reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

Ja dzisiaj z mlodym do przedszkola pozniej do sklepu po pare rzeczy i wrocic do domu nie umialam bo myslalm ze sie przewroce tak mi slabo kazda lawka i wyzszy kraweznik moj bo siadalam.

Co do cc ja bardzo chcialam sn ale po rozmowie z kardiologiem i neurologiem poddalam sie bo wole juz miec ta cc niz dostac udaru albo zawalu na stole. W przypadkach jak moj czy mamy nie mozna czekac do naturalnego startu bo nie da sie przewidziec czy ten start trwal by 10 godzin i byl by czas na dojechanie do szpitala zniwczulenie i cale przygotowanie czy trwal by godzine i nie dalo by sie zrobic podejscia do cc. Ok terz uwazam ze dla mamy i dziecka lepiej jak jest sn w swoim terminie ale no niestety czasami trzeba wybrac mniejsze zlo.

reklama
Ja tez sadze ze jesli nie ma wskazan do cc to lepiej jest rodzic sn ale jak dla mnie trauma po 1 porodzie sn jest wskazaniem tak samo jak meczenie sie przez 18h albo i wiecej no i moim zdaniem dobrze jak robi sie cc jak akcja sie juz rozpocznie choc gdy jest zagrozenie dla matki albo dziecka i robi sie na zimno no to coz trudno zycie i zdrowie najwazniejsze :)
Nie rozumiem jedynie tych kobiet jak to mama okreslilas "barbie" na zyczenie cesarka i juz choc nigdy nie probowala rodzic sn i nie ma wskazan bo niestety takich przypadkow jest coraz wiecej....
U mnie weekend troche wypoczynkowy troche zapierdziel bo start lokator taki syf wczoraj zostawil ze M do 1 w nocy sprzatal bo dzis malowanie a jutro nowi najemcy no i wrocily do nas upaly 40st w cieniu zdechnac idzie...
Ja mam bezmoc stanik tez mnie pod biustem uwiera chodze albo w sportowym albo bez a mlody tez juz tak wysoko ze prawie po cyckach kopie :)

U nas tez goraco naszczescie jutro juz chlodniej. Odsypialam nocke do 11 i teraz po malu sprzatam no i za obiad sie biore. Dzis siostra torta robi urodzinowego ale tak mi sie nie chce isc, ludzi tyle goraco dusz no ech... Marudze. Sasiadka przyniosla mi ogory kiszone :D i drozdzowke sliwkowa :D czasem i te niemcy potrafia byc sympatyczni :) jakby nie bylo to jest mile :)

Ewel właśnie mówiłam o tym lekarzowi, kazał brać Aspargin, ale po 2 dniach zrezygnowałam bo strasznie mi ciśnienie skakało, w momencie serducho waliło jak oszalałe, tak ze myślałam ze mi wyskoczy z piersi i ogólnie strasznie złe się po nim czułam, a brzuch dalej się stawiał.. Wizyta dopiero 14, ale powiem mu co i jak i zobaczymy co nam poradzi..

Ja na twardnienie biore nospe i za jakies 15-30 min przechodzi. Mialam miesiac temu tak ze przez 2 dni twardy byl i nospa nie pomagala wiec lekarz dal mi luteine i od razu przeszlo. Teraz zapobiegawczo biore magnez z potasem i jest ok.

Jestem wlasnie po wizycie i nie bede musiala nic zalatwiac z cc lekarz tydzien przed planowantm cięciem umowi mnie i wypisze skierowanie

Ostatnia edycja:
Malaja a przykład mnie gdzie nie można dopuścic do czynności skurczonej szansa 80% ze macica pęknie ? Czekać na skurcze czy na zimno ? Stokrotka co to za wada?

Mama nie da się ogólnikowo pisać o takich sprawach bo zawsze są sytuacje wyjątkowe, które są wskazaniem do takiego czy innego postępowania. Źle się tylko dzieje jak te wyjątkowe sytuacje zaczyna się traktować jako standard.

Przecież wiadomo, że w pierwszej kolejności najważniejsze jest życie- matki i dziecka. Potem dopiero zdrowie i dlatego w wielu sytuacjach cesarka "na zimno" jest uzasadniona, ale nie w tylu w ilu jest robiona a już na pewno nie w sytuacji kiedy cesarka na życzenie jest robiona przed terminem bo to już nie jest ochrona ani życia ani zdrowia.

hej
dziewczyny nie ma co się kłócić co jest lepsze, ja się panicznie boję cesarki, gdybym tylko mogła sobie "załatwić" poród sn to bym załatwiła :-) dlatego rozumiem matki które wolą cc, bo boją sie sn. Oglądałam kiedyś program o porodach i lekarz ginekolog dosyć ostro wypowiadał się o porodach naturalnych (szok), że niby każdy poród sn pozostawia ślad w kobiecie, który może wyjść po paru latach, np. nietrzymanie moczu i takie tam. Natomiast neantolog negatywie wypowiadała się o cc, że to jest szok dla dziecka i że często schorzenia typu alergia czy astma dotykają dzieci urodzone cc .... w co nie wierzę. Nie ma złotego środka, każda z nas zrobi co uważa za słuszne, przecież każdej z nas zależy na zdrowiu dzieciątek przede wszystkim. Ilu ludzi na świecie tyle opinii. Tak samo jest w temacie karmienia piersią ...... Mam nadzieje, że będę rodziła sn, ale jeśli będzie trzeba niech robią cc, aby tylko Karolinka była cała i zdrowa ;-)
Dziś mam wizytę, trzymajcie kciuki, źle się czuję. Głowa boli od soboty, żołądek, a z gorąca to padam na pysk. Muszę na wizytę jechać autobusem 30 min, o luduuuu. I dziś waga moja pokazała, że schudłam pół kg ....

reklama
Do góry