reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

[FONT=Tahoma, Calibri, Verdana, Geneva, sans-serif]Nimfii myśmy nie pieluchowały, bo mamy dysplazję typy 3, a to jest już źle rozwińiete bioderko i trzeba interweniować, pieluchowalam z pierwszą córka, ona miała przykurcz i niedojrzalosc, dlatego na wszelki wypadek byly pieluchowanie i ćwiczenia.
W galerii dałam zdjęcia to widć jak to wyglada.
Szyna jest znacznie szerzej niż pieluchowanie, ale szyna musinaprawic co jest zepsute, wydrazyc przez główkę dobry kształt panewki, a pieluchowanie jest profilaktyką by nie doszło do tego co my mamy, więc ńic drazyc nie trzeba. A który stopień i Was stwierdził lekarz?[/FONT]

reklama
My dziś po szczepieniu zobaczymy jak będzie. Mały trochę płakał bo się naczekaliśmy na lekarze z 30 minut na golasa dobrze, że miałam przykrycia. W przychodni tłumy.
Mały waży 5300 przez 3 tyg przytył kilogram inne parametry główka 37 cm. Teraz drzemie ale zapobiegawczo kupiłam paracetamol w czopkach jakby był nie spokojny.
Szczepiliśmy Pentaximem 5w1 - 130 zł u nas ii WZWB refundowane.

Alfa u mojego brata córka taką rozwórkę nosiła ale prze pół roku bo późno jej to wykryli ok 5 miesiąca życia. Co prawda było to 25 lat temu dobrze , że u Ciebie szybko to szybko sie zakończy!!

Ostatnia edycja:
margana dobrze ze macie tego rechabilitanta ;) Ja widzialam na sali ćwiczen w szpitalu dzieciaki w naprawde kiepskim stanie, az zal bylo patrzec. Nam zalecali tylko cwiczenia, pokazali je i kazali wykonywac w domu . Tak najczesciej robia, ale co wazne zebyscie byli pod kontrola specjalisty, ktory bedzie trzymal reke na pulsie w razie potrzeby ;)

alfa
nie mamy okreslonej dysplazji w zadnym stopniu. Prawe biodro jest ok, a tylko lewe nieznacznie uniesione i panewka plytsza i splaszczona. Przez ten uklad Kuba ma wade postawy - krzywi sie a raczej wygina cale cialo w ksiezyc (zreszta Maciek tez tak robil) a takze nózki nie ukladaja sie rowno (jedna wydaje sie byc optycznie krotsza). Zalecenie takie aby mial nozki w pozycji "zabki" co ma zapewniac mu pieluchowanie, ale on i tak czesto stara sie nogi prostowac.

alma i ja bylam takim przypadkiem gdzie wykryli mi wade biodra jak mialam 6msc i leczenie mnie trwalo kilka miesiecy (ale samym pieluchowaniem) i takze bylo to 25 lat temu ;-) wtedy nie robili USG tak wczesnie jak teraz

Ostatnia edycja:
No i jestesmy po pierwszym szczepieniu. Bralismy obowiązkowe bezpłatne z krztuścem acellularnym, pneumokoki i rotawirusy. Dziś dostała błonica, tężec, krztusiec; hib i rota. Za dwa tygodnie bedzie WZWB i pneumo, po to zeby na raz tyle nie kłuć, a poza tym nie było w aptece Engerixu, więc zamówiliśmy.
Natalka była bardzo dzielna! Poryczała się oczywiscie przy wkłuciach, ale połozna powiedziała, ze wcale nie tak strasznie :-) A Rotarix wypiła z usmiechem na ustach :-D
Za 2 tygodnie ciąg dalszy.

Ostatnia edycja:
Margana dobrze, że to już za Wami, biedactwa nasze malutkie.
Dziewczyny które brały szczepionkę 6w1 powiedzcie mi ile za nią płaciłyście??

Margana czyli rozumiem, ze nie brałam 6 w 1? I płaciliśmy tylko za pneumokoki i rotawirus?
Co mówią lekarze o takim rozwiązaniu, bo rzeczywiście to nie głupie, byłaby kaska na pneumo.

Gola ja miałam co prawda 5w1 ale warto popytać- podzwonić po aptekach i pytać o ceny bo w moim mieście różnica między aptekami wynosila nawet 70 zł!!! Najtaniej było w magicznej, więc jesli gdzieś niedaleko taka masz to zapytaj tam o cenę:tak:

reklama
agutku dziękuję, nam lekarka niby zaleca sczepienie na rota wirusy - ja powiem szczerze, że już zgłupiałam, szczepić, nie szczepić, na co, kiedy... każdy mówi co innego
onanana dziękuję, u nas nie ma takiej apteki, ale w sumie nie mieszkam daleko od Ciebie więc jakby co , to tam kupię ;)

Do góry