reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe kreski 🍁🍂🍁

I chciałam się jeszcze odnieść do prywatniej opieki medycznej.
Ogólnie warto po prostu zorientować się co macie w pakiecie i jakie macie prawa.

Ja mam akurat lux med, pakiet nazywa się complex i normalnie mogę sobie zajrzeć do niego co i jak w nim mam, również stomatologię (jest taka zakładka). Zgodnie z info od mojego opiekuna w pracy do specjalisty musze się dostać w ciągu 5 dni, a internisty 3 dni. Nie zdarzyło mi się, żebym musiała robić inbę. Ostatnio chciałam umówić dziecko do neurologa i od razu podali mi numer do placówki współpracującej, żeby ta wizyta odbyła się w ciągu tych 5 dni i za darmo. Oczywiście tu minusem jest to, że to jest dozwolony lekarz, a nie lekarz którego ja np. lubię ale też np. nie zdarzyło mi się abym nie dostała jakiegoś skierowania czy zaświadczenia.

Jeżeli chodzi o USG niestety tu jest podobnie jak Medicover - większość lekarzy nie ma USG w gabinecie, albo nie umie/nie chce go obsłużyć. Ale w Warszawie mam 5 lekarzy, którzy robią USG (szybkie, ale jednak wiedzą co i jak, mi to wystarczy) na każdej wizycie. Jak nie ma do nich terminów to najczęściej na czacie z położną/gin lub przez tele proszę o skierowanie na USG i wtedy po prostu idę na samo USG bez wizyty u gina. Nigdy nie mówię, że to monitoring tylko, że chcę zobaczyć co się tam dzieje bo mam bóle pod brzusza. Nikt nie jęczy, że za często, że nie powinnam itd. I mogę zrobić tak jak tu było pisane czyli bez skierowania umówić się na USG, ale zaznaczyć że będę do tego czasu to skierowanie mieć i również wchodzi za darmo

Ciąże prowadziłam na NFZ w przychodniach przyszpitalnych i fakt USG miałam mało. Ale ja i tak wolę sobie na USG iść do super, hiper miejsca (ten lekarz nie prowadzi ciąż) więc dla mnie te kilka USG jest wystarczających

W wielu zachodnich krajach USG jest rzadko, a jednak dzietność jest tam dużo wyższa niż w PL
Olka tych 5 lekarzy z Luxmed masz takich co na wizycie robią to USG?
Podzielisz się info? Bo ja jakoś trafić nie mogę. Też mam pakiet Luxmed. Dostałam owszem skierowanie na USG no i nawet wycyrkluje okołoowulacyjnie, ale przecież co miesiąc mi nie wystawią skierowania w systemie :) ja ciąże prowadziłam w przyszpitalnych przychodniach, wcześniej miałam medicover, ale naprawdę na nic nie narzekałam w tej przyszpitalnej...pełen pakiet badań, a USG i tak prywatnie robiłam. A w tych prywatnych jak sobie znalazłam kogoś z dobrymi opiniami to upolować do niego termin to hardcore...

Mam dziś 1dc, to kiedy te wszystkie badania najlepiej zrobić 2-3?

reklama
Dziewczyny.. dziś wprowadziłam pomiar temperatury i na wykresie pojawiła się pozioma linia a jedna z temperatur została oznaczona literą B. Co to znaczy?
Screenshot_20221107-080338_Premom.jpg

Dziewczyny.. dziś wprowadziłam pomiar temperatury i na wykresie pojawiła się pozioma linia a jedna z temperatur została oznaczona literą B. Co to znaczy? Zobacz załącznik 1461255

Zakładam że w twn sposób apka określiła pierwsza wyższa temperatur w cyklu. Wprowadziłaś już 3 pomiary po owulacji więc by pasowało

Dziękuję, pierwszy raz tak monitoruję cykl. Dziś idę do ginekologa i zastanawiam się czy cokolwiek dojrzy na usg co dawałoby szansę na dziecko

3 dni po owulacji? No nie dojrzy 😅😂
Na usg lekarz może coś zobaczyć w jakimś 5 tyg ciąży więc tak z kilkanaście dni po owulacji najwcześniej

3 dni po owulacji? No nie dojrzy 😅😂
Na usg lekarz może coś zobaczyć w jakimś 5 tyg ciąży więc tak z kilkanaście dni po owulacji najwcześniej
Ale jak 3 dni? Testy lh i temperatura pokazywały, że owu była 5 dni temu.
I ok, nie dojrzy ciąży ale może np ciałko żółte?

Ale jak 3 dni? Testy lh i temperatura pokazywały, że owu była 5 dni temu.
I ok, nie dojrzy ciąży ale może np ciałko żółte?

Ciałko żółte masz po każdej owulacji i ono nie wskazuje na ciążę tylko na owulacje. Co miesiąc je masz jeśli masz owulacje. No jak dla mnie na wykresie owu była 4.11 i chyba apka wyznaczyła tak samo

Dziewczyny mam pytanie... nie jestem tiktokowa, ale ostatnio wpadł mi w oczy taki filmik, w którym jakąś babeczka mówi o skutkach brania foliku czy innych suplementów dla starających się. Że branie kwasu foliowego syntetycznego powoduje autyzm i inne skutki. Olałam temat ale teraz jakoś myśli mi krążą wokół tego tematu. Biorę femibion 0 i kwas foliowy, a ten drugi bardzo długo... Pewnie z 5 lat... Slyszalyscie moze cokolwiek na ten temat. Staram się nie przeszukiwać internetow i siać paniki i dość duży dystans zachowuje co do takich wiadomości. Na codzien pracuje z dziećmi że spektrum i zastanawiam się czy to nie kolejna nowina typu "szczepionki zawierają rtęć i powodują autyzm". Co sądzicie?

Link do filmiku Link do: Monika - dietetyka hormonalna na TikTok
Brałam Femibion 3 lata przed zajściem w ciążę i w całej ciąży i moje dziecko nie przejawia żadnych oznak autyzmu, ma ponad rok już

reklama
Do góry