reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

A jakieś owoce, chleb, serek, chrupki, ciastko etc nic nie chce jeść?
Jak położysz mu na stolik coś do jedzenia to się interesuje w ogóle tym w kontekście jedzenia czy raczej wyrzuca?

reklama
A jakieś owoce, chleb, serek, chrupki, ciastko etc nic nie chce jeść?
Jak położysz mu na stolik coś do jedzenia to się interesuje w ogóle tym w kontekście jedzenia czy raczej wyrzuca?
Je owoce, środek bułki lubi, jogurt naturalny, chrupki też. Nie ma problemu z samym jedzeniem, wszystko praktycznie wkłada do buzi i je, tylko nie zje tego dużo. Kładę mu na stoliku to weźmie rączka bez problemu, ale np. włoży brokuły do buzi i zanim go przerzuje to już się niecierpliwi i nie chce siedzieć w miejscu

Ja się zastanawiam czy robie coś nie tak z rozszerzaniem diety. Wydaje mi się, że mało je innych rzeczy niż mleko. Daje mu kaszkę z owcami kółko 11 jakoś godzinkę po karmieniu i maksymalnie kiedyś zjadł 70g a zazwyczaj je 50g. Jak dam więcej to ma odruch wymiotny, a kiedyś zwymiotował trochę i już nie daje więcej. Później dopiero koło 17 je sloiczek na obiad, ale to też za dużo nie zje, koło 50-60g. Nie wiem czy to jest odpowiednia ilość czy za mało, ale on nie chce jeść więcej nawet jak ponad 2 godziny zrobię przerwy od karmienia. Martwię się juz na zapas jak to będzie w żłobku, tam cyca nie będzie miał. Kiedy w ogóle taka kaszka czy sloiczek powinny zastępować karmienie? Ogólnie też synek nie chce siedzieć w krzesełku do karmienia, posiedzi minute i się wierci, krzyczy, żeby go wyciągnąć. Muszę mu podkładać łyżeczkę podczas zabawy, a jak jest mąż to on go trzyma na rękach i wtedy jakoś zjada. Tylko też się rozprasza, nie je łyżeczki po łyżeczce, po każdej musi być przerwa np. na wyjście na balkon na parę sekund.
To u nas mleko jest tylko raz dziennie i w nocy. Tak to je 3 posilki i 1 lub dwie przekąski. Na śniadanie kaszka, na kolacje teraz też od 2 tyg dajemy kaszkę zamiast mleka. Na obiad ma bardzo różnorodnie i przeważnie typowe blw (warzywa naprawdę różne, mięso, ryba, makarony, ryze, naleśniki itp). Przekąski to owoce z jogurtem natrluralnym, chleb z twarogiem lub robię jej takie domowe pasty do pieczywa i pomidorki, placuszki z jablkiem/bananem/cukinia itp
Co do siedzenia w krzesełku wiem z doświadczenia najbliższych koleżanek że bywa różnie, niektóre maluchy po prostu nie lubią być w miejscu i po zaspokojniu pierwszego głodu już uciekają z krzesełka.

A u ciebie ile razy jest kp w ciągu dnia? Bo może po prostu najada się mlekiem

To u nas mleko jest tylko raz dziennie i w nocy. Tak to je 3 posilki i 1 lub dwie przekąski. Na śniadanie kaszka, na kolacje teraz też od 2 tyg dajemy kaszkę zamiast mleka. Na obiad ma bardzo różnorodnie i przeważnie typowe blw (warzywa naprawdę różne, mięso, ryba, makarony, ryze, naleśniki itp). Przekąski to owoce z jogurtem natrluralnym, chleb z twarogiem lub robię jej takie domowe pasty do pieczywa i pomidorki, placuszki z jablkiem/bananem/cukinia itp
Co do siedzenia w krzesełku wiem z doświadczenia najbliższych koleżanek że bywa różnie, niektóre maluchy po prostu nie lubią być w miejscu i po zaspokojniu pierwszego głodu już uciekają z krzesełka.

A u ciebie ile razy jest kp w ciągu dnia? Bo może po prostu najada się mlekiem
Mniej więcej co 3 h. Kiedyś chciałam zastąpić sloiczkiem to troche zjadł, ale domagał się piersi zaraz po jedzeniu.

No nie wiem już sama. Wszędzie piszą, że do roku to mleko jest podstawą, a reszta to uzupełnienie.
To ja czytałam że do pół roku tylko mleko, a między 6 a 12 mc zastępujemy powoli posiłki mleczne stałymi, ale mleko jeszcze do 12 mc musi być. Najpierw wiadomo że to tylko próbowanie ale tak koło 9 mc to powinny być 2 posiłki plus 1 przekąska zamiast mleka.
Spojrz moze na alaantkowe na bloga, wydaje mi się że tam jest miesiąc po miesiącu rozpisane jak u nich wyglądało przychodzenie na stałe posiłki.

To w takim razie ja chyba przekarmiam bo 4 razy+noc kp i cztery posiłki dodatkowe (śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolacja)...

U nas kp w ciagu dnia 7 razy w nocy to około 5 no i sniadanie zawsze kaszka z jakimś sloiczkiem, obiadek to sloiczek mały caly, ewentualnie jak zrobię jakas zupke. No i przekąski typu banan, bulka, wafelki lodowe chrupki kukurydziane teraz myślę o wprowadzaniu kolacji ale nie wiem co moglabym mu podawac bo podejrzewam u niego uczulenie na jajko i na gluten

reklama
U nas kp w ciagu dnia 7 razy w nocy to około 5 no i sniadanie zawsze kaszka z jakimś sloiczkiem, obiadek to sloiczek mały caly, ewentualnie jak zrobię jakas zupke. No i przekąski typu banan, bulka, wafelki lodowe chrupki kukurydziane teraz myślę o wprowadzaniu kolacji ale nie wiem co moglabym mu podawac bo podejrzewam u niego uczulenie na jajko i na gluten

Na śniadanie daję jaglanke/owsiankę/placuszki/kanapki, na drugie śniadanie na ogół owoce, obiad zupa zazwyczaj z kaszą albo makaronem albo kluskami, chyba że mamy taki obiad, że mogę mu dać to je to samo co my, kolacja to kaszka.

Do góry