reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2017

reklama
Witam bejbi, nie wiem jak masz na imię i nie zabardzo mam czas żeby przeglądać wszystkie wpisy wstecz, wydaje mi się że Ciebie dobrze zapamiętałam ze względu na morsowanie? Masz dwie córki i Witusia urodzony jakoś tydzień przed moja Paulinka(13listopad)?

Tetiana to moje prawdziwe imię, pochodzę ze Lwowa, w Polsce jestem od 18 lat. Wcześniej nie bardzo potrzebowałam wsparcia,chociaż nie powiem, to forum dużo mi pomogło podczas ciąży, wiedziałam że nie tylko ja jestem z takimi problemami. Po porodzie ,jak to z noworodkiem, kupki, ulewanie, nieprzespane noce, ale jakoś sobie dawałam rade, nic poważnego się nie działo. Ale teraz kiedy dzieci wchodzą w etap komunikowania się, zaczynam panikować, dopadły mnie wspomnienia. Mój starszy syn ma 13lat, rozwijał się dokładnie tak samo jak i Paulinka, a przed 2 rokiem życia całkowity regres. Teraz jest niepełnosprawny, nie mówi, mało rozumie. Dlatego tak bardzo mi zależy żeby śledzić postępy rówieśników.

Tetiana witaj! Tym razem będzie lepiej, a wiadomo skąd ta niepelnosprawnosc? Na jakim etapie jest teraz Paulinka? Mój mały nie siedzi sam, przewraca się na brzuszek i z brzuszka na plecki. Nie raczkuje, dopiero od kilku dni próbuje pełzać. Nie ma zębów jeszcze, jest mega wesoły:) wystarczy spojrzeć na niego i już się cieszy;) początki mieliśmy bardzo ciężkie ale teraz jest super, jest prze kochany :) wazy 7kg a w cm nie wiem ile ma, musiałabym zmierzyć bo ma wizytach w przychodni już dawno nie sprawdzali. Co jeszcze chciałabyś wiedzieć? Miłego dnia!

Fizycznie Paulinka rozwija się aż za dobrze i tak jak i syn wcześniej zaczęła siadać i raczkowac. Teraz wszystko nagrywam. Jak miała 5 miesięcy zaczęła bujać się przód tył i z tej pozycji siadła
W 6 miesięcy raczkowac
Na dzień mamy zrobiła mi niespodziankę: zadzwoniły dwa ząbki o szklankę :) A tydzień przed skonczeniem 7 miesięcy już pięknie stoi przy meblach trzymając się jedna ręka,
a teraz na czworaka to wręcz biega po domu i na nogach potrafi przemieszczać się przy meblach.
I właśnie to mnie niepokoi, ponoć zaszybki rozwój fizyczny może zaburzyć`rozwój umysłowy? Paulinka nie gaworzy, książeczki ogląda ale byle by szybko bo ma inne rzeczy ciekawsze, nie chce żeby jej czytać, odpycha, nie przytula się :(

U syna w orzeczeniu jest wpisane całościowo zaburzenie rozwoju, umysłowo w znacznym stopniu. Lekarze nie znaleźli przyczyny, według badań jest okazem zdrowia, a nie mówi i ma bardzo bolesne napady. Cofać się w rozwoju zaczął tak myślę po roku, nie zauważyłam tego wtedy, a wszyscy wmawiali że dzieci tak mają, zaczął mówić jak miał 11 miesięcy, a do drugiego roku życia całkowity regres. Pediatra wmawia że do 3 lat ma prawo nie mówić. Dlatego już nikogo nie słucham tylko bacznie obserwuje, każdy ruch rączka, mimike, każdy dźwięk.

Tetiana to bardzo smutne co spotkało Twojego syna:( mogę tylko domyślać się co czujesz i jak się teraz bardzo boisz.. Paulinka rzeczywiście szybko wszystko robi, mój pierwszy syn zaczął sam siadać na pół roku a chodzić a raczej biegać na 10,5 miesiąca. Też szybko wszystko robił. Może jakieś inne dziewczyny jeśli czytają to forum coś napiszą jak wygląda rozwój ich dzieci. Między Twoja Paulinka a moim małym jest przepaść ale zdaje sobie sprawę z tego, że akurat mój rozwija się trochę wolniej.. a tak przy okazji, śliczna jest:)

reklama
Szopek dziękuję za miłe słowa, faktycznie boję się strasznie, dla tego taka różnica w wieku mędzy moimi dziećmi. Syna urodziłam jak miałam 26, a córkę 38lat. Zawsze marzyłam żeby mieć trójkę dzieci, ale chyba już sobie odpuszczę, zabardzo się boję, nie śpię nocami, wyć mi się chce,, a nawet nie mam nikogo komu mogła bym się wyżalić...

Do góry