reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

🍁🎃Listopadowe kreski - niech to będzie miesiąc radości i u każdej z nas bejbik zagości🎃🍁

Mnie dziś za to jajnik lewy napieprza jak na okres 🫠😐 A wczoraj cyce szczypały tak dziwnie. To nie był taki bol piersi jak przed okresem tylko takie mrowienie i szczypanie 😵‍💫 Ale jestem chora, ogólnie chciałabym się zaszyć pod kołderką i przespać kilka dni by obudzić się jak nowo narodzona 😂
Jak tam Twoje bóle ? Pomijając przeziębienie 🙈 Moje wczoraj już były słabe, a dzisiaj totalnie zero 🤔 jajniki wyluzowane, macica też 😂 no totalnie dały sobie niedzielę 🤣 ładnie było mnie tak 3 dni męczyć 🤦
 
reklama
@Avy znów muszę Cię wywołać 😁 tym razem jednak mam konkretnej pytanie. Jak wędzisz szynkę? W sensie jak to czasów wygląda. Czy zmieniasz temperaturę, czy raczej jedną utrzymujesz cały czas?
Pytam bo dziś ni z gruchy ni z pietruchy teść z teściową zaczęli temat 🙈 oczywiście że ostatnio jak robiło to im nie wyszło. No i ja oczywiście musiałam zapytać jak to robili 🙈 no i już samo peklowanie 3 dni to według moje wiedzy mało, generalnie to prawie wszystko źle było zrobione no i ja jako ta szczera wszystko im powiedziałam 😆 na co teść że może by mnie posłuchać i zrobić tak jak ja mówię 😂
 
@Avy znów muszę Cię wywołać 😁 tym razem jednak mam konkretnej pytanie. Jak wędzisz szynkę? W sensie jak to czasów wygląda. Czy zmieniasz temperaturę, czy raczej jedną utrzymujesz cały czas?
Pytam bo dziś ni z gruchy ni z pietruchy teść z teściową zaczęli temat 🙈 oczywiście że ostatnio jak robiło to im nie wyszło. No i ja oczywiście musiałam zapytać jak to robili 🙈 no i już samo peklowanie 3 dni to według moje wiedzy mało, generalnie to prawie wszystko źle było zrobione no i ja jako ta szczera wszystko im powiedziałam 😆 na co teść że może by mnie posłuchać i zrobić tak jak ja mówię 😂
Mówicie o tych wędzonkach i mówicie....ale bym zjadła takiej jeszcze cieplutkiej, wilgotnej szyneczki 🥺
 
Mówicie o tych wędzonkach i mówicie....ale bym zjadła takiej jeszcze cieplutkiej, wilgotnej szyneczki 🥺
Ja też😋😋😋 taką wędzoną polędwiczkę, różową, soczystą....

Dzień mija mi na spaniu, bulgotaniu w jelitach i wizytach w WC 😁🤭 już ból żołądka mija, cały dzień wszystko bulgocze jak w garze i brzuch mam jak w 8 m-cu ciąży MASAKRA.
 
Jak tam Twoje bóle ? Pomijając przeziębienie 🙈 Moje wczoraj już były słabe, a dzisiaj totalnie zero 🤔 jajniki wyluzowane, macica też 😂 no totalnie dały sobie niedzielę 🤣 ładnie było mnie tak 3 dni męczyć 🤦


Powiem Ci ze jak byłam z córa na sankach to mnie tak bolało jaknym miała właśnie okres dostać ale wróciłam do domu i cisza 😂 my to kurde w tym cyklu nie dość że niemal identyczny dzień owulka to jeszcze objawy podobne 🤣 Jutro sikamy? Ostatnie trzonowanko miałam 7 dni temu także teeeeoooreeetyyycznie... 😂😂
 
