reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

My po nocce poszczepiennej mały przespał ślicznie zero gorączki śladu już na rączce niema śladu.
Tylko teraz na noc obniżam temperaturę w pokoju do 21 stopni wcześniej było 23 i Kornelek lepiej śpi.
Kasiente JuliannaSZcz dobrze , że też macie już za sobą 2 szczepienie ładnie chłopcy nam przybierają na wadzie i w ciałku oby tak dalej!!!

reklama
Pewnie Tymuś trochę zapłacze...i szykuję się na wieczorną temp. bo ostatni miał.To drugie szczepienie i bedzie to samo co ostatnio.
Ja szczepię tutejszymi bezpłatnymi a dają oni 6w1-Infanrix i pneumokoki- Synflorix.

My też wczoraj bylismy na drugiej dawce szczepionek. Nie było najgorzej. Natalka waży 5915g. Tak sie zastanawiam, bo ona generalnie jest duża i wszyscy jak na nią patrzą to myślą, ze jest starsza. Ale ona wcale jak dużo nie przybiera, bo ok. 600g na miesiąc. No ale może te dzieci, które się duze urodziły maja prawo mniej przybierać - tak jak te małe powinny wiecej. Myslecie, ze to tak jest?
Poza tym u mnie w przychodni wzrost mierzą dopiero jak dziecko stoi. Ja Natalke mierzę sama i tu strasznie dużo mi wychodzi:eek: Wczoraj wyszło 73cm. Nie wiem czy to mozliwe. Ciuszki nosi 62/68.

margana moja waży 7,300 a urodziła się 3.300 a pediatra powiedziała, że jest oki :-) a ma 70 cm, a ubranka nosi na 68/74 a spodenki niektóre nawet na 62 jej jeszcze zakładam, wszystko zależy od firmy. Moja kluska też wygląda na dużo starszego dzidziusia, ale nam to nie przeszkadza, więcej ciałka do kochania :-D

My też wczoraj bylismy na drugiej dawce szczepionek. Nie było najgorzej. Natalka waży 5915g. Tak sie zastanawiam, bo ona generalnie jest duża i wszyscy jak na nią patrzą to myślą, ze jest starsza. Ale ona wcale jak dużo nie przybiera, bo ok. 600g na miesiąc. No ale może te dzieci, które się duze urodziły maja prawo mniej przybierać - tak jak te małe powinny wiecej. Myslecie, ze to tak jest?
Poza tym u mnie w przychodni wzrost mierzą dopiero jak dziecko stoi. Ja Natalke mierzę sama i tu strasznie dużo mi wychodzi:eek: Wczoraj wyszło 73cm. Nie wiem czy to mozliwe. Ciuszki nosi 62/68.

Margana, może tak być z tym przybieraniem na wadze, bo moja się urodziła 4540, a na poniedziałkowym szczepieniu ważyła 6kg i miała 72 cm wzrostu, w porównaniu do niuni margo rzeczywiście mniej przybrała. Ważne, że w normie :-)

Majuśka to widzę u u nas podobnie.Natalka przy urodzeniu ważyła 4200g, a teraz 5915g. I widzę, ze wzrost podobny, czyli jednak dobrze mierzę;-)Chyba rzeczywiscie to wszystko zależy od wagi urodzeniowej.

Margana słyszałam, że może tak być. Artur urodził się z wagą 2650g a teraz wg mojej wagi łazienkowej 6200g,także nadrobił chłopak :-D

reklama
mój synek ważył 4110kg ,ale przybrał tylko 250dkg przez 4 tyg ze względu na mój pokarm czyli byliśmy do tyłu jakby z wagą, a tydzień temu ważył 5780kg na tydzień przybiera teraz 200-250dkg i miał 68cm, rzeczywiście te drobniejsze dzieci szybciej na wadze przybierają, jeszcze byłam z nim na interwencji dziecięcej, bo nie podnosi główki na brzuchu, a w innych pozycjach nigdy nie było problemu z obkręcaniem no i sztywno trzyma, niby stwierdzili małą asymetrię, ale mam tylko starać się żeby bardziej na lewo patrzył, chociaż on głowę obraca raz w tą i drugą obserwując wszystko, no i kłaść go co godz na brzuszku niby dziecko powinno być kładzione 100razy dziennie :szok: a tak brać witaminę D 10dni po 2 krople i drugie 10 po 4 i tak na zmianę... Jeszcze robiłam posiew moczu, bo mały ma prawy układ wewnętrzny powiększony i może to być jego uroda, albo zapalenie nerki , itp.... oby nie muszę iść sprawdzić te wyniki.

margana - po moim też myślą,że pół roku ma no i też jest długi, a szczupły, a koleżanki mała krótka i papuśna przy wzroście waga się rozchodzi na długość

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry