To wynika z tego że jakotako dzieci się nie waży tylko szacuje wagę na podstawie obwodu brzucha. I z tego co wiem w późniejszej ciąży coraz bardziej szacunkowa jest ta waga. Pół kg +/- jest chyba w standardzie. Ja miałam teraz w tym tygodniu wagę małej z poniedziałku 720g a w czwartek 850g więc trochę duży przyrost jak na niecałe 3 dni. Jak zapytałam o to lekarz powiedział że jemu na usg pokazuje że margines błędu 130g... Dlatego mówił że ważne są kontrolę u tego samego lekarza na tym samym sprzęcie żeby on mógł określić tendecje wzrostu.To smutne, że tak jest. Przecież czasami od szacowanej wagi dziecka zależy wcześniejsze ukończenie ciąży lub poród zabiegowy. U mnie też w obu poprzednich ciążach były pomyłki. Waga urodzeniowa była sporo zawyżana po badaniu usg.
reklama
To i tak z doświadczenia nic nie daje. Mi w szpitalu ten sam lekarz 3 stopień referencyjny, najlepszy możliwy aparat usg. Wyszło najpierw, że dziecko w 2 tyg nic nie przybrało, a kilka dni później byl jakiś chory skok wagi. Czytałam chyba na wrzesniowkach ostatnio jak też ten temat przeżywają. Ja mam nadzieje, że córeczka będzie podobnych gabarytów co synek, bo było do przeżycia.To wynika z tego że jakotako dzieci się nie waży tylko szacuje wagę na podstawie obwodu brzucha. I z tego co wiem w późniejszej ciąży coraz bardziej szacunkowa jest ta waga. Pół kg +/- jest chyba w standardzie. Ja miałam teraz w tym tygodniu wagę małej z poniedziałku 720g a w czwartek 850g więc trochę duży przyrost jak na niecałe 3 dni. Jak zapytałam o to lekarz powiedział że jemu na usg pokazuje że margines błędu 130g... Dlatego mówił że ważne są kontrolę u tego samego lekarza na tym samym sprzęcie żeby on mógł określić tendecje wzrostu.
mamakochajaca
Fanka BB :)
Mój synek się urodził długi i mega szeroki w barkach. Ale mega chudziutki i jest taki do teraz. Ale zdrowiutki. Chodzi do żłobka i choruje najmniej lub prawie wcale. W 0-1 nexta (56) nie wszedł wiec od razu nosił 0-3 nexta (62) pajace (to moje ulubione ubranko jak dziecko ma kikut).
Smaily
Ja mam w połowie września. Mi jednak zależy na dokładnym usg. Moja doktor robi Tak szybko usg, sprawdzi czy serce bije i to wszystko. Prawie jakby nie było badania. Dlatego idę do lekarza z certyfikatem.Zapisywałyście się na trzecie prenatalne? Ja mam na początku września.
mamakochajaca
Mi pewnie lekarz zrobi 1.09 bo wtedy mam wizytę. Prowadze prywatnie bo ciagle mam problemy i wole żeby lekarz z polecenia z dobrym aparatem, na razie się sprawdzaZapisywałyście się na trzecie prenatalne? Ja mam na początku września.
MiśZielinka
Ja mam 17 września. Będę wtedy 30+3Zapisywałyście się na trzecie prenatalne? Ja mam na początku września.
No i tj dziewczyny przede mną pisały idę do specjalisty w tej dziedzinie, bo jednak każdy ginekolog się różni tym w czym się specjalizuje i sprzętem
MiśZielinka
A jak wasze wyprawkowo?
Ja jestem 27tc i mam już spore składowisko
1. Rożek 2. Pościel do gondoli
3. Kocyk 4. Pieluszki tetrowe
5. Pieluszki muślinowe 6. Myjka
7. Pieluchy 1 paczka rozm 1 i 1 paczka rozm 2 8. Chusteczki nawilżane różnych firm
9. Płyn do kąpieli od 1 dnia życia 10. Krem pod pieluszkę
11. Krem do skóry od 1 dnia życia 12. 2 smoczki
13. 3 butelki 14. Kompres żelowy do piersi 15. Lanolina do brodawek 16. Wkładki poporodowe
17. Stanik do karmienia 18. Termofor 19. Elektryczny termometr
Myślę, że do 30tc się wyrobię ze wszystkim tj chciałam. W 32tc spakuje sobie torbę i dokumenty i do porodu będę już tylko prac, prasować i leżeć tego się też trzymajmy
7. Pieluchy 1 paczka rozm 1 i 1 paczka rozm 2 8. Chusteczki nawilżane różnych firm
13. 3 butelki 14. Kompres żelowy do piersi 15. Lanolina do brodawek 16. Wkładki poporodowe
Myślę, że do 30tc się wyrobię ze wszystkim tj chciałam. W 32tc spakuje sobie torbę i dokumenty i do porodu będę już tylko prac, prasować i leżeć tego się też trzymajmy
Ja jestem zapisana na 21 wrzesnia. Chodzę do specjalisty poleconego przez mojego ginekologa który zajmuje się tylko usg. Jest bardzo polecany w Pzn. Tylko gburZapisywałyście się na trzecie prenatalne? Ja mam na początku września.
reklama
To u mnie prawie nic nie kupione hehe. Ale nie mogłam wczoraj zasnąć to zamówiłam pierwsze ciuszki poza wózkiem, kołyska (taka rodzinna z historią która kupiła moja babcia dla pierwszego wnuka) i jednym rożkiem nie mam zupełnie nic ale mam plan ogarniac to od przyszłego tygodnia jak idę na L4.A jak wasze wyprawkowo?