super a drugiego nawet mleka dac nie moze 😑 i tylko mama
A to u nas też mamoza, czego wcześniej nie było. A teraz są dni że nie mogę wyjść z pokoju bo płacz. Ale z tego co wiem koło 12mc się wkładkę pojawia lęk separacyjny

To w takim razie u nas lęk separacyjny jest odkąd pamiętam...
A tak poważnie na prawdę nie mam pomysłu co się dzieje, że po każdym cyklu snu się budzi, ale nie mamy już siły... Niby dziecko ma rok, a chodzimy nieprzytomni jak przy noworodku.

reklama
To w takim razie u nas lęk separacyjny jest odkąd pamiętam...
A tak poważnie na prawdę nie mam pomysłu co się dzieje, że po każdym cyklu snu się budzi, ale nie mamy już siły... Niby dziecko ma rok, a chodzimy nieprzytomni jak przy noworodku.
Ja u Ali zauwazylam, nie zawsze, ale czesto, ze po pol godziny do 40 minut, i chodzi tylko o poludniowa drzemke, zawsze sie budzi, praktycznie zawsze uspimy ja ponownie, tak jakby nie wchodzila w faze glebszego snu sama, moze to wina usypiania na rekach, bo nocne zasypianie jest obok nas na lozku

Do góry