reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

Prościej napisać czego nie można podawać niemowlakowi

Załączniki

• Screenshot_20220428-224906.png
    Screenshot_20220428-224906.png
    222,3 KB · Wyświetleń: 60
  • Screenshot_20220428-224900.png
    Screenshot_20220428-224900.png
    175,7 KB · Wyświetleń: 50
reklama
Hej dziewczyny. Sto lat mnie nie było i nie udało mi się wszystkiego nadrobić. Ostatnie tygodnie to wieczny kołowrotek a kolejne tez się szykują intensywne. Udanego rozszerzania diety. Kolejny etap :)))
U nas dopiero od kilku dni (zaczęłam jak skończyła 6 miesięcy. Na razie batat i awokado weszło całkiem całkiem a rano kasza jaglana. Minimalne ilości ale nie odrzuca jej od jedzenia wiec cieszę się.
Powodzenia!

Hej dziewczyny. Sto lat mnie nie było i nie udało mi się wszystkiego nadrobić. Ostatnie tygodnie to wieczny kołowrotek a kolejne tez się szykują intensywne. Udanego rozszerzania diety. Kolejny etap :)))
U nas dopiero od kilku dni (zaczęłam jak skończyła 6 miesięcy. Na razie batat i awokado weszło całkiem całkiem a rano kasza jaglana. Minimalne ilości ale nie odrzuca jej od jedzenia wiec cieszę się.
Powodzenia!

A ostatnio o Tobie myślałam jak udała się podróż samolotem z Maleństwem 😉. To prawda, kolejny etap, jakoś tak szybko one po sobie następują, zaraz będziemy prasować naszym dzieciom białe koszule na pierwszy dzień w szkole 😂

Moja 26. 04 skończyła 5mc i w majówkę chcemy zacząć rozszerzanie diety. Wolę to robić powoli żeby od 6mc już ładnie jadła. Zresztą wieczorem po jedzeniu z 2 piersi domaga się jeszcze więc od ponad tygodnia dostaje butelke z mm i dopięto wtedy jest w stanie zasnąć. Inaczej krzyk. Mamy głodomorek :) m
W ogóle nam fizjo poleciła takie krzesełko do karmienia bo mała sama jeszcze nie siedzi. Mamas&papas baby snug i powiem wam całkiem stabilnie w tym wygląda. Oczywiście na razie tylko do posiłków będzie wykorzystywane. Później jak już sama stabilnie usiądzie to ma takie nakładki do zabawy.
A wasze maluchy już siedzą?

Mieszkamy u teściów i szczerze nie gotuję, bo mamy wspólną kuchnię.. i jak mam iść coś zrobić to już mi się nie chcę, chyba wiecie o co mi chodzi.
Oj ja doskonale rozumiem. Mam identyczną sytuację. Tylko że ja czekałam, aż synek zacznie jeść, żeby móc choć jemu gotować sama, skoro dla siebie i partnera nie mogę.
Słoiczki możesz podawać nawet do roku. Znajdziesz tam i kaszki i obiady i owoce. Na początek marcheweczka, brokuł, dynia.
Prościej napisać czego nie można podawać niemowlakowi
Wiesz co, ja już się przekonałam, że te pozycje z listy to są ruchome jak liść na wietrze... Stałe są na pewno miód, mleko krowie, ryżowe, cukier, sól.

@Juana19 ja też ostatnio o Tobie myślałam, czy wróciłaś już z USA czy nie, a może przegapiłam post 🙊 Pisz co u Was jak znajdziesz chwilę.

Moja 26. 04 skończyła 5mc i w majówkę chcemy zacząć rozszerzanie diety. Wolę to robić powoli żeby od 6mc już ładnie jadła. Zresztą wieczorem po jedzeniu z 2 piersi domaga się jeszcze więc od ponad tygodnia dostaje butelke z mm i dopięto wtedy jest w stanie zasnąć. Inaczej krzyk. Mamy głodomorek :) m
W ogóle nam fizjo poleciła takie krzesełko do karmienia bo mała sama jeszcze nie siedzi. Mamas&papas baby snug i powiem wam całkiem stabilnie w tym wygląda. Oczywiście na razie tylko do posiłków będzie wykorzystywane. Później jak już sama stabilnie usiądzie to ma takie nakładki do zabawy.
A wasze maluchy już siedzą?

Samodzielnie nie. Podobno ręce i plecki ma silne, ale siedzi tylko na kolanach. Nie zmuszam, nie staram się przyspieszać, czekam ( za 3 dni pół roku 😅).

Dziewczyny czy juz wasze dziećki się kazde fika z pleców na brzuch ? U nas na boki się nakreci ale przekręcic się jeszcze nie przekręca
U nas w 4 mc się przekręcila z pleców na brzuch ale okazalo się ze zrobiła to nieprawidłowo. Teraz chodzimy na rehabilitację i zaczęliśmy ją przekręcać na boki bo ten etap ominęła. I od 2 dni zaczęła się obracać już prawidłowo - oczywiście nie wszystkie razy ale idzie ku dobremu :) ale 99% to obroty przez lewy bok, także pokazujemy jej cały czas obroty przez prawy.
Także myślę że czasem lepiej jak zrobi to maluch później a od razu prawidłowo. A jak już przekręca się na boki to spora część drogi za nim :)

reklama
U nas w 4 mc się przekręcila z pleców na brzuch ale okazalo się ze zrobiła to nieprawidłowo. Teraz chodzimy na rehabilitację i zaczęliśmy ją przekręcać na boki bo ten etap ominęła. I od 2 dni zaczęła się obracać już prawidłowo - oczywiście nie wszystkie razy ale idzie ku dobremu :) ale 99% to obroty przez lewy bok, także pokazujemy jej cały czas obroty przez prawy.
Także myślę że czasem lepiej jak zrobi to maluch później a od razu prawidłowo. A jak już przekręca się na boki to spora część drogi za nim :)

A jesteś w stanie odpisać jak to jest prawidłowo? U nas przekręca się na boki tak, że nóżki są z tułowiem pod kątem 90 stopni, jedna rączka pod plecakami, a dalej nie idzie 😔

Do góry