reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

Cześć!

Czytam Was na raty od 7, ale dopiero teraz na usiadłam na tyłku i zjadłam śniadanie. Noc miałam beznadzieją. Przebudziłam się i przez dwie godziny zasnąć nie mogłam. W końcu zaczęło świtać, ptaki śpiewać, tramwaje jeździć. Myślałam, że już nie zasnę, ale jakoś się udało.
U mnie super ciepło :) uwielbiam!!

Patka u nas na forum nikt nie zlinczuje :) Poruszałyśmy już kilka razy ten temat i doszłyśmy zgodnie do wniosku, że sposób porodu powinien należeć do wyboru kobiety. Jeśli ktoś chce rodzić sn to super! Będziemy kibicować i razem liczyć skurcze :) Jeśli ktoś cc to będziemy się uspokajać przed wyznaczonym terminem :)

Karolka no coś Ty! Myślałam, że bez problemu dostaniesz zwolnienie... Idź jeszcze do tego polskiego lekarza. Może tam się uda. A jak nie to jeszcze te kilka tygodni trzeba będzie się przemęczyć, a po 20tc już łatwiej będzie o zwolnienie.

Co do zusu to proponuję dyskusję przenieść na wątek zamknięty za kilka dni. W sieci jest wielu "życzliwych", którzy nas podczytują i są pewnie tacy, co nie przepuszczą okazji, aby komuś syfu narobić...

Ktoś dzisiaj ma wizytę? :)
Katia masz rację. Dobrze, że to nie wycieczka wykupiona, z której zawsze można zrezygnować i tak chyba zrobię.

reklama
@Mimi2330 może jakbym krwawila to bym dostała na 2 tygodnie. :D

Za granicą tak jest niestety... oni podchodzą do wszystkiego z przymrużeniem oka i zostawiają wszystko w rękach "natury".

@Kaska_96 słyszałam i widze że praca w Biedronce jest mega ciężka aż w szoku jestem że w ogóle lekarz tak Ci powiedział...
Wiesz, gdyby dało radę ja bym poszła prywanie żeby to załatwić ale nici z tego jesli oni tak kurczowo trzymają się prawa.

@ewka2 dobry pomysł, ale nie wiem czy jak by mnie te 2 tyg nie było, czy szefowa nie będzie się na mnie jeszcze bardziej wyzywac za tak długie wolne. :(

@ann9 facet był tak stanowczy że wątpię czy mi da, nawet jak dam mu do zrozumienia ze umieram. :laugh2:

Nie wiem, może jeszcze dzisiaj pójdę do rodzinnego i wypytam jak to jest?

A co do wakacji dla tych co są na l4 i się gdzieś wybierają, nie chwalcie się znajomym i nie umieszczajcie zdjęć na fb.
U mnie w pracy sami wysyłają mnie na L4 więc myślę że nie mam co się obawiać o kontrolę z ZUS-u. Sami kazali nakłamać byle by mnie tylko w pracy nie było bo dla nich za duża odpowiedzialność.

@Karolka2106 masakra... Ale durne prawo...
Idz do jeszcze jednego lekarza. Sprobuj...
@Kaska_96 ale beznadziejny lekarz. Niektorzyysla ze w biedrze czy innym markecie sie na dupie siedzi a dostawy i cala reszta sama sie robi;-)

@Karolka2106 masakra... Ale durne prawo...
Idz do jeszcze jednego lekarza. Sprobuj...
@Kaska_96 ale beznadziejny lekarz. Niektorzyysla ze w biedrze czy innym markecie sie na dupie siedzi a dostawy i cala reszta sama sie robi;-)
Dlatego gdy 2 razy odmówił mi zwolnienia to poszłam prywatnie.
Niestety ale w Biedronce jak się da usiąść podczas przerwy na 15 min to jest wszystko. Chyba że siedzisz na kasie nr 1 to tam siedzisz cała zmianę co również nie zmienia faktu że i tak dźwigasz bo towar klientowi trzeba podać. A siedzenie 8h na tyłku też nie jest wskazane ;)

Dzień dobry!
Jak się spało? U mnie powrot do fatalnej nocy, już przestaje wierzyć, że uda mi się do listopada przespać chociaż jedną noc w całości :/ ostatnia nadzieja w mężu, może się nie wysypiam w pustym łóżku ;)
@Karolka2106 u nas też tak jest ze zwolnieniem, trzeba mieć naprawdę udokumentowane powikłania w ciąży, żeby dostać długotrwałe zwolnienie, a jak nie to do roboty. Problem polega na tym, że z wystawionych zwolnień jest rozliczany lekarz, nie pacjent - czyli jeśli miejscowy ZUS dojdzie do wniosku, że zwolnienie wystawione na wyrost, to lekarz płaci karę, a na to nie wiem który się zdecyduje... W Polsce też tak jest, ale w przypadku ciężarnych nikt nie robi problemów ginekologom, bo nie ma takich restrykcji... Posiedz tydz w domu, może będzie lepiej, a później zobaczysz :)

Ja dopijam kawę i do pracy :/ też chęci nie mam na to żadnych... Z ciekawostek zawodowych mam dzisiaj pacjenta, 22l.,15 zębów do usunięcia :D

p19uskjojbeqaxq5.png

reklama
U mnie w pracy sami wysyłają mnie na L4 więc myślę że nie mam co się obawiać o kontrolę z ZUS-u. Sami kazali nakłamać byle by mnie tylko w pracy nie było bo dla nich za duża odpowiedzialność.

A wiesz dlaczego wysyłają, bo jeśli wykonujesz pracę nie wskazaną w ciąży to muszą zamienić na inną a jeśli nie mają jakiej zaoferować, to siedzisz w domu a oni płacą wynagrodzenie, a tak jak jesteś na l4 to pierwsze jakoś 33 dni płacą oni a później ZUS, wiec po tych 33 dniach ZUS może Cię skontrolować lub nie musi.

Do góry