reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

U nas poszło bardzo prosto, ale też mała dość długo, bo od jakichs 2-3mc, była już na butelce na wieczornym karmieniu plus czasem któreś w dzień jak musiałam wyjść.
Odstawiłam z dnia na dzień, mała ani razu nie domagała się piersi, cieszy się na widok butelki :) ale u nas też pierś nigdy nie była uspokajaczem. U mnie też bez problemu, kilka razy ściągnęłam po 2 min laktatorem jak piersi były za pełne i po 3 dniach już było w miarę ok.
Podaje mm wg zaleceń tak jak na opakowaniu co do lacznej ilości na dobę ale częściej a mniejsze ilości. Mała i tak często nie zjada, ale dobrze je też inne posilki. Jak zjada mniej mleka w ciągu dnia to dodaje do kaszy.

A w nocy karmiłas wczesniej piersią? Teraz dajesz butelkę czy całkowicie zrezygnowałaś z karmień nocnych i inaczej próbujesz uśpić?

reklama
A w nocy karmiłas wczesniej piersią? Teraz dajesz butelkę czy całkowicie zrezygnowałaś z karmień nocnych i inaczej próbujesz uśpić?
W nocy była pierś, raz lub ostatnio przeważnie 2 razy. Teraz daje butelke w nocy. Na razie zauważyłam że od tych kilku dni wydłuża się czas między pobudkami, je teraz przeważnie raz w nocy. Czasem drugi raz nad ranem, ale wtedy często już o tej 5 zaczynamy dzień :)

U nas wczoraj mieliśmy usg przezciemiaczkowe a dzis rano obudzil się z jakas wysypka 🤦‍♀️ nowego nic nie podałam jedynie w niedzielę ociupinke truskawki ale to tylko tyle co na palcu wiec nie obstawiam ze to od owocu a może ten zel od usg
Ciągła niewiadoma 😏 i nie wiem z takimi wysypkami odrazu do pediatry czy czekać obserwować?
Dalam zyrtek w kroplach No i nie wiem 🙄
Syn napewno ma na coś uczulenie bo ma deko wysypane przedramiona ale nie mogę namierzyć na co i teraz jeszcze ta wysypka doszla

U nas wczoraj mieliśmy usg przezciemiaczkowe a dzis rano obudzil się z jakas wysypka 🤦‍♀️ nowego nic nie podałam jedynie w niedzielę ociupinke truskawki ale to tylko tyle co na palcu wiec nie obstawiam ze to od owocu a może ten zel od usg
Ciągła niewiadoma 😏 i nie wiem z takimi wysypkami odrazu do pediatry czy czekać obserwować?
Dalam zyrtek w kroplach No i nie wiem 🙄
Syn napewno ma na coś uczulenie bo ma deko wysypane przedramiona ale nie mogę namierzyć na co i teraz jeszcze ta wysypka doszla
Ja wysypki obserwuję, moja ma bardzo wrażliwa skórę więc co chwilę bym była u pediatry :) ale też sama żadnych leków nie podaje. Bardziej nawilżam ciało plus kąpiel w emolientach. U nas wystarczy gorący dzień i mimo że chodziła w samej pieluszce to od razu potówki (wysypka)

A jak wyglądają u was te potówki? Mój mały też coś non stop ma już szału idzie dostać.. Na dodatek jest niejadkiem nic mu nie smakuje to za kwaśne to jakieś tam.. Już po prostu się wykończę... Po ziemniakach ma chyba zaparcia.. To takie to owakie..

Jakie zupki z chęcią wasze dzieci jedzą? Potrzebuje inspiracji.. Bo się wykończę..

Ja tak nie mogłam namierzyć od czego mój syn ma czerwone placki pod kolankami i na ramionkach, aż @marruk mi podpowiedziała, że może to na proszek do prania. Najpierw mówię sobie, nieee, przecież używam dla niego ciągle tego samego, a wysypka jest dawno. Do tego jak wyjechałam na tydzień z małym to wszystko zniknęło, a jak wróciliśmy to od razu po jednym dniu nawrót. Ale potem myślę i myślę i co, okazało się, że jego proszek go nie uczula, ale nasz już tak, a on z nami śpi w naszej pościeli pranej w vizirze i to od tego ten problem. Jak wyprałam wszystko w jego Loveli tak problemy skórne jak ręką odjął.

Ja tak nie mogłam namierzyć od czego mój syn ma czerwone placki pod kolankami i na ramionkach, aż @marruk mi podpowiedziała, że może to na proszek do prania. Najpierw mówię sobie, nieee, przecież używam dla niego ciągle tego samego, a wysypka jest dawno. Do tego jak wyjechałam na tydzień z małym to wszystko zniknęło, a jak wróciliśmy to od razu po jednym dniu nawrót. Ale potem myślę i myślę i co, okazało się, że jego proszek go nie uczula, ale nasz już tak, a on z nami śpi w naszej pościeli pranej w vizirze i to od tego ten problem. Jak wyprałam wszystko w jego Loveli tak problemy skórne jak ręką odjął.
No to u nas tez takie suche placki na przedramionach i żebrach
A ta dzisiejsza na głowce to wydaje mi się że po żelu od usg

No to u nas tez takie suche placki na przedramionach i żebrach
A ta dzisiejsza na głowce to wydaje mi się że po żelu od usg
Mi się suche placki od razu kojarzą z atopowym zapaleniem skóry które występuje też przy alergiach jedzeniowych. Na pewno trzeba to kilka razy dziennie nawilżać.
A jak wyglądają u was te potówki? Mój mały też coś non stop ma już szału idzie dostać.. Na dodatek jest niejadkiem nic mu nie smakuje to za kwaśne to jakieś tam.. Już po prostu się wykończę... Po ziemniakach ma chyba zaparcia.. To takie to owakie..

Jakie zupki z chęcią wasze dzieci jedzą? Potrzebuje inspiracji.. Bo się wykończę..
U nas potówki to takie małe krostki, co któraś ma naokoło zaczerwieniona skórę.
U nas z jedzeniem nie ma na szczęście problemów. Ja już poza zupkami na obiady staram się podawać bardziej stale pokarmy, brokuły na parze w całości, ryba na parze, placuszki z cukinii. Z zup najbardziej lubi zwykły rosolek - część warzyw blenduje z wywarem i mięskiem a część tylko rozgniatam widelcem na małe kawałki. Bardzo lubi jak dodam do tego ugotowana na wywarze soczewice.

Ale nadal jest największą fanka różnych owsianek/jaglanek z owocami

reklama
Jestesmy juz w domu, Ala dostala 3 kroplowki i jest ok, mamy przez tydzien podawac probiotyk i na ten czas zawiesic wit d, chyba bede miala obsesje na punkcie nawadniania. Ala pelza, siedzi i zaczela wstawac, raczkowanie nam sie zgubilo, i dalej bez zebow

Do góry