reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2018

U mnie jest największy problem ze słodyczami i napojami gazowanymi.
Kocham słodycze i nie umiem bez nich żyć. Ograniczam mocno, ale do zera nie da rady. Gazowane łatwiej odrzucić[emoji4]
W ostatniej ciąży przytyłam około 20kg, byłam duuuuża i jeszcze po ciąży długo mi zostało. Teraz chciałbym max 15kg przytyć tak jak Dita pisze, ale czy to się uda.
Dziewczyny, które tyją bardzo mało-jak Wy to robicie????!!!!

reklama
A co do humorów.. u mnie niestety jak już kiedyś pisałam idzie to w stronę bardziej jędzy [emoji28] szybciej sie irytuję, i częściej mnie wszyscy wkurzają... jeśli chodzi o płacz to bardziej dołki mam czasami - tak bez powodu wieczorem np. i wtedy sama się ustawiam do pionu.. z rożnym skutkiem [emoji57]teraz znowu myślę, ze czas ruszyć z wyprawka.. a w pracy dwa tygodnie zastępstwa i już widzę, że będę odkładać na sierpień przygotowania. . Ach, dobrze ze chociaż przejrzałam ciuszki po synku do rozmiaru 62...[emoji58]i w sumie mam trochę tych ciuchów ale większość praktyczna, same bodziaki, pajace, polspichy , nic porywającego za serce[emoji20] o ile w rozmiarze 56to zrozumiałe to już 62 muszę cos dokupić [emoji16][emoji5] No muszę[emoji6][emoji85] za to znalazłam fajne pajace polarowe - miś biały a’la panda choć nie jestem pewna czy to nie jest zwykły miś[emoji16]i niebieskiego misia rozmiar większy, a także tygryska już schłodzonego -bo go uwielbiałam i był lekki ale na wrzesień super[emoji106] i kombinezon zimowy jasny bez podziału na nóżki z dziurka na pasy ale duży chyba nie styknie[emoji46]

U mnie jest największy problem ze słodyczami i napojami gazowanymi.
Kocham słodycze i nie umiem bez nich żyć. Ograniczam mocno, ale do zera nie da rady. Gazowane łatwiej odrzucić[emoji4]
W ostatniej ciąży przytyłam około 20kg, byłam duuuuża i jeszcze po ciąży długo mi zostało. Teraz chciałbym max 15kg przytyć tak jak Dita pisze, ale czy to się uda.
Dziewczyny, które tyją bardzo mało-jak Wy to robicie????!!!!

U mnie po prostu inna waga startowa niż w 1.ciąży.. przybrało mi sie na zimę i na początku bobas ciągnął z tego [emoji85] teraz już od miesiąca waga rośnie, oby nie za szybko, bo wiem, że w każdej chwili moze ruszyć jak oszalała [emoji33] jem tyle co przed ciążą, kolacje więcej bo wcześniej czasami zapomniałam albo skromnie jakaś, a teraz zawsze jem i taką pożywną[emoji58] No i drugie śniadanie tez muszę zjeść, bo jak wstaje po 6, obiad o 16 to na jednym nie wytrzymam [emoji51]ale to z reguły jogurt i owoce

Powiem Ci , że też tak mam.
Bardzo szybko się denerwuję i irytuję, a mój mąż mnie najbardziej wkur... bo wie lepiej jak ja się czuję i mi gra na nerwach.
Wie, że nie dam rady pewnych rzeczy zrobić, zresztą mam te ograniczenia z wychodzeniem i dłuższym chodzeniem, ale mnie to nie przeszkadza.
Tylko jak on mi zaczyna wypominać, że jestem od niego zależna to mam ochotę go w dupę kopnąć.
No i płaczę czasem bez sensu zupełnie, nie wiem skąd mi się to bierze.
Czytam książę i płaczę, a w książce wcale nie jakieś smuty???

@ONAONAONA i @Paulaaa25 ja również mam następną wizytę 16 sierpnia :)

Tak brałam go w 3 ciąży, bo w 1 i 2 takie beznadziejne żelazo brałam i nie było wyboru wtedy innego.
Jeżeli chodzi o na czczo to rano wiadomo, a wieczorem chodzi o to,żeby nie zaraz po jedzeniu, tylko np 1-2 godziny po jedzeniu bierz.
A długo go już bierzesz?

