reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2018

Dziewczyny jestem negatywnie zaskoczona. Pod koniec pierwszej ciąży (koniec lipca) między brzuchem a biustem miałam jeden ogień, obkładałam się mokrymi zimnymi kompresami. Tzn. tego tak nie było widać, ale piekło jak nie wiem. Myślałam, że teraz mnie to ominie, bo lato minęło, teraz jest chłodniej. Niestety dziś się znów zaczęło, może wiecie co na to poradzić, bo sama nie wiem czy mam nosić biustonosz czy nie i w ogóle, co z tym robić.

reklama
Ufff, nadroblam Was w koncu...

Weekend mialam jakis taki to kitu, w sobote sie z moim scielam i ogolnie humor do bani ostatnio. Dobrze ze slonce wyszlo i jakos tak inaczej sie mozna poczuc.
Nocki mam za to w ostatnim czasie lepsze. Przenioslam sie juz na dobre do salonu, bo w nocy jest chlodniej i menzu kaloryfer nie grzeje, wstaje siusiam, pije, podjadam na pol spiaco, klade sie i spie dalej ;)

@Magda.Scotland ja mieszkam troszke nizej, bo w Manchesterze, tez mam mierzony brzunio i wizyty u poloznej, bez wizyt u ginekologa. Przywyklam juz do tego i nie przeszkadza mi to ani troche. Mam znajoma, ktora miala za maly brzuszek i skierowali ja na dodatkowe skany, ktore potwierdzily, ze dzidzia jest za mala, lozysko nie bylo tak wydolne jak byc powinno. Zakonczyli ciaze 3 tygodnie wczesniej i dzieki temu dzidzi nic sie nie stalo. Fakt faktem, jest to troche jak wrozenie z fusow, ale do poki sa w stanie kontrolowac nieprawidlowosci i nie dzieje sie nic zlego, to mnie to nie przeszkadza. Jest jak jest i tyle.
U nas najprawdopodobniej bedzie Teo. Nie jest latwo wybrac imie tak zeby bylo uniwersalne w jednym i drugim jezyku i do tego sie podobalo.

@Koka27 a moze jakies inne lozko ?? Zamiast sie poprawic w szpitalu, to bedzie jeszze gorzej. Nie za dobrze.

Dziewczyny jestem negatywnie zaskoczona. Pod koniec pierwszej ciąży (koniec lipca) między brzuchem a biustem miałam jeden ogień, obkładałam się mokrymi zimnymi kompresami. Tzn. tego tak nie było widać, ale piekło jak nie wiem. Myślałam, że teraz mnie to ominie, bo lato minęło, teraz jest chłodniej. Niestety dziś się znów zaczęło, może wiecie co na to poradzić, bo sama nie wiem czy mam nosić biustonosz czy nie i w ogóle, co z tym robić.

Ja jak tylko moge to biustonosz sciagam bo mnie wszystko gniecie, drazni, drapie itd. Mam duze cycory i biustonosz musi byc dobrze dopasowany pod zeby na ramionach nie ciazyl, bo konczy sie to migrena od nacisku.

A to pieczenie, to nie sa takie bardziej odpazenia ?? Moze posmaruj sudocremem i postaraj sie nie podrazniac?? Mozesz tez podsypac maka ziemniaczana jesli to takie wlasnie zaognienia odpazeniowe.

Ja już po. Z dzidzia ok. Waży ponad 2 kilo ale dokładnie nie pamiętam. Mam mało wód płodowych i mam więcej pić. Co do cukru w moczu to mam ponowić badanie i nie jeść przed nim 2 dni słodyczy ☺. Powiedział, że trochę za dużo przytylam. Przy moim wzroście powinnam 14 kilo za całą ciążę mieć A już jest 12 na plusie.
a to jaki masz wzrost, że takie wytyczne? 12 kg to przecież nie tragedia na tym etapie. Ja nie wiem jedni lekarze w ogóle się nie wypowiadają na temat naszej wagi, inni panikują już przy normalnym wzroście wagi.w nosie z tym :)

a to jaki masz wzrost, że takie wytyczne? 12 kg to przecież nie tragedia na tym etapie. Ja nie wiem jedni lekarze w ogóle się nie wypowiadają na temat naszej wagi, inni panikują już przy normalnym wzroście wagi.w nosie z tym :)
Mam 164 cm. Teraz waga 65,4 a startowała z 53. Przed ciąża miałam 55 kg ale na początku schudlam

