reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

ja zawsze zaznaczalam ze nie zycze sobie studentow przy porodzie i mnie omijali, tym razem tak samo zrobie :) