reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

Moj tez macha raczkami nawet przez sen i sie przez to budzi:-DDzis bylismy na szczepieniu wazy 7kg i mierzy 64 cm teraz juz chyba mniej dzieci przybywaja przez ostatni miesiac przybył tylko 600gram.

reklama
agalodz - to ksiązkowy przyrost wagi:130gr (jakoś tak na oko) na tydzień powinno być. Mi Zośka na przełomie grudnia i stycznia tyła średnio po 250gr na tydzień i usłyszałam, że o 2 tyg. do przodu jest z wagą. Idziemy na szczepienie w pierwszym tyg. marca i znów ją zważę... ciekawe jaki będzie wynik.

My idziemy w przyszlym tygodniu na szczepienie no to bedziemy wazyc i mierzyc synka :-) jestem ciekawa ile w miesiac przybral teraz :-)

Dziewczyny a jak mierzą Wam dzieciaczki w przychodniach? Tak jak po porodzie, czyli po krzywiznach ciała, dzieląc na 3 części? Bo słyszałam, ze w niektórych przychodniach mierza na miarce na wadze. No ale przecież to nie jest adekwatne do prawdy. U mnie w ogóle nie mierzą, ale ja mierzę w domu właśnie tak jak się powinno mierzyć niemowlę i tym wzrostem sie sugeruję. No ale jak tu porównywać wzrost różnych dzieci skoro każdy mierzy inaczej:confused2:

Margana u mnie nie na każdej wizycie mierzą - ale jak mierzyli to nie po krzywiźnie, tylko tak że metr pielęgniarka rozłożyła ja go trzymała, ona położyła Polę i od główki do pięt ją zmierzyła...zdziwiłam się, że tak - a to było na stole, czy na przewijaku

margana u mnie mierza tak jak w szpitalu.

ja ide na szczepienie za tydzien i zastanawiam sie ile moj maly wazy, bo mimo tego , że przybiera po kg miesiecznie to i tak jest daaaleko w tyle za waszymi dziećmi

a u mnie w szpitalu nie mierzyli po krzywiźnie tylko takie zwienięte bobo przykładają do centymetra , dlatego wzrost jest zaniżony bo Kuba niby miał 54cm przy porodzie a w rozmiar 56 się nie mieścił :tak: , a teraz jak chodzimy do przychodni to kładzie się dziecko na taki przewijak z przyklejonym metrem i od stópki do główki mierzy
tym samym wczoraj Lenka miała 6395g i 63 cm :tak:

No więc my po szczepieniu p/ko pnemokokom, rotawirusom i zestawi 6w1. Mam nadzieję, że Mały prześpi noc bez akcji gorączkowych. Narazie zadziwiająco aktywny, bo po ostatnim spał cały dzień.
Mój Arturo waży 6320 g i mierzy 62,5 cm, także znów ładnie przybrał od ostatniego ważenia (4.01 ważył 4900g). Mierzyli go na leżąco, do piętki, w takim specjalnym urządzeniu, gdzie trzeba go było położyć, nie po krzywiznach.

reklama
U nas w przychodni mierzą tak jakoś dziwacznie, na kilka części - to chyba jak piszecie, po tej krzywiźnie. Zosia 18 stycznia miała już 70cm... kurcze już mi się zsuwa z przewijaka i piętkami uderza o drewienko...
Wyrastają Wam już bobiki z przewijaków? Ja mam ten z Ikea... nie u śmiecha mi się zmieniać pieluszek zgięta w pół nad łóżkiem:sorry:

Do góry