reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

Dziś mamy 3 tygodnie. Dzisiaj bylysmy na wizycie kontrolnej. Wszystko w porządku, mała waży 3600g, (waga prawidłowa) Kolki sie zaczeły... Espumisan kazali nam kupic to kupilismy. Chyba kropelki działają bo mała dzis spokojna i spika normalnie jak zawsze. ( wczoraj była tragedia, marudziła, spała w dzien po 15-20 min, w nocy po 2-3 godz, co do niej nie podobne)
Po 6 stycznia mamy zglosic sie na szczepienia. Zobaczymy jaka bedzie reakcja, ile placzu.. ehhh jeszcze 3 tygodnie do terminu a mi juz jej szkoda.

reklama
Ma ktos problem z bioderkami maluszka?

Dzis na USG nie wyszlo nam nejlepiej. Lewe bioderko jest wyzej, przez co mlody krzywi sie jak lezy. Musze go prostowac i podkladac mu pieluche tertowa miedzy nogi. Oraz ukladac na brzuszku w pozycji żabki - czego niestety nie lubi.

Ciekawe ile bedzie trwalo to pieluchownianie? Nastepne USG za 3 tyg, moze bedzie troszke lepiej z tymi bioderkami.

Nimfii musisz Kubusia pieluchować koniecznie i wróci mu do normy to bioderko. Dzieciaczki często mają takie problemy ale są do wyleczenia. Nam położna kazała pieluchować małą bo nie rozkłada nóżek jak żabka leżąc na brzuszku. Trzymam kciuki za Kubusia, żeby mu te bioderka szybko wróciły na swoje prawidłowe miejsce;)

robiłyśmy bioderka w poniedziałek. Wyszły pięknie, tzn wszystko w normie, nie ma potrzeby badania kontrolnego i kości są "nad wyraz dojrzałe" co się ponoć rzadko zdarza i jest dobrym objawem.
Dzisiejsza waga stwierdzona na szczepieniu to (dzisiaj jest 6 tygodni i 4 dni) to 4720 :szok: a ja się od trzech dni zastanawiałam czy Patrycja za mało nie je ;-) 900g w 4 tygodnie.:-)

Nimfii u nas bioderka wyszły dobre ale za 10 tyg mamy na kontrol- kazał nie krępować nóg i swobodnie trzymać i co jakiś czas kółka robić nóżkami a mały na brzuszku leży chetnie , przy czym byłam prywatnie i z tego co słyszałam to każdemu każe na kontrol bo to jednak 90 zł dodatkowe. ale ja chyba pójdę dla świętego spokoju.

Z Tosią było ok., ale dostaliśmy"profilaktycznie" poduszkę Frejki - koszmar jeździliśmy do innych lekarzy i potem wyszło ok ta poduszka była nie potrzebna.

Cierpliwości i będzie ok skoro mu nie zaaplikowali żadnego urządzenia to było by koszmarne pamiętam co przezywaliśmy nie życzę nikomu.

alma podejrzewam ze i temu lekarzowi rozchodzi sie o kase i dlatego zalecil dodatkowe USG. Bo takze prywatnie i place 80zl za USg a nastepnym razem 100zl bo wezme opcje z porada ortopedyczna od razu. No i on takze kazdego wysyla na dodatkowe USG.
Te zmiany w bioderkach sa niewielkie. Niekiedy lekarze mowia aby nic z tym nie robic bo samo sie unormuje. Pieluszkowanie wykonuje, a jesli chodzi o USG to zobaczymy co mi powie jeszcze moja pediatra.

katerinka
to waga jest idealna ;-)

Oj niektore z Was maja naprawde duze juz dzieciaczki, a moja kruszynka tylko 3600g :-p

nimfii
user-offline.png
nie martw się jest malutki będzie wszystko Oki
Mojej małej wyszły dobrze ale muszę ją zapisać na następne w styczniu bo zalecenie było że po 2 miesiacach..

Byliśmy wczoraj an szczepieniu którego nie było bo mała ma krostki i suchą skórkę pediatra wstrzymała się bo ją to pewnie swędzi i piecze kazała podawać fenistil ale nie stwierdziła to z czego a wpisała w książeczce skóra z wysypką alergii a do tego te kolki nie chciała na raz małej tyle bólu zadawać mamy skórkę podleczyć i w środę przyjść.Mała waży 5170g i 55cm hehhe cm takie miała w szpitalu a po śpiochach widać że rośnie :-)

reklama
i my po pierwszej wizycie u lekarza, malutka waży 4100, mnie się wydaje że malutko przybrała, ale lekarka mówi że w porządku, 2 tyg temu przy wypisie mała ważyła 3720. no i moja lekarka nie słyszała szmerów w serduszku, albo zanikły albo są bardzo ciche co mnie cieszy, ale w styczniu u kardiologa sie wszystko wyjaśni.ogólnie młoda spisała się superowo, szkoda że chciało się jej spać wiec troche sie powierciła

Do góry