reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2015 :)

Ewel w ogóle bym w to nie wierzyła. Mi mówili ze będzie dziewczynka za pierwszym razem bo mi w dupe niby poszło a tu właśnie dupa teraz znów mówią ze dziewczynka bo straszyć mogę ale nie wierze w te zabobony

reklama
Ja w poprzedniej ciąży miałam rzeczywiście 3 usg u mojej gin bo w gabinecie nie miała sprzętu tylko trzeba było się umawiać na termin więc w sumie miałam tylko 6... Teraz również chodzę do lekarza na NFZ i mam usg robione na każdej wizycie...

Zuza ja też biorę Pregne plus bierzesz tą z czymś różowym na opakowaniu??? Bo jeszcze widziałam w aptece z czymś fioletowym ale zapomniałam powiedzieć babce żeby mi ją pokazała...

ja biorę *spam* witaminy+ dha.
Ogólnie zależało mi na DHA głównie.
Ale biorę dopiero od paru dni,. Pierwszy trymestr tylko kwas foliowy.

Ja jeszcze w koncowce pierwszego i dalej z wymiotami wiec lykam tylko kwas i jod. Tez musze pomyslec o witaminach. Ale mam inny problem:/ zaczely mnie plecy bardzo bolec, juz w górach czułam jak dlugo chodziłam. Od zawsze mam problemy z dolnym odcinkiem i czeste rwy kulszowe. I chyba mi sie znow zaczyna. Boli w krzyzu i primieniuje na posladek. Jak sie poloze jest ok. Rano tez, jak postoje w pracy kilka godzin to sie zaczyna. Troche mnie to martwi bo czemu juz teraz przez macice? A co będzie jak mi brzuch urosnie :/

Mi brzuch już przeszkadza przy siedzeniu i już nie wiem jak siedzieć a kręgosłup już też czasem czuję ale powiem wam że najwygodniej mi na leżąco bo wtedy nic nie boli ani nie przeszkadza... A dzisiaj jak byłam w sklepie przymierzałam jakąś tunikę to sobie zdałam sprawę że już mam spory brzuszek bo wziełam tylko rozmiar większą i to była masakra:)

Te wit od 13 tyg to prawie wszystkie maja dha. Bo to w sumie najwazniejsze:-)

No prawie wszystkie, ale sporo jest takich co nie mają, albo mają bardzo mało. Mi lekarz nic nie polecił więc sama czytałam w aptece co ma ile i większość zestawów ma bardzo mało DHA. Np 100 mg.

Sylka- to jeszcze raczej nie ucisk, a wina mięśni bo pod wpływem hormonów się rozleniwiają. Dlatego robimy się takie rozlazłe i szybko się męczymy. No i nawala często kręgosłup.
Może porozmawiaj z lekarzem i zacznij jakieś ćwiczenia. Albo basen?
Basen jest super, ale nie wiem na ile można szaleć w ciąży bliźniaczej.
Na pewno warto coś robić bo może rzeczywiście być potem kiepsko.

tak tak basen mogę tylko czekam na moment gdy wieczorami będę się czula dobrze bez wymiotów. Ale chyba od przyszłego tygodnia zacznę mimo wszystko. Generalnie co do ograniczeń to póki co nie ma różnicy z ciążą pojedyńczą moge robić wszystko na tyle ile zdrowa ciąża pozwala. Oczywiście nic już nie dzwigam, w pracy mam pomoc i jak tylko nauczę wszystkiego to zmykam. Ale i tak pracuje już 4 dni w tyg po 6h.
Czasem przjdzie mnie myśl ze bol pleców to coś nie tak z ciążą ale to nie możliwe po pierwsze bo widziałam swoje maluchy, po drugie boli mnie tak jak na rwe a nie jak na okres, i tylko jak za długo jestem na nogach. Wiec staram się uspokoic a ból przetrwam jaki by nie był byle maluszki były zdrowe. We środę mam wizyte u swojej gin to na pewno coś mi podpowie. I pewnie znów na nie zerkniemy :D:D

reklama
Renia 84 ja tez tak sobie myslalam jak ja tym dzieckiem sie zajme jak mi ciezko nawet lurze zetrzec taki brak energi. Ale siostra mi ostatnio mowila ze po ciazy nie jest sie juz takim oslabionym czasem jest zmeczenie ale to tez nie takie jak teraz :)

Do góry