@FiLi88 ja tez mialam przez to lub dzieki temu dodatkowe usg z czego sie bardzo ciesze, bo na usg widac wszystko, lacznie z lozyskiem.
Natomiast trzymanie w stresie przez prawie miesiac 29tc a potem 32tc zanim skierowali mnie na usg doprowadziloby mnie do szalu, gdyby nie to ze w Polsce mialam usg w 28tc i wszystko bylo ok.
Szyjki do dzisiaj nikt mi tutaj nie sprawdzil, ale w Polsce gin zbadal z gory do dolu, wiec tez spoko.
2 razy bralam zgode na lot wlasnie w 28tc i 32tc, 0 badania, zapytania czy zmierzenia cisnienia, takie uroki UK. :)
I ogolnie spoko, wiem ze tu jakby nie ma wyjscia, ja natomiast jestem po dwoch poronieniach, to bedzie moje pierwsze dziecko wiec mozesz sobie wyobrazic poziom stresu, jak nie mialam zadnych badan po 1&2 poronieniu jak i teraz w trzeciej ciazy. W moim wypadku potwierdzilo sie tylko tyle, ze z d*py jest mierzenie brzucha miarka krawiecka, po to sa aparaty usg zaraz drzwi obok, zeby z nich korzystac.
Ale jesli jestes zadowolona z opieki, to jak najbardziej zazdroszcze :)

Mam 164 cm. Teraz waga 65,4 a startowała z 53. Przed ciąża miałam 55 kg ale na początku schudlam

Dziewczyno przecież Ty szczuplutka byłaś i jesteś [emoji15][emoji15][emoji15] chyba do 15 czy 16 kg możesz przytyć w ciąży. Wiem bo niewiele się nasze wymiary różnią. Mam 167 cm waga sprzed ciąży 54 a teraz mam 64...

A dajcie spokoj. Dzisiaj na obchodzie zaden z lekarzy sie krwawieniem nie zainteresował czy przez weekend bylo czy nie tylko to cisnienie mi zaczelo swirowac, raz mam 160/90 raz w normie 135/80. Podniesli mi dawke lekow. Badania ok, ktg tez, dzisiaj mialam badanie dna oka i cholera wie co dalej ze mna.

Ja pitolę... wspolczuję[emoji53] to po co w ogole tam leżysz jak zainteresowania nie ma??[emoji53] i niewiadomo skad te skoki ciśnienia?

U nas będzie Diana

A co do wrozbitow ja miałam lepsza akcje z córką pierwszą. Na wizycie ginka mnie bada i mówi "no pani to już rodzi, do szpitala trzeba jechać tylko taxi brać bo autobusem to pani może nie zdążyć" skierowanie wpisała i wygonila... Urodziłam jakieś 3 tygodnie później hahahahaha

Haha Maciejka wróżbitka[emoji23] kocham takich lekarzy normalnie... chyba szamaństwo uprawiają, a nie medycynę [emoji85][emoji23]

Ja już po. Z dzidzia ok. Waży ponad 2 kilo ale dokładnie nie pamiętam. Mam mało wód płodowych i mam więcej pić. Co do cukru w moczu to mam ponowić badanie i nie jeść przed nim 2 dni słodyczy [emoji5]. Powiedział, że trochę za dużo przytylam. Przy moim wzroście powinnam 14 kilo za całą ciążę mieć A już jest 12 na plusie.

Super, już 2kg! [emoji106][emoji16] pij wodę, bo zdrowa i nam służy [emoji5]a co do wagi to jakiś dziwny lekarz.. wg mnie masz normę. Na ten etap? Olać go![emoji8]

Właśnie, niektórzy komentują wagę i to często niemiło, a niektórzy zostawiają uwagi dla siebie. Mój jest z tych drugich na szczęście [emoji106][emoji5]

@FiLi88 ja tez mialam przez to lub dzieki temu dodatkowe usg z czego sie bardzo ciesze, bo na usg widac wszystko, lacznie z lozyskiem.
Natomiast trzymanie w stresie przez prawie miesiac 29tc a potem 32tc zanim skierowali mnie na usg doprowadziloby mnie do szalu, gdyby nie to ze w Polsce mialam usg w 28tc i wszystko bylo ok.
Szyjki do dzisiaj nikt mi tutaj nie sprawdzil, ale w Polsce gin zbadal z gory do dolu, wiec tez spoko.
2 razy bralam zgode na lot wlasnie w 28tc i 32tc, 0 badania, zapytania czy zmierzenia cisnienia, takie uroki UK. :)
I ogolnie spoko, wiem ze tu jakby nie ma wyjscia, ja natomiast jestem po dwoch poronieniach, to bedzie moje pierwsze dziecko wiec mozesz sobie wyobrazic poziom stresu, jak nie mialam zadnych badan po 1&2 poronieniu jak i teraz w trzeciej ciazy. W moim wypadku potwierdzilo sie tylko tyle, ze z d*py jest mierzenie brzucha miarka krawiecka, po to sa aparaty usg zaraz drzwi obok, zeby z nich korzystac.

