reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2015 :)

Byłam w pracy 2h a czuję się jak po 10 :-(
Sylka jeśli cokolwiek Cię niepokoi sprawdź to, pytaj lekarza, może to nie twardnienia, a jeśli lekarz każe Ci więcej wypoczywać lub zapisze leki (ja brałam leki w II ciąży, bo takie skurcze są niebezpieczne).
Claudia ja już pisałam, że moje dziecko nie ruszało się (a raczej ja tego nie czułam 1 dzień) i też schizowałam, ale teraz czuję maluszka każdego dnia szczególnie jeśli przyjmuję niewygodną pozycję.
Ewel ja też czasami narzekam chociaż jeszcze nie przytyłam i szczupła jestem, w ciąży hormony robią swoje a poza tym stopniowo nasza postawa się zmienia kiedy brzuszek wypycha do przodu.

reklama
Wlasnie kompletnie mnie to nie niepokoilo do poki nie zaczelam czytać ze twardy brzuch to nic dobrego;/ nawet cieszylam sie z tej pileczki. Nie bylam w ciąży 2 i 3 trymestr to dla mnie wielka niewiadoma. Nie chce czegoś zbagatelizowac ale tez nie denerwować sie i latac po lekarzach bez powodu. Nie wiem jak powinien zachowywac sie moj brzuch, nie umiem wyczuć macicy. Totalny laik. Brzuchy kobiet w ciazy przeciez nie sa tluszczowa galaretka. Sa twarde i takie jędrne. I kiedy mam poznac ze cos jest nie tak? Mój czasem jest bardziej miekki ale rano czy wieczorem jak leżę i dotykam jest takim balonikiem nadmuchanym. I nie wiem co o tym sądzić

Sylka żadna z nas nie jest w stanie Ci powiedzieć czy coś złego się dzieje tylko na podstawie opisu, ale ja twardnienia macicy miałam od 13-14 tygodnia w I ciąży i obowiązkowo miałam dużo odpoczywać i leżeć, ale ani szyjka mi się nie skracała ani nie urodziłam wcześniej, niemniej jednak na każdej wizycie przypominałam lekarzowi o swoich objawach a on sprawdzał szyjkę. Rozumiem Twój niepokój, bo po raz 1 jesteś w II trymestrze i wszystko jest nowe dla Ciebie. Trzymam kciuki, żeby wszystko się wyjaśniło i żebyś poczuła się lepiej

A jak poznalas ze to twardnienie? Bo ja sie zastanawiam czy w ogole mam sie czym stresowac czy naczytalam sie glupot...

Mój brzuch z jednej strony robił się twardszy, tworzyła się niby kuleczka i czułam lekki dyskomfort (miałam zabronione głaskanie brzuszka niestety)

Ostatnia edycja:
Sylka ja zauważysz regularność i poczujesz takie spięcie i twardy brzuch jakbyś założyła za ciasne spodnie nie wiem jak jesteś aktywna ale czasem po dłuższym wysiłku tak sie dzieje ja w pierwszej ciąży brałam fenoterol na takie skurcze ale nie wiem czy dalej go dają teraz biorę magnez i w ciąży z chłopakami tez brałam po 20 tyg macica zacznie trenować i cześciej będzie twardnienie brzuch u ciebie nacisk będzie większy wiec napewno lekarz będzie miał szyjkę na uwadze a co ile masz wizyty u lekarza ?

Sylka ja mam podobnie jak ty sa momenty w ciagu dnia ze mam taki duzy i mam wrazenie jak bym cos tam duzego miala he i miejsca nie mialo ale to rzadko sie dzieje...zapytam tez jutro doktorki o to jak sie uda umowic....ale mysle ze to nie to. Na to daja magnez zawsze ja go biore od wczoraj luteine tez biore

Wizyty co 4 tyg. Ostatnia była tydzień temu. Zauwazylam ze najbardziej wydety jest z rana i wieczorem. Jestem aktywna caly dzien na nogach. Kurcze mojej ginki teraz nie ma do przyszlego tygodnia a jakbym wieczorem podskoczyla do szpitala to mnie tam nie oleja?

Sylka oczywiście powinni to sprawdzić, szczególnie, że Twoja ciąża jest trudniejsza, ja w 1 ciąży 2 razy podchodziłam na Madalińskiego w Wawie i zawsze lekarze sprawdzali czy wszystko jest ok. Spróbuj jeśli będziesz spokojniejsza

reklama
Ja wlasnie mam najblizej do Madalińskiego i chyba jak wieczorem będę tak miala to podejde dla świętego spokoju.

Do góry