reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

No na pewno na każdej wizycie lekarz powinien sprawdzać tętno płodu.
Może powinno być co miesiąc ale niestety rzadko lekarze chcą robić co miesiac:(

reklama
Mi też się wydaje ze jedno usg na miesiąc to nie jest wcale za dużo. W końcu usg nie jest szkodliwe dla dziecka i mam podobne zdanie jak mamba, że dziecko trzeba kontrolować na różnych etapach ciąży.

Ewel jak się chodzi do lekarza prywatnie to raczej jest to standardem, że na każdej wizycie robią usg. Na NFZ to chyba tylko trzy są przewidziane przez całą ciążę i czy będzie więcej to zależy od lekarza prowadzącego ciążę.

Ewelisia85 no nie bo ja chodzę prywatnie i jak mam. Wizytę czasami co 2 tyg to nie robi mi ale raz w msc tak tylko ona bardziej spr tętno płodu o przepływy nie ze dla oglądania po prostu.
W poprzedniej ciazy uważałam ze usg powinno być często i miałam usg aż 7 do 8tyg ciąża obumarla niestety.... Ja myślę że co ma być to będzie nie zależnie czy usg będę miała co miesiąc czy co dwa jednak ważne jest dla mnie spr tętna właśnie ale nie każdy lekarz używa do tego usg czasami stosuje dopllera chyba tak to się nazywa:)

Ale wiem ze są sytuacje w których częste usg ratuje sprawę... I też nie rozumiem NFZ... Czekanie do gina 2msc na usg miesiąc nawet

Ewelisia ma racje gdyby moj Noe zrobiłby mi USG to hym była wściekła bo place mu kule kasy żeby sprawdzał czy wszystko ok. Zresztą to na USG się sprawdza cy poziom wód płodowych jest w normie czy pępowina się now owinela itd.

Kurde wy dziewczyny macie racje ... ja ide na pierwszy scan we wtorek potem lece do pl na 6 tyg to zrobie dwa usg i ostatnie tu w uk oby tylko wszystko bylo ok ja to sie zawsze przejmuje za duzo ehhhh :-(

Cześć dziewczyny
ja też odkąd w ciąży jestem to straszny ze mnie kapeć... zawsze miałam super kondycję a teraz strasznie szybko się męczę. Na zakupach tylko idę po to co mam na liście i mykam do kasy, bo po pół godziny mam dość. Wczoraj mój mąż się ze mnie śmiał, że teraz wiem jak on się czuł kiedy chodził ze mną na zakupy ciuchowe :-)

Rano upiekłam ciasto, bo jutro mam mieć gości. Ostatnio piekłam to samo 3 tyg temu i wtedy zajęło mi to cały dzień bo tak się męczyłam. Dzisiaj udało mi się w 3 godziny - więc chyba jest jakiś postęp i w końcu nabiorę energii.
Tak się nieraz zastanawiam, co jeśli będę tak samo zmęczona jak już maleństwo się urodzi... a przecież takim maluchem trzeba zajmować się cały dzień.

Ewel, ja mam wizyty co 4 tygodnie. Jak na razie miałam na początku usg dopochwowe, kolejne miałam to genetyczne i za 4 tygodnie genetyczne połówkowe.
Anulshka cieszę się, że i Twój dzidziuś dobrze się rozwija.

reklama
No ja też miałam. Pierwsze w 7tygodniu drugie miałam w 10 i następne w 13 prawie kolejne mam 26 czerwca ale u doktorki pewnie będę miała jeszcze spr tętno itp

Do góry