reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

reklama
dziewczyny, czy maluszek którejś z Was ma za krótkie wędzidełko podjęzykowe?
mój Kuba miał króciutkie i udało się załatwić podcięcie w 5 dobie życia , on nawet się nie zdążył zorientować że ktoś mu zagląda do buzi jak już było po wszystkim :tak: ,koleżanki synek miał podcinane w 2 roku życia i to już robią pod narkozą więc im szybciej tym lepiej , wiem też że niektórym każą czekać aż samo pęknie ale ja bym nalegała żeby to zrobili jak najszybciej :tak:

Wczoraj po szczepieniu szczepionka 5w1 oraz WZWB oraz Rotarix - a wiec juz 7 szczepien zaliczone ;-) W lutym powtorka z rozrywki i znow 400zl w plecy....

Jak sie zachowuja wasze maluszki po szczepieniu Rotarixem?
Kube pomeczyl brzuszek przez noc, ale bylo nawet znosnie. Ciekawe ile dni to moze potrwac. Tak czy inaczej rzadkie kupki sa :-p Wiec uwazamy ;-)

Kubus wazy juz 4600g, a wiec w ciagu 2 tygodniu przybral 800gr!
A wiec żarłoczek z niego jest, bo nadal czasem chce po karmienu dostac butle z MM. nie wiem czy taki przyrost wagi amm juz traktowac jak przekarmianie dziecka? W sumie on je tyl eile chce, ale nie spodziewalam sie ze jego zapotrzebowanie bedzia az tak duze. Najwyrazniej chce nadgonic teraz ta swoja niska wage urodzeniowa.

nimfii
to od razu zaszczepili na wszystko za jednym razem??

My tez 5w1 ale ostatnio zaszczepiła WZW a za 4 tyg kazała przyjść i 5w1 ..może dlatego że mała miała wysypkę a jak byliśmy to już sucha skórka była ..i tak raz nam nie zaszczepili ze względu na stan skóry już jest lepiej na szczęście ale z szczepieniami jesteśmy przesunięci

:-)

NImfii Twój maluszek ma dobrą wagę i dobry przyrost wagi;) A Kubuś gorączkował po tej szczepionce?

Moja przybrała w ciągu 3 tyg 900g czyli waży teraz 4600g aż w szoku byłam jak jej wagę zobaczyłam ale cieszę się, że przybiera na wadze. Moja ma uczulenie na oliwkę potwierdzili mi to. A dodatkowo z tyłu na dole główki ma takie czerwone plamki co się okazuje to naczynka jej powychodziły ma to od razu od urodzenia i jej to nie zniknie;( Cieszę się, że to jest pod włosami a nie gdzieś na twarzy...

Moja dziś po szczepionce, boję się reszty dnia bo teraz jest jeszcze znośnie, mała jest na czopku. Oby nie gorączkowała bo nie wiem co wtedy robić...

niuniunia Kuba nie mial goraczki. Choc wczoraj byl spocony i czerwony na buzce to myslalam ze ma temperature, ale zmierzylam i byla w normie.
Jest na paracetamolu - podaje go co 6h jak w ulotce, bo po tych 6h robi sie marudny to wydaje mi sie ze cos go boli. Kupki popuszcza caly czas - az nie nadazam zmieniac pieluch - to efekt szczepienia rota.
A tak poza tym to caly czas mi spi. Maciek zachowywal sie tak samo po szczepieniach.

No a jesli dziecko zacznie goraczkowac to tez mozna podawac paracetamol (na razie tylko to, a od 3msc chyba ibuprofen), no i robic chlodne oklady na główke. Jesli bedzie jakas wysoka goraczka ponad 38stC (chyba?) to wtedy do lekarza. Natomiast podajac mu paracetamol po szczepieniu jest mala sznasa ze bedzie goraczka, bo to lek przeciwgoraczkowy ;)

ankush
zaszczepili w jedna nozka szczepionke 5w1, w druga nozke WZWB, a doustnie rota :tak: Nastepnym razem bedzie ten sam zestaw. Cieszy mnie to nawet bo Maciek byl objety specjalnym programem szczepien i z nim co miesiac musialam chodzic do szczepienia, a tutaj co kilka miesiecy :tak:

niuniunia twój synuś ma inaczej to się nazywa fachowo naczyniak płaski czy jakoś tak takie plamki czerwone, mój mąż to ma z tyłu głowy w włosach bardziej, a synek na prawym biodrze mówią, że to wada wrodzona ponoć i czasem od ucisku przy porodzie chociaż mój wyszedł przez cc.

nimfii u nas po Rotarixie była tylko jedna żadka kupka i tyle.

Dziewczyny po co z góry podajecie Paracetamol po szczepieniu? To tylko przy gorączce powinno sie podawać. Mi położna powiedziała żeby miejsca wkłuć smarować Altacetem w zelu. Tak robiłam i zadnych sensacji nie było, chyba jej ulge to przynosiło.

A... I pamietajcie że nie wolno przez pół roku podawac zadnych szczepionek w tą rękę w którą była szczepiona gruźlica. Lepiej już podać dwie szczepionki w jedno udo niz cokolwiek w tą rękę. A najlepiej to rozbić szczepienia na dwa terminy, jak u nas.
W przychodni też nie zawsze patrzą na to.

Ostatnia edycja:
margana mnie znow zalecali paracetamol po szczepieniach pierwszego syna - tak jak napisalam wyzej - przeciez jest tez przeciwbolowy. Natomiast Altacet (ja kupilam altaziaje bo polowe tansza)tylko jesli sie zaczerwieni miejsce wklucia ;) Ponoc te zele powinno sie stosowac dopiero po 3 roku zycia, wiec tez uzywamy je na ryzyko.
Kazdy lekarz zaleca co innego .

Ostatnia edycja:
reklama
mi też położna zaleciła zaraz po szczepieniu podać czopek na gorączkę i też tak zrobiłam mała był spokojna większość dnia przespała dziś jest bardziej nie spokojna:happy2:
nimfii też kupiłam tą altaziaje ale jej na razie nie użyłam żadnego czerwonego obrzęku na razie nie ma:nerd:

Do góry