Błagam Cię nie czytaj co kto miał w internecie, bo może to kojarzy z tym lekiem, a może miał skurcze nie zależnie od leku.
Co prawda pracuję w farmacji dopiero 5 rok, ale nie spotkałam się z tym, żeby jakaś pacjentka miała po nim skurcze.
Problemy jelitowe i bez tego mogą dotknąć nas w ciąży.
Jeżeli już chcesz czytać o skutkach ubocznych to z ulotki, choć oni muszą tam wszystko napisać, nawet jeżeli 1 osoba na 1000 nie wiem dostała krostek na tyłku, ale im to zgłosiła to będzie w możliwych wypisane.
Owszem bóle głowy się zdarzają, ale przy anemii i tak większości osób towarzyszą, a świąd skóry i tak jeżeli się nie będziemy nawilżały to nas dopadnie.
Jak ufasz lekarzowi, to łykaj i się nie martw na zapas.
Mnie się nie wchłaniało żelazo jak trzeba i dostawałam zastrzyki z żelaza i wit b12, nie dość, że bolesne, to pare miesięcy mi schodziły barwy wojenne.

Super, daj potem znać co i jak i czekam na foty :)

Zerwałam się przed 7mą dziś, znów mnie koszmary męczyły, chyba młodego też to wkurzyło, bo mi od razu przykopał.
Wiem, że wszystko ok i że młody rośnie, a mój głupi mózg wytwarza jakieś głupoty.

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty, miłego dnia Laski.
Idę coś zjeść, bo wreszcie poczułam głód.
Ps. Gin mi kazał na dietę przejść, bo w ostatnie 2 mce 3,5 kg przytyłam, a od początku 5kg.
Fakt,że jestem gruba, w sensie byłam i przed, ale czy ja naprawdę tak dużo przytyłam?
Nie wiem jak to jest z tym tyciem ja przytulam w sumie już 7kg lekarz mówi że wszystko ok w normie bo jestem szczupła . Słyszałam ,że jeśli przed ciążą były problemy z wagą , nadwaga czy otyłość to nie wolno dużo przytyć. A jakie miałaś BMI przed ciążą? W Internecie są kalkulatory gdzie możesz to wyliczyć i sprawdzić ile powinnaś przytyć. Wiadomo z Internetem bywa różnie Ale zasugerować się można.

Dziś stanełam na wadze i już 1kg więcej od wczoraj. Wiem, że raczej nie da się bez dodatkowych kg, ale 1jg w jeden dzień....wrrrr wnerwia mnie to. Fakt że moje kolacje też są bardziej obfite, muszę przerzucić się wieczorem na marchewki[emoji4]

Wg mnie niedużo [emoji5] co to jest 5kg na tyle tygodni ciazy?[emoji86]

Mi lekarz mówił, że w moim przypadku najlepiej przytyć max 15kg. Teraz w drugiej to jeszcze nawet mi nic nie mówił, bo na razie było 3kg na plusie to pewnie sie odezwie przy 10kg albo jak zacznę dużo przybierać z wizyty na wizytę [emoji58][emoji28]
A jakie BMI przed ciążą?

reklama
Nie jestem typową ciężarną jeśli chodzi o wahania nastrojów :p Nie irytuje się bardziej, nie wzruszam szczególnie. Wyjątek stanowią programy, gdzie widać noworodki :p Tak, to wtedy chce mi się ryczeć xP
Z tym cukrem to też miałam zmartwienie. Miałam cały czas 95 od początku ciąży więc lekarz wysłał mnie szybciej na krzywą. Z glukometru na dzień dobry wyszło mi 100! Już byłam przekonana, że czas na ścisłą dietę. No ale przyszły wyniki i się okazało, że to co miało być 100 to było 94. A reszta wyników krzywej dobre. Ja od początku ciąży przytyłam jakieś 3 kilo... Ale lekarz nie mówi, że coś jest nie tak, brzuch rośnie...

Do góry