reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

@Balonsbalons, macierzynski jest w zaleznosci od tego co wybierzesz, albo 100% przez pierwszych dwadziesciakilka tygodni i potem 60% przez reszte czasu od kwoty,ktora zarabiasz, albo przez cale 52 tygodnie 80% od kwoty, ktora zarabiasz. Pracujac na caly etat wychodzi wiecej niz 1000 zl, dodatkowo jak wywalczysz caly etat i pojdziesz na l4 to tez wiecej chorobowego dostaniesz.

4c3tskjoa7ptmvui.png

reklama
Sara
I jak twoje spodnie? Kupujesz sobie już ciążowe? Gumka nie pękła? :p
A tak poważnie to ja mam taki problem ale wieczorami... Tyle, że w domu chodzę w wygodnych miękkich spodniach i luźnej bluzce, no ale kosmicznie wygląda taki wystający brzuszek ;)

Dziewczyny do zasiłku chorobowego na l4 i potem macierzyńskiego jest liczona średnia z 12 ostatnich przepracowanych miesiecy. Także zmiana umowy teraz nic nie zmieni, chyba, ze popracuje się kilka mięsiecy na nowej umowie.

Ostatnia edycja:
Witajcie, mogę się do Was przyłączyć?
mam na imię Magda, wczoraj byliśmy na usg i jest maluszek z pikającym serduszkiem, termin wg wczorajszego usg 20-21.11.2018. 9.04 ide na kolejne usg i termin może się zmianić na wcześniejszy :)
Jestem już mamą prawie 13 miesięcznego synka - Wojtka, także będzie nieduża różnica między maluchami:)
Miłego piątku :)

Dopisałam cię. Witaj i gratuluję:)

Dita, wypralam wczoraj ciazowe i bede juz nosic chyba, bo z dnia na dzien z szafy odkladam ciuchy, ktore juz sie nie nadaja [emoji85] na wadze narazie nie pojawia sie wiecej, tylko ten brzuch taki wywalony [emoji85] jak tak dalej pojdzie to ja w 9 miesiacu bede miala 2 mety w obwodzie [emoji85][emoji85]
Po domu chodze glownie w leginsach albo dresach ;)

4c3tskjoa7ptmvui.png

Dziewczyny do zasiłku chorobowego na l4 i potem macierzyńskiego jest liczona średnia z 12 ostatnich przepracowanych miesiecy. Także zmiana umowy teraz nic nie zmieni:(
Ja bylam 4 lata temu na stazu z urzedu pracy od marca 2014 do wrzesnia 2014 (mialam 900 zl), a od wrzesnia umowe z najnizsza krajowa i w styczniu 2015 poszlam na l4 i mialam normalnie placone, potem macierzynski tez mialam od najnizszej wyliczony. Ale faktycznie moze tak byc jak piszesz, bo kobietom w ciazy czesto pracodawcy zmieniaja umowe wlasnie zeby mialy potem wiecej kasiorki...

4c3tskjoa7ptmvui.png

Ja bylam 4 lata temu na stazu z urzedu pracy od marca 2014 do wrzesnia 2014 (mialam 900 zl), a od wrzesnia umowe z najnizsza krajowa i w styczniu 2015 poszlam na l4 i mialam normalnie placone, potem macierzynski tez mialam od najnizszej wyliczony. Ale faktycznie moze tak byc jak piszesz, bo kobietom w ciazy czesto pracodawcy zmieniaja umowe wlasnie zeby mialy potem wiecej kasiorki...

4c3tskjoa7ptmvui.png

Nie wiem jak to jest ze stażem, czy jest liczony do średniej. Na pewno jak sie pracuje na umowę o pracę, to jest liczona średnia z wcześniejszychcy miesiecy ( podstawa plus premie, prowizje itd), a nie to co na umowie. Jeżeli pracuje się rok lub dłużej to z 12 miesiecy. Jak krócej to z miesiecy przepracowanych.

reklama
@urs robię tak jak Ty... Biore folik, witaminę D i jod osobno. Co do jodu wzięłam suplement Kelp, bo akurat to mieli w aptece ;)

Do góry