reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

Byłam w pracy 2h a czuję się jak po 10 :-(
Sylka jeśli cokolwiek Cię niepokoi sprawdź to, pytaj lekarza, może to nie twardnienia, a jeśli lekarz każe Ci więcej wypoczywać lub zapisze leki (ja brałam leki w II ciąży, bo takie skurcze są niebezpieczne).
Claudia ja już pisałam, że moje dziecko nie ruszało się (a raczej ja tego nie czułam 1 dzień) i też schizowałam, ale teraz czuję maluszka każdego dnia szczególnie jeśli przyjmuję niewygodną pozycję.
Ewel ja też czasami narzekam chociaż jeszcze nie przytyłam i szczupła jestem, w ciąży hormony robią swoje a poza tym stopniowo nasza postawa się zmienia kiedy brzuszek wypycha do przodu.

reklama
Wlasnie kompletnie mnie to nie niepokoilo do poki nie zaczelam czytać ze twardy brzuch to nic dobrego;/ nawet cieszylam sie z tej pileczki. Nie bylam w ciąży 2 i 3 trymestr to dla mnie wielka niewiadoma. Nie chce czegoś zbagatelizowac ale tez nie denerwować sie i latac po lekarzach bez powodu. Nie wiem jak powinien zachowywac sie moj brzuch, nie umiem wyczuć macicy. Totalny laik. Brzuchy kobiet w ciazy przeciez nie sa tluszczowa galaretka. Sa twarde i takie jędrne. I kiedy mam poznac ze cos jest nie tak? Mój czasem jest bardziej miekki ale rano czy wieczorem jak leżę i dotykam jest takim balonikiem nadmuchanym. I nie wiem co o tym sądzić

Sylka żadna z nas nie jest w stanie Ci powiedzieć czy coś złego się dzieje tylko na podstawie opisu, ale ja twardnienia macicy miałam od 13-14 tygodnia w I ciąży i obowiązkowo miałam dużo odpoczywać i leżeć, ale ani szyjka mi się nie skracała ani nie urodziłam wcześniej, niemniej jednak na każdej wizycie przypominałam lekarzowi o swoich objawach a on sprawdzał szyjkę. Rozumiem Twój niepokój, bo po raz 1 jesteś w II trymestrze i wszystko jest nowe dla Ciebie. Trzymam kciuki, żeby wszystko się wyjaśniło i żebyś poczuła się lepiej

A jak poznalas ze to twardnienie? Bo ja sie zastanawiam czy w ogole mam sie czym stresowac czy naczytalam sie glupot...

Mój brzuch z jednej strony robił się twardszy, tworzyła się niby kuleczka i czułam lekki dyskomfort (miałam zabronione głaskanie brzuszka niestety)

Ostatnia edycja:
Sylka ja zauważysz regularność i poczujesz takie spięcie i twardy brzuch jakbyś założyła za ciasne spodnie nie wiem jak jesteś aktywna ale czasem po dłuższym wysiłku tak sie dzieje ja w pierwszej ciąży brałam fenoterol na takie skurcze ale nie wiem czy dalej go dają teraz biorę magnez i w ciąży z chłopakami tez brałam po 20 tyg macica zacznie trenować i cześciej będzie twardnienie brzuch u ciebie nacisk będzie większy wiec napewno lekarz będzie miał szyjkę na uwadze a co ile masz wizyty u lekarza ?

Sylka ja mam podobnie jak ty sa momenty w ciagu dnia ze mam taki duzy i mam wrazenie jak bym cos tam duzego miala he i miejsca nie mialo ale to rzadko sie dzieje...zapytam tez jutro doktorki o to jak sie uda umowic....ale mysle ze to nie to. Na to daja magnez zawsze ja go biore od wczoraj luteine tez biore

Wizyty co 4 tyg. Ostatnia była tydzień temu. Zauwazylam ze najbardziej wydety jest z rana i wieczorem. Jestem aktywna caly dzien na nogach. Kurcze mojej ginki teraz nie ma do przyszlego tygodnia a jakbym wieczorem podskoczyla do szpitala to mnie tam nie oleja?

Sylka oczywiście powinni to sprawdzić, szczególnie, że Twoja ciąża jest trudniejsza, ja w 1 ciąży 2 razy podchodziłam na Madalińskiego w Wawie i zawsze lekarze sprawdzali czy wszystko jest ok. Spróbuj jeśli będziesz spokojniejsza

reklama
Ja wlasnie mam najblizej do Madalińskiego i chyba jak wieczorem będę tak miala to podejde dla świętego spokoju.

Do góry