reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

Malaja na pewno wszystko jest dobrze, ja miałam poprzednie usg w 16w3d a FL czyli kość udowa była mniejsza o tydzień a obwód brzuszka o kilka dni, a maluszek ważył tylko 143g; moja pani dr powiedziała, że mam się nie martwić, bo to tylko kilka dni;
W I ciąży moja córcia miała obwód brzuszka mniejszy o 2 tygodnie i lekarze na Madalińskiego mnie straszyli, że może być chora a ona jest zdrowa jak rybka i od zawsze szczuplutka, po to robimy usg, żeby obserwować czy nic złego się nie dzieje;
Za gorąco dziś :szok: Idę teraz z maluszkami na plac zabaw bo potem nie dam rady
Miłego dnia dziewczyny

reklama
Dzięki dziewczyny! Jesteście super :)

Ja to wszystko niby wiem, ale jakoś się zaniepokoiłam, a jak mi napisałyście, że to normalne to już mi lepiej :)

eh Malaja dobre jesteśmy zamiast sie cieszyć że lekarz powiedział że wszystko ok to my szukamy nie wiadomo czego :) Moj maz wczoraj patrzyl na mnie jak na wariatke jak wyszlam z gabinetu i zaczelam rozkminiac czy ten lekarz prze3z swoj pospiech na pewno wszystko dobrze zmierzyl. On sie cieszyl ze widzial swoje rozbrykane dzieci i opinia lekarza go zadowolila a ja sieje panike. Eeeeh my baby :):)

Sylka chyba każdy facet tak ma jeśli mu powiedzą że jest dobrze to już według nich nie ma co się przejmować...
Ja się od rana wzięłam za pranie bo jutro koleżanka przyjeżdża z dzieciakami to nie będzie czasu:)

Malaja ja miałam hipotrofie u jednego i jak miałam usg to mi za kazdym razem drukowali siatkę do danego tyg ciazy i iksem zaznaczali i było odrazu widać ze to spada ale usg miałam robione często wiec ten spadek było widać na naszym etapie ciazy takie anomalie mogą sie często zdążać ze coś jest za małe albo za duże musimy pamietać ze te wymiary które oni maja sa średnia ja bym sie na zapas nie martwiła

ech...nie chciałam jakoś o tym pisać, ale u mnie te obawy nie wzięły się ze zwykłej babskiej paranoi.

Może pamiętacie ale dostałam od mojego lekarza skierowanie na test pappa i wahałam się czy iść. W sumie zdecydowałam, że nie idę, ale jak zadzwoniłam odwołać to mnie pani namówiła, że niby lekarz specjalnie dla mnie przyjdzie itp. No i poszłam.
To była najgorsza moje decyzja bo mimo idealnego usg przez głupią biochemię wyszło zwiększone ryzyko zespołu Edwardsa.
Potem już poszło lawinowo- straszenie, sugerowanie amniopunkcji...
Ja nie zrobiłam bo jakoś byłam przekonana, że jej wynik i tak nic nie zmieni.

Na spotkaniu z genetykiem pani genetyk powiedziała mi, że Edwardsa widać na usg zazwyczaj, ale czasami ujawnia się później i właśnie pierwsze objawy to wada serca i hipotrofia.
Ten lekarz co mnie wczoraj badał o tym oczywiście wie i stwierdził, że wg niego Edwardsa nie ma, ale myślę, że rozumiecie, że ta mniejsza waga pozostawia ślad niepokoju.

Durne to pappa było. Mimo, że to tylko statystyka ziarno niepokoju zostało zasiane i teraz panikuję o byle pierdołę.
Nie pisałam nic wcześniej o tej sytuacji bo sama nie umiałam do końca się do tego ustosunkować...

Gratuluję połówkowych. Babeczki nie szukajcie dziury w całym. Najważniejsze to ufać lekarzowi. Jeśli lekarz do którego mamy zaufanie mówi, że jest dobrze to znaczy że tak jest.

Mi póki co nie. Ale ciągnie mnie brzuch w nocy spać nie mogłam bo krocze mnie bolalo:-)
Dziewczyny co polecacie do prania ubranek dziecka? Lovele czy coś innego? Widziałam kapsułki perluxa dla dzieci antyalergiczne i nad nimi się zastanawiam

Ewel ja myślę, że kupię białego jelenia. Czytałam trochę na forach, teraz koleżanka ma też noworodka i ponoć często te wszystkie specyfiki dla dzieci lubią uczulać, mimo, że są antyalergiczne. A o białym jeleniu czytałam same dobre opinie. Biorąc pod uwagę, że mój mąż ma bardzo wrażliwą skórę i już przy nim muszę uważać na mydła i proszki to co dopiero u takiego malucha, zwłaszcza jak się poda na tatusia :-)

Moniqq a w którym szpitalu chcesz rodzić?

Dziewczyny znalazłam siatkę centylową wagi płodu w poszczególnych tygodniach. Może nam się przydać. Jak same widzicie zakresy są bardzo szerokie, więc jeśli dziecko mieści się w granicach normy to nie ma się czym przejmować.

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

reklama
Ale lekarz powiedział ze widzi coś niepokojącego ? Ja to myśle ze to takie straszenie babci prądem bo zeby coś określić trzeba by było zrobić minimum 3 usg i miec porównanie w kazdym błądź razie nie martw sie na zapas zreszta z Edwardsa to kilka wad a serducho było ok ? Albo dziecko nadrobi albo bedIe porostu małe jedne rodzą w zdrowej ciazy 4 kg a drugie a takiej samej ciazy 2,5 kg siatki to tylko średnia i ja jej tak do końca poważnie nie biore to samo jak dziecko sie urodzi i mało przybiera albo wcale mam koleżankę i jej córka przez pare miesięcy przybierała miesięcznie tylko odrobine była na piersi i wyrosła na zdrowa panienkę i nic jej nie jest

Do góry