ewelinanice
Fanka BB :)
Zazdroszcze wam mandanrynek...ja mam pomelo...czy jak sie ten owoc nazywa
Napisane na EVA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na EVA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Otoz to wszystko ok dopoki nas to nie dotknie, ja jestem po obu stronach, ciezko mi zweryfikowac, czytalam statystyki... moja siostra pielegniarka I tez jest przeciwna szczepieniom... ale nie kazdy robi jak uwaza, zgodnie ze swoim sumieniemTo bardzo drażliwy temat Alanka szczepiłam 5w1 plus pneumokoki. Drugie dziecko nie będzie szczepione...
Jestem pielęgniarka i 4 lata temu twierdziłam, że każdy kto nie szczepi swojego dziecka jest wariatem, bo jak można narażać je na takie niebezpieczeństwo. Niestety życie zweryfikowało moje poglądy...Alanek urodził się w zamartwicy i obustronnym wylewem dokomorowym, jednak nawet to ie przeszkodziło lekarzom żeby zaszczepić go po 3 godz od urodzenia. Dziecko płakało mi całą noc, miało otwarte oczy, patrzyło w jeden punkt i płakało. Wtedy nie łączyłam tego jeszcze ze szczepieniem. Później przyszedł czas na wizytę u pediatry która przekonała mnie, że najlepszym o mogę zrobić, to zaszczepić dziecko na wszystko co tylko możliwe...synek miał obniżone napięcie mięśniowe, ale nikt nie widział w tym problemu i był szczepiony wg kalendarza (a ja głupia wierzyłam lekarzom). Po szczepieniu MMR pojawiły się problemy neurologiczne. Kilka razy w ciągu tygodnia Alan budził się z okropnym krzykiem, miał otwarte oczy, ale nic do niego nie docierało i trwało to po 3 godziny...pediatra twierdziła, że to od zębów...dzisiaj mamy dużo problemów rozwojowych...
Dopiero wtedy zaczęłam zagłębiać się w temat szczepień i podjęłam decyzję, że to było ostatnie szczepienie na jakie wyraziłam zgodę. Alan nie ma szczepienia z 16-18 mies, a za rok czeka na nas kolejna dawka z 6 r.ż...
Moja decyzja nie jest podyktowana modą, jest to moja świadoma decyzja po poznaniu tematu z obu stron...
Jesteśmy szczepionkowym krajem trzeciego świata gdzie szczepi się noworodki zaraz po urodzeniu nie mając pewności, że są zdrowe (bo po kilku godzinach na świecie nie da się wykluczyć przeciwwskazań do szczepienia), gdzie szczepienia są obowiązkowe, ale nikt nie bierze odpowiedzialności za powikłania (w każdym cywilizowanym kraju w którym szczepienia są obowiązkowe funkcjonuje system odszkodowań za powikłania poszczepienne). Lekarze nie informują o poważnych powikłaniach szczepień (ja zawsze dowiadywałam się, że może wystąpić gorączka lub obrzęk w miejscu podania szczepionki). Ja nigdy nie przekonywałam nikogo, że nie powinien szczepić swojego dziecka, jestem za tym, żeby każdy rodzic dokładnie zagłębił się w statystyki zachorowalności, poczytał naukowe artykuły dotyczące szczepień (zwłaszcza zagraniczne) poznał korzyści i ryzyko związane ze szczepieniami i wtedy świadomie podjął decyzję. Lekarze w większości nie mają pojęcia o tym co mówią (jeden neurolog próbował przekonać mnie, że w Polsce nie szczepi się noworodków w pierwszej dobie), informacje które przekazują rodzicowi mają raczej charakter marketingowy.
Moje nabrudzily zanim zdarze isc do lozkaA ja jeszcze tydzien do wizyty w poniedzialek ide zrobic kontrolne badania i badania do karty ciazy ktora nareszcie bede sie mogla pochwalic ;-)
Niestety moj balagan zniknal mam nadzieje ze krasnoludki dzisiaj nie beda rozrabiac bo chcialabym jutro stawic czolo zabawka cory :-)
Piękne są!!! A z czego ta masa na górze?Mialam dzisiaj zajety dzien. Musialam wyrwac sie z pracy, zeby zawiezc mojemu malemu mezczyznie urodzinowe cupcakes dla jego klasy, napoje, talerzyki urodzinowe i serwetki. Myslalam, ze bedzie chcial motyw jakiegos superhero ale nie, on stwierdzil, ze ma babeczce ma byc cyfra 4 i rainbow sprinkles (posypka kolorowa) potem musialam przeczytac dzieciom ulubiona bajke mojego syna. Stres mialam jak 16, 3-4latkow mnie obsiadlo, ale koniec koncow bardzo wdziecznymi sluchaczami sie okazali. Potem dzieci spiewaly Happy Birthday no i pani opiekun grupy chciala chyba zrobic nam przyjemnosc bo wie, ze mamy polskie korzenie i zaczela spiewac "szto lat, szto lat" niestety tylko tyle znale i reszte musialam kontynuowac solo [emoji14] i tak oto moj syn skonczyl dzisiaj 4 lata
Zobacz załącznik 801757
haha mi tez tak napisala :-) az mezowi pokazałam ta apl8kacja to nie czasem Moja ciaża?To dobre... jedna aplikacja napisala mi ze mam lekka nadwage, skonsultuj z lekarzem [emoji23] Serio 59kg przy 170 to za duzo???
Moje nabrudzily zanim zdarze isc do lozka