@Avy znów muszę Cię wywołać 😁 tym razem jednak mam konkretnej pytanie. Jak wędzisz szynkę? W sensie jak to czasów wygląda. Czy zmieniasz temperaturę, czy raczej jedną utrzymujesz cały czas?
Pytam bo dziś ni z gruchy ni z pietruchy teść z teściową zaczęli temat 🙈 oczywiście że ostatnio jak robiło to im nie wyszło. No i ja oczywiście musiałam zapytać jak to robili 🙈 no i już samo peklowanie 3 dni to według moje wiedzy mało, generalnie to prawie wszystko źle było zrobione no i ja jako ta szczera wszystko im powiedziałam 😆 na co teść że może by mnie posłuchać i zrobić tak jak ja mówię 😂
Spróbuję się nie rozpisać na pięć stron ;) Będzie o wędzeniu na gorąco (bo zakładam, że o to pytasz).
Peklowanie 3 dni to mało nawet na polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę pekluję 5 dni, schab 7-10 dni. Wszystko zależy od wielkości przekroju mięsa.
Po zakończeniu peklowania i wyjęciu z chłodni wieszam w temperaturze pokojowej do wstępnego osuszenia. Później w wędzarni ustawiam temperaturę na 50-60 stopni i bez dymu osuszam mięso 30-60 minut (wszystko zależy czy było peklowane na sucho czy na mokro). Bardzo pilnuję tego etapu, bo grzechem jest włączyć dymienie gdy mięso jest mokre. Później na tych 60 stopniach odpalam generator dymu (zawsze do podstawowych zrębków dodaję zrębki drewna owocowego). Po ponad dwóch godzinach podnoszę temperaturę do 70-80 stopni i tak trzymam ponad godzinę. W większości z lenistwa nie parzę wędlin tylko wyłączam dymienie i odpadam temperaturę wyższą w wędzarni, żeby się podpiekły (temperatura w środku 67 stopni). To tak w skrócie ;)
 
Ja też😋😋😋 taką wędzoną polędwiczkę, różową, soczystą....

Dzień mija mi na spaniu, bulgotaniu w jelitach i wizytach w WC 😁🤭 już ból żołądka mija, cały dzień wszystko bulgocze jak w garze i brzuch mam jak w 8 m-cu ciąży MASAKRA.
Będę wredna 🙈
 

Załączniki

  • 1701029858447.png
    1701029858447.png
    264,9 KB · Wyświetleń: 93
Spróbuję się nie rozpisać na pięć stron ;) Będzie o wędzeniu na gorąco (bo zakładam, że o to pytasz).
Peklowanie 3 dni to mało nawet na polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę pekluję 5 dni, schab 7-10 dni. Wszystko zależy od wielkości przekroju mięsa.
Po zakończeniu peklowania i wyjęciu z chłodni wieszam w temperaturze pokojowej do wstępnego osuszenia. Później w wędzarni ustawiam temperaturę na 50-60 stopni i bez dymu osuszam mięso 30-60 minut (wszystko zależy czy było peklowane na sucho czy na mokro). Bardzo pilnuję tego etapu, bo grzechem jest włączyć dymienie gdy mięso jest mokre. Później na tych 60 stopniach odpalam generator dymu (zawsze do podstawowych zrębków dodaję zrębki drewna owocowego). Po ponad dwóch godzinach podnoszę temperaturę do 70-80 stopni i tak trzymam ponad godzinę. W większości z lenistwa nie parzę wędlin tylko wyłączam dymienie i odpadam temperaturę wyższą w wędzarni, żeby się podpiekły (temperatura w środku 67 stopni). To tak w skrócie ;)
Matko jedyna, ale to skomplikowany proces 🙈 ale szyneczki i mięska pewnie smakują pierwsza klasa 💞😁
 
reklama
Powiem Ci ze jak byłam z córa na sankach to mnie tak bolało jaknym miała właśnie okres dostać ale wróciłam do domu i cisza 😂 my to kurde w tym cyklu nie dość że niemal identyczny dzień owulka to jeszcze objawy podobne 🤣 Jutro sikamy? Ostatnie trzonowanko miałam 7 dni temu także teeeeoooreeetyyycznie... 😂😂
Oczywiście, że sikamy ! I się nie poddamy 😂 No jak to była implantacja to może już zacznie się tworzyć HCG 😂😂😂 zaczynam śmieszyć samą siebie 😂😂😂
 
Do góry