reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2019

Znalazłam taka podpowiedź
Screenshot_2019-03-30-09-26-46.jpeg

reklama
Z tego co pamiętam to np. 6t2d jak ja mam to ukończone 6 tyg i rozpoczął się 7 tydz. Czyli dla lekarzy liczą się skończone tyg.
Kiedy rodziłam poprzednie dzieci i był np 37t4d to mam wpisane poród w 37 tyg ciąży czyli skończony tydzień, a nie rozpoczęty.

Z tego co pamiętam to np. 6t2d jak ja mam to ukończone 6 tyg i rozpoczął się 7 tydz. Czyli dla lekarzy liczą się skończone tyg.
Kiedy rodziłam poprzednie dzieci i był np 37t4d to mam wpisane poród w 37 tyg ciąży czyli skończony tydzień, a nie rozpoczęty.
Mi za to wpisali w 41+3 że poród w 42tyg [emoji4] Zawsze liczę to rozpoczęte tygodnie bo nie byłyśmy nigdy w 0tc tylko od razu w 1tc [emoji4]

Słuchajcie dziewczyny a Wy juz coś przytyłyście? Ja już od tygodnia muszę rozpinać guzik w spodniach :( (8tydz.) a słyszałam że brzszek powinien wyjść dopiero ok 3 badz 4 miesiąca. Dodam, że jestem szczupłej budowy ciała i ostatnio faktycznie jem rzeczy na które przed ciążą bym sobie nie pozwoliła (lody, czekoladki, kebab :p), a i więcej odpoczywam

Słuchajcie dziewczyny a Wy juz coś przytyłyście? Ja już od tygodnia muszę rozpinać guzik w spodniach :( (8tydz.) a słyszałam że brzszek powinien wyjść dopiero ok 3 badz 4 miesiąca. Dodam, że jestem szczupłej budowy ciała i ostatnio faktycznie jem rzeczy na które przed ciążą bym sobie nie pozwoliła (lody, czekoladki, kebab :p), a i więcej odpoczywam
Ja w jednych spodniach które są dopasowane muszę rozpinac guzik jak siadam bo by chyba pekly [emoji16]

Ja się boję wejść na wagę [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Ten ciążowy brzuch widać późno bo on wychodzi najpiere tak w podbrzuszu, ale mi np flaki idą do góry i przez wzdęcia też mam problem szczegolnie wieczorami ze wzdęciami [emoji4]

Dokladnie to samo mi mowi lekarz :)

Jak dziecko ma pol roku to nie mowi sie ze jest 0 latkiem, tylko to jego pierwszy rok zycia :)
Pewnie zależy od lekarza i szpitala, sprawdziłam i tak mam wpisane.
Kiedy zachodze w ciążę to leci mi pierwszy tydzień macie rację ale nie jestem w ciąży tydzień tylko dzień lub dwa. Dopiero po 7 dniach mogę powiedzieć że upłynął 1tydz ciąży.

No ale też nikt nie powie o dziecku 2 dniowy że ma tydzień ani też o dziecku tygodniowym, że ma miesiąc bo leci mu pierwszy miesiąc życia. Tymbardziej nie powiemy o dziecku 3 miesięcznym, że ma pół roku czy rok bo leci mu pierwszy rok życia.
Ja to wszystko rozumiem teraz kiedy jesteśmy w ciąży chcemy w górę tyg zaliczać bo się boimy, chcemy dotrwać do bezpiecznego czasu.
Jak się rodzi dziecko to wtedy takie maleństwo zawsze w dniach dokładnie podajemy, kiedy nas ktoś pyta ile dzieciątko ma? Nie zaogrąglamy w górę.

Ale czy to jest aż takie ważne czy ktoś powie rozpoczęłam 7 tydz, a inna kobieta tym samym czasie ciąży zapytana odpowie, że skończyła 6?

Ja się boję wejść na wagę [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Ten ciążowy brzuch widać późno bo on wychodzi najpiere tak w podbrzuszu, ale mi np flaki idą do góry i przez wzdęcia też mam problem szczegolnie wieczorami ze wzdęciami [emoji4]
oj te wzdęcia to sa najgorsze jak dla mnie .. czasami to udaje że sie zle czuje przed męzem ide do drugiego pokoju i swobodnie puszczam sobie bączki hihi

reklama
Zmieniając temat i nawiązując do ciąży bliźniaczej:
Moja 4.5 letnia córka budzi się wczoraj rano i mówi "Mamuś śniło mi się dzisiaj, że urodziłaś dwóch chłopców" [emoji44]
Myślę córciu daj spokój bo mama będzie musiała niedługo zmienić prawo jazdy z kategorii B na C żeby odwozić dzieci do szkoły i przedszkola [emoji6]

Do góry