Wazne, że dzidzia zdrowa[emoji106] aż z ciekawości sobie zmierzę tak brzuch... mój lekarz tez mi mierzy, ale i tak robi usg [emoji5][emoji16]

Powiem Ci, ze mam sporo znajomych, ktore rodzily tutaj i takich historii nie znam zeby czekac na kontrolne usg miesiac czasu jak widza, ze cos sie dzieje. Zazwyczaj reakcja jest blyskawiczna. Tak samo z poronieniami, jesli ktoras chocby raz ronila, czy miala ciezszy przebieg poprzednich ciaz od razu jest brana na dodatkowe badania i diagnozowana. Z nami jest wszystko ok, mialam tylko raz slabsze wyniki krwi i przyjmowalam zelazo, nawet do konca go nie wybralam w calosci, bo wyniki sie szybko poprawily i teraz raz na 3 dni jedna tabletke biore, tak dla spokoju.
Domyslam sie, ze po przejsciach jakie mialas nie jest Ci latwo i doskonale rozumiem zawod jaki czujesz. U mnie bylo na poczatku podobnie kiedy porownywalam pierwsza ciaze prowadzona w PL prywatnie, ale zmienilam nastawienie i jest na prawde ok.
Pewnie gdyby cos sie dzialo i zostalabym wystawiona z tak zwanym kwitkiem to tez inaczej bym mowila.

Trzymam kciuki, aby tym razem wszystko poszlo jak po masle i Leo zdrowo i o czasie przyszedl na swiat.

reklama
Ufff, nadroblam Was w koncu...

Weekend mialam jakis taki to kitu, w sobote sie z moim scielam i ogolnie humor do bani ostatnio. Dobrze ze slonce wyszlo i jakos tak inaczej sie mozna poczuc.
Nocki mam za to w ostatnim czasie lepsze. Przenioslam sie juz na dobre do salonu, bo w nocy jest chlodniej i menzu kaloryfer nie grzeje, wstaje siusiam, pije, podjadam na pol spiaco, klade sie i spie dalej ;)

@Magda.Scotland ja mieszkam troszke nizej, bo w Manchesterze, tez mam mierzony brzunio i wizyty u poloznej, bez wizyt u ginekologa. Przywyklam juz do tego i nie przeszkadza mi to ani troche. Mam znajoma, ktora miala za maly brzuszek i skierowali ja na dodatkowe skany, ktore potwierdzily, ze dzidzia jest za mala, lozysko nie bylo tak wydolne jak byc powinno. Zakonczyli ciaze 3 tygodnie wczesniej i dzieki temu dzidzi nic sie nie stalo. Fakt faktem, jest to troche jak wrozenie z fusow, ale do poki sa w stanie kontrolowac nieprawidlowosci i nie dzieje sie nic zlego, to mnie to nie przeszkadza. Jest jak jest i tyle.
U nas najprawdopodobniej bedzie Teo. Nie jest latwo wybrac imie tak zeby bylo uniwersalne w jednym i drugim jezyku i do tego sie podobalo.

@Koka27 a moze jakies inne lozko ?? Zamiast sie poprawic w szpitalu, to bedzie jeszze gorzej. Nie za dobrze.
Wszystko zajete.
Ja pitolę... wspolczuję[emoji53] to po co w ogole tam leżysz jak zainteresowania nie ma??[emoji53] i niewiadomo skad te skoki ciśnienia?

Haha Maciejka wróżbitka[emoji23] kocham takich lekarzy normalnie... chyba szamaństwo uprawiają, a nie medycynę [emoji85][emoji23]

Super, już 2kg! [emoji106][emoji16] pij wodę, bo zdrowa i nam służy [emoji5]a co do wagi to jakiś dziwny lekarz.. wg mnie masz normę. Na ten etap? Olać go![emoji8]

Właśnie, niektórzy komentują wagę i to często niemiło, a niektórzy zostawiają uwagi dla siebie. Mój jest z tych drugich na szczęście [emoji106][emoji5]

Wazne, że dzidzia zdrowa[emoji106] aż z ciekawości sobie zmierzę tak brzuch... mój lekarz tez mi mierzy, ale i tak robi usg [emoji5][emoji16]
Cholera wie :/ zreszta na kazdym sprzecie mam inne.

Do góry