Zgadzam się z @Unficzka ze za pozno może być druga drzemka. Aktywność maluchów w tym wieku to około 3-3,5h aktywności. Wiadomo że to średnia i im większe dzieci tym łatwiej zabawić i ta aktywność przeciągnąć jak jest potrzeba. Ale skoro rano idzie ci spać po 3h to raczej tyle gdzieś trwają okna aktywności. Druga drzemka zawsze jest trudniejsza do położenia. Ja bym próbowała teraz o takie 15min codziennie próbować kłaść wcześniej na drzemke bo myślę że takie nagle położenie o 14-15 się nie uda. I tak samo na nocne usypianie codziennie o 15 min przesuwać. Ale nadal minimum 3-3,5h aktywnosci.Bardzo chciałbym żeby synek chodził spać około 21 na nocne spanie, ale zupełnie nie ma takiej szansy. Lulam go, śpiewam, ogólnie robię nocną atmosferę ale on tylko się cieszy i nadal ma oczy jak 5 złotych, a po chwili wyrywa się żeby zwiedzać dom. Chyba myśli że grozi mu ominięcie czegoś ciekawego. Też mnie dziwi skąd ma tyle energii, kiedyś spał co 3 godziny ale te czasy odeszły w zapomnienie.
Jakby co ja nie chce sie mądrzyć. Bazuje na info z insta cienwiatrupl, nam bardzo to pomogło bo moja ciężko zasypia a dzięki temu profilowi jest to obecnie dużo prostsze ale nadal dość trudne.