reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

Dziewczyny,
Jakich proszków/płynów będziecie używały do prania ciuszków Waszym dzieciaczkom?
Ja używałam zwykłego proszku takiego jak używam na codzień do moich ubrań tylko jak dziecko było mniejsze to włączałam na dodatkowe płukanie/ przy nowych ubrankach tez zawsze długie cykle prania ale nigdy nie 90, 40-60. Ubranka prałam z naszymi. Dziecko nigdy nic nie uczulilo.

reklama
Dziewczyny, czy dla naszych jesienno-zimowych Maluszków kupujecie też body z krótkimi rękawkami? Bo ja powrzucałam do koszyka same z długimi, ale jeszcze nie zamówiłam i zastanawiam się, czy jednego zestawu nie wymienić na taki z krótkim rękawem?

Generalnie, to oprócz zestawu do szpitala, chcę zamówić już tak do domu:
- 6 szt body z długim rękawem
- 6 szt półśpiochów
- 6 szt pajacyków z długim rękawem, takich z zabudowanymi stópkami
- 1 bluza i 1 sweterek
no i skarpetki, czapeczki..
Natomiast zastanawiam się jeszcze nad pajacem takim bez rękawków - myślicie, że na zimę warto? Bo z tego, co mówiła położna w szkole rodzenia, to w domu w zimę ubierać dziecko - body z długim rękawem i na to pajac też z długim rękawem. Jak Wam się to sprawdzało przy poprzednich dzieciaczkach? :)

Dziewczyny, czy dla naszych jesienno-zimowych Maluszków kupujecie też body z krótkimi rękawkami? Bo ja powrzucałam do koszyka same z długimi, ale jeszcze nie zamówiłam i zastanawiam się, czy jednego zestawu nie wymienić na taki z krótkim rękawem?

- 6 szt półśpiochów
- 1 bluza i 1 sweterek
Natomiast zastanawiam się jeszcze nad pajacem takim bez rękawków - myślicie, że na zimę warto? Bo z tego, co mówiła położna w szkole rodzenia, to w domu w zimę ubierać dziecko - body z długim rękawem i na to pajac też z długim rękawem. Jak Wam się to sprawdzało przy poprzednich dzieciaczkach? :)
U mnie body z krótkim służy jako podkoszulek pod pajac lub pod bluzkę. Ja nie kupuje body z długim tylko właśnie bluzki i bluzy. Tyle, że większość mam boi się o główkę, a mi było tak najwygodniej. Choć rzeczywiscie na 62 u mnie w większości to pajace.

- 6 szt półśpiochów
- 1 bluza i 1 sweterek
Moje dziecko z lata było zawsze ubierane tylko albo Body i polspiochy albo pajac. Ale ja mam na stałe 24 w domu. Nie wiem jak jest przy noworodku. Ja akurat mam na krótki rękaw po synku. Ale nie wiem jak będę robić. Najmądrzejsze chyba to założyć coś jednego i sprawdzić kark i się zorientować jaki model się ma, czy taki co lubi ciepełko bardzo czy taki co mu wiecznie za gorąco. Wiec może kup 6 sztuk i zobacz. Przegrzewanie równie złe co ubieranie za lekko. Bo dzieci przegrzewanie właśnie potrafią częściej chorować. Ale tez dzieci jak dorośli maja różne potrzeby grzewcze. A tak sprawdzisz kark, ja tez tak robiłam przy synku i będę sprawdzać przy synku

Moje dziecko z lata było zawsze ubierane tylko albo Body i polspiochy albo pajac. Ale ja mam na stałe 24 w domu. Nie wiem jak jest przy noworodku. Ja akurat mam na krótki rękaw po synku. Ale nie wiem jak będę robić. Najmądrzejsze chyba to założyć coś jednego i sprawdzić kark i się zorientować jaki model się ma, czy taki co lubi ciepełko bardzo czy taki co mu wiecznie za gorąco. Wiec może kup 6 sztuk i zobacz. Przegrzewanie równie złe co ubieranie za lekko. Bo dzieci przegrzewanie właśnie potrafią częściej chorować. Ale tez dzieci jak dorośli maja różne potrzeby grzewcze. A tak sprawdzisz kark, ja tez tak robiłam przy synku i będę sprawdzać przy synku
Miało być będę sprawdzać przy córeczce

Dużo zależy tez od ciąży, ja mam zagrożona(trzecia i trzecia zagrożona, normalnie jestem zdrowa jak nie wiem co i tu mówię o organach rozrodczych), usg na każdej wizycie bo ciagle coś się dzieje, na początku sprawdzają co się dzieje i czy jest lepiej, a potem czasem już patrzymy jak tam bobo. Tak mam już kolejna (druga i trzecia prowadzona w prywatnej lecznicy ginekologicznej). Pierwsza w Luxmed, lekarz wystawiał skierowania na usg i tu w ciągu 10 tygodni miałam usg 3, może 4 razy, tez komplikacje. Miałam dość bo musisz iść do lekarza, na usg, znowu do lekarza, znowu na usg… Prywatnie kosztuje mnie to sporo ale idę na jedna. Tez trudno o to żeby zawsze byl ten sam lekarz. Trafiają sie z dziwnym podejściem. Podziwiam, ze potraficie chodzić i na NFZ i prywatnie. Ja chodzę tylko do jednego ale przy częstych wizytach to wysiłek. Mi tez się zdarza zamówić pielęgniarkę do domu jak muszę leżeć i dodatkowo czuje się bardzo słabo i płacić dodatkowo ze przyjeżdża pobrać krew. Jak czuje się lepiej/ na siłach/ nie plamie to jadę wtedy do placówki.
Ja zapisałam się na nfz tylko po to żeby mieć zastrzyk z immunoglobulina za darmo ;)
Wizyt raptem mialam 3. I chodzę na wizyty do tego szpitala w którym planuje rodzic wg mnie to plus. Usg tu nie mam, tylko właśnie połówkowe i niedługo trzeciego trymestru więc odpadają mi te badania jako płatne :p

Oczywiście że dużo zależy od ciąży dlatego napisałam, że trzy usg są na pewno a reszta to decyzja lekarza :)

reklama
Do góry