reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe mamy 2018

U mnie jest największy problem ze słodyczami i napojami gazowanymi.
Kocham słodycze i nie umiem bez nich żyć. Ograniczam mocno, ale do zera nie da rady. Gazowane łatwiej odrzucić[emoji4]
W ostatniej ciąży przytyłam około 20kg, byłam duuuuża i jeszcze po ciąży długo mi zostało. Teraz chciałbym max 15kg przytyć tak jak Dita pisze, ale czy to się uda.
Dziewczyny, które tyją bardzo mało-jak Wy to robicie????!!!!

reklama
A co do humorów.. u mnie niestety jak już kiedyś pisałam idzie to w stronę bardziej jędzy [emoji28] szybciej sie irytuję, i częściej mnie wszyscy wkurzają... jeśli chodzi o płacz to bardziej dołki mam czasami - tak bez powodu wieczorem np. i wtedy sama się ustawiam do pionu.. z rożnym skutkiem [emoji57]teraz znowu myślę, ze czas ruszyć z wyprawka.. a w pracy dwa tygodnie zastępstwa i już widzę, że będę odkładać na sierpień przygotowania. . Ach, dobrze ze chociaż przejrzałam ciuszki po synku do rozmiaru 62...[emoji58]i w sumie mam trochę tych ciuchów ale większość praktyczna, same bodziaki, pajace, polspichy , nic porywającego za serce[emoji20] o ile w rozmiarze 56to zrozumiałe to już 62 muszę cos dokupić [emoji16][emoji5] No muszę[emoji6][emoji85] za to znalazłam fajne pajace polarowe - miś biały a’la panda choć nie jestem pewna czy to nie jest zwykły miś[emoji16]i niebieskiego misia rozmiar większy, a także tygryska już schłodzonego -bo go uwielbiałam i był lekki ale na wrzesień super[emoji106] i kombinezon zimowy jasny bez podziału na nóżki z dziurka na pasy ale duży chyba nie styknie[emoji46]

U mnie jest największy problem ze słodyczami i napojami gazowanymi.
Kocham słodycze i nie umiem bez nich żyć. Ograniczam mocno, ale do zera nie da rady. Gazowane łatwiej odrzucić[emoji4]
W ostatniej ciąży przytyłam około 20kg, byłam duuuuża i jeszcze po ciąży długo mi zostało. Teraz chciałbym max 15kg przytyć tak jak Dita pisze, ale czy to się uda.
Dziewczyny, które tyją bardzo mało-jak Wy to robicie????!!!!

U mnie po prostu inna waga startowa niż w 1.ciąży.. przybrało mi sie na zimę i na początku bobas ciągnął z tego [emoji85] teraz już od miesiąca waga rośnie, oby nie za szybko, bo wiem, że w każdej chwili moze ruszyć jak oszalała [emoji33] jem tyle co przed ciążą, kolacje więcej bo wcześniej czasami zapomniałam albo skromnie jakaś, a teraz zawsze jem i taką pożywną[emoji58] No i drugie śniadanie tez muszę zjeść, bo jak wstaje po 6, obiad o 16 to na jednym nie wytrzymam [emoji51]ale to z reguły jogurt i owoce

Powiem Ci , że też tak mam.
Bardzo szybko się denerwuję i irytuję, a mój mąż mnie najbardziej wkur... bo wie lepiej jak ja się czuję i mi gra na nerwach.
Wie, że nie dam rady pewnych rzeczy zrobić, zresztą mam te ograniczenia z wychodzeniem i dłuższym chodzeniem, ale mnie to nie przeszkadza.
Tylko jak on mi zaczyna wypominać, że jestem od niego zależna to mam ochotę go w dupę kopnąć.
No i płaczę czasem bez sensu zupełnie, nie wiem skąd mi się to bierze.
Czytam książę i płaczę, a w książce wcale nie jakieś smuty???

@ONAONAONA i @Paulaaa25 ja również mam następną wizytę 16 sierpnia :)

Tak brałam go w 3 ciąży, bo w 1 i 2 takie beznadziejne żelazo brałam i nie było wyboru wtedy innego.
Jeżeli chodzi o na czczo to rano wiadomo, a wieczorem chodzi o to,żeby nie zaraz po jedzeniu, tylko np 1-2 godziny po jedzeniu bierz.
A długo go już bierzesz?

