reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

Moj tez macha raczkami nawet przez sen i sie przez to budzi:-DDzis bylismy na szczepieniu wazy 7kg i mierzy 64 cm teraz juz chyba mniej dzieci przybywaja przez ostatni miesiac przybył tylko 600gram.

reklama
agalodz - to ksiązkowy przyrost wagi:130gr (jakoś tak na oko) na tydzień powinno być. Mi Zośka na przełomie grudnia i stycznia tyła średnio po 250gr na tydzień i usłyszałam, że o 2 tyg. do przodu jest z wagą. Idziemy na szczepienie w pierwszym tyg. marca i znów ją zważę... ciekawe jaki będzie wynik.

My idziemy w przyszlym tygodniu na szczepienie no to bedziemy wazyc i mierzyc synka :-) jestem ciekawa ile w miesiac przybral teraz :-)

Dziewczyny a jak mierzą Wam dzieciaczki w przychodniach? Tak jak po porodzie, czyli po krzywiznach ciała, dzieląc na 3 części? Bo słyszałam, ze w niektórych przychodniach mierza na miarce na wadze. No ale przecież to nie jest adekwatne do prawdy. U mnie w ogóle nie mierzą, ale ja mierzę w domu właśnie tak jak się powinno mierzyć niemowlę i tym wzrostem sie sugeruję. No ale jak tu porównywać wzrost różnych dzieci skoro każdy mierzy inaczej:confused2:

Margana u mnie nie na każdej wizycie mierzą - ale jak mierzyli to nie po krzywiźnie, tylko tak że metr pielęgniarka rozłożyła ja go trzymała, ona położyła Polę i od główki do pięt ją zmierzyła...zdziwiłam się, że tak - a to było na stole, czy na przewijaku

margana u mnie mierza tak jak w szpitalu.

ja ide na szczepienie za tydzien i zastanawiam sie ile moj maly wazy, bo mimo tego , że przybiera po kg miesiecznie to i tak jest daaaleko w tyle za waszymi dziećmi

a u mnie w szpitalu nie mierzyli po krzywiźnie tylko takie zwienięte bobo przykładają do centymetra , dlatego wzrost jest zaniżony bo Kuba niby miał 54cm przy porodzie a w rozmiar 56 się nie mieścił :tak: , a teraz jak chodzimy do przychodni to kładzie się dziecko na taki przewijak z przyklejonym metrem i od stópki do główki mierzy
tym samym wczoraj Lenka miała 6395g i 63 cm :tak:

No więc my po szczepieniu p/ko pnemokokom, rotawirusom i zestawi 6w1. Mam nadzieję, że Mały prześpi noc bez akcji gorączkowych. Narazie zadziwiająco aktywny, bo po ostatnim spał cały dzień.
Mój Arturo waży 6320 g i mierzy 62,5 cm, także znów ładnie przybrał od ostatniego ważenia (4.01 ważył 4900g). Mierzyli go na leżąco, do piętki, w takim specjalnym urządzeniu, gdzie trzeba go było położyć, nie po krzywiznach.

reklama
U nas w przychodni mierzą tak jakoś dziwacznie, na kilka części - to chyba jak piszecie, po tej krzywiźnie. Zosia 18 stycznia miała już 70cm... kurcze już mi się zsuwa z przewijaka i piętkami uderza o drewienko...
Wyrastają Wam już bobiki z przewijaków? Ja mam ten z Ikea... nie u śmiecha mi się zmieniać pieluszek zgięta w pół nad łóżkiem:sorry:

Do góry