reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

Hej dziewczyny :-) u mnie upałów nie ma niestety, jest tylko max 20 st

Paulinaa25 to moja trzecia ciąża i też przytyłam najwięcej, aż się boję pomyśleć co będzie pod koniec ciąży

reklama
Hej dziewczyny :-) u mnie upałów nie ma niestety, jest tylko max 20 st

Paulinaa25 to moja trzecia ciąża i też przytyłam najwięcej, aż się boję pomyśleć co będzie pod koniec ciąży

Ja lubię jak jest ciepło, ale to co się dzieje od kilku dni to już przegięcie :) Taka prawda, że nie bardzo jest nawet jak wyjść z dzieckiem, bo żar się leje z nieba. Trzeba się kisić na mieszkaniu lub szukać cienia.

Nawet mnie nie strasz - bardzo chciałabym trzecie dziecko, ale jeśli tendencja wzrostowa się u mnie utrzyma to w trzeciej ciąży nie wiem co to będzie :p :D

na mnie M mówi "bombonierka" jest mi już ciężko, na wieczór mam ciężkie nogi i prawa kostka puchnie
mamy basen przed domem, więc skutecznie się ochładzam kiedy trzeba
CRP to infekcja
ja miałam krzywą cukrową na czczo i po 2 godzinach
godzinę temu urodziła koleżanka z mojej grupy przez cc, akurat w urodziny mojej ost. córki, popłakałam się, bo dziewczyna się ostatnio nacierpiała miała kolkę nerkową i ostre napady bółu

po wypiciu glukozy 75 g, mierzy się po 1 h i tak samo po 2 h, gdzie norma jest do 180 po 1 h, a po 2 h 140 - u mnie w laboratorium było (ale w innych przyjmują do 153)
To co ty piszesz 140 po 1 h, była wcześniej normą przy piciu glukozy 50 g
To co piszesz powyżej to są normy dla normalnych ludzi nie będących w ciąży. W laboratorium nie podają norm dla kobiet w ciąży! Kobiety w ciąży sprawdzają cukier glukometrem co 1h a nie co 2h jak ludzie nie będący w ciąży! Norma na czczo jest do 90 po 1h do 140 choć całkiem niedawno jakieś 2-3 miesiące temu norma była do 120, ale na szczęście podnieśli. Ja dostałam insuline na noc przy wynikach między 90 a 100 a miałam też takie poniżej 90 więc wynik 118 na czczo to to nie jest troche podwyższony tylko bardzo dużo podwyższony i należy natychmiast iść do diabetologa bo moim zdaniem przy tych wynikach to trzeba insuline włączyć....!82 po 1h przy normie do 140 to też nie jest troche za dużo choć najniebezpieczniejszy jest wysoki cukier na czczo.

Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:

stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

To co piszesz powyżej to są normy dla normalnych ludzi nie będących w ciąży. W laboratorium nie podają norm dla kobiet w ciąży! Kobiety w ciąży sprawdzają cukier glukometrem co 1h a nie co 2h jak ludzie nie będący w ciąży! Norma na czczo jest do 90 po 1h do 140 choć całkiem niedawno jakieś 2-3 miesiące temu norma była do 120, ale na szczęście podnieśli. Ja dostałam insuline na noc przy wynikach między 90 a 100 a miałam też takie poniżej 90 więc wynik 118 na czczo to to nie jest troche podwyższony tylko bardzo dużo podwyższony i należy natychmiast iść do diabetologa bo moim zdaniem przy tych wynikach to trzeba insuline włączyć....!82 po 1h przy normie do 140 to też nie jest troche za dużo choć najniebezpieczniejszy jest wysoki cukier na czczo.
chyba zle zrozumiałaś co napisałam, ja pisałam o krzywej cukrowej przy wypiciu 75g glukozy, a nie sprawdzeniu cukru po zjedzeniu posiłku i te normy co podałam tyczą się tego badania.

chyba zle zrozumiałaś co napisałam, ja pisałam o krzywej cukrowej przy wypiciu 75g glukozy, a nie sprawdzeniu cukru po zjedzeniu posiłku.
Ja miałam podobne wyniki obciążenia glukozą do Magdy i stwierdzono cukrzyce ciążową i kazali mierzyć cukier glukometrem 1h po posiłku i podali normy jakie mają wtedy być po jedzeniu czyli tak jak pisałam 90 i 140. Moje wyniki obciążenia glukozą 99 na czczo, 189 po 1h i 156 po 2h.

reklama
Do góry