Błagam Cię nie czytaj co kto miał w internecie, bo może to kojarzy z tym lekiem, a może miał skurcze nie zależnie od leku.
Co prawda pracuję w farmacji dopiero 5 rok, ale nie spotkałam się z tym, żeby jakaś pacjentka miała po nim skurcze.
Problemy jelitowe i bez tego mogą dotknąć nas w ciąży.
Jeżeli już chcesz czytać o skutkach ubocznych to z ulotki, choć oni muszą tam wszystko napisać, nawet jeżeli 1 osoba na 1000 nie wiem dostała krostek na tyłku, ale im to zgłosiła to będzie w możliwych wypisane.
Owszem bóle głowy się zdarzają, ale przy anemii i tak większości osób towarzyszą, a świąd skóry i tak jeżeli się nie będziemy nawilżały to nas dopadnie.
Jak ufasz lekarzowi, to łykaj i się nie martw na zapas.
Mnie się nie wchłaniało żelazo jak trzeba i dostawałam zastrzyki z żelaza i wit b12, nie dość, że bolesne, to pare miesięcy mi schodziły barwy wojenne.

Super, daj potem znać co i jak i czekam na foty :)

Zerwałam się przed 7mą dziś, znów mnie koszmary męczyły, chyba młodego też to wkurzyło, bo mi od razu przykopał.
Wiem, że wszystko ok i że młody rośnie, a mój głupi mózg wytwarza jakieś głupoty.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty, miłego dnia Laski.
Idę coś zjeść, bo wreszcie poczułam głód.
Ps. Gin mi kazał na dietę przejść, bo w ostatnie 2 mce 3,5 kg przytyłam, a od początku 5kg.
Fakt,że jestem gruba, w sensie byłam i przed, ale czy ja naprawdę tak dużo przytyłam?
Nie wiem jak to jest z tym tyciem ja przytulam w sumie już 7kg lekarz mówi że wszystko ok w normie bo jestem szczupła . Słyszałam ,że jeśli przed ciążą były problemy z wagą , nadwaga czy otyłość to nie wolno dużo przytyć. A jakie miałaś BMI przed ciążą? W Internecie są kalkulatory gdzie możesz to wyliczyć i sprawdzić ile powinnaś przytyć. Wiadomo z Internetem bywa różnie Ale zasugerować się można.

Dziś stanełam na wadze i już 1kg więcej od wczoraj. Wiem, że raczej nie da się bez dodatkowych kg, ale 1jg w jeden dzień....wrrrr wnerwia mnie to. Fakt że moje kolacje też są bardziej obfite, muszę przerzucić się wieczorem na marchewki[emoji4]

Wg mnie niedużo [emoji5] co to jest 5kg na tyle tygodni ciazy?[emoji86]

Mi lekarz mówił, że w moim przypadku najlepiej przytyć max 15kg. Teraz w drugiej to jeszcze nawet mi nic nie mówił, bo na razie było 3kg na plusie to pewnie sie odezwie przy 10kg albo jak zacznę dużo przybierać z wizyty na wizytę [emoji58][emoji28]
A jakie BMI przed ciążą?

reklama
Nie jestem typową ciężarną jeśli chodzi o wahania nastrojów :p Nie irytuje się bardziej, nie wzruszam szczególnie. Wyjątek stanowią programy, gdzie widać noworodki :p Tak, to wtedy chce mi się ryczeć xP
Z tym cukrem to też miałam zmartwienie. Miałam cały czas 95 od początku ciąży więc lekarz wysłał mnie szybciej na krzywą. Z glukometru na dzień dobry wyszło mi 100! Już byłam przekonana, że czas na ścisłą dietę. No ale przyszły wyniki i się okazało, że to co miało być 100 to było 94. A reszta wyników krzywej dobre. Ja od początku ciąży przytyłam jakieś 3 kilo... Ale lekarz nie mówi, że coś jest nie tak, brzuch rośnie...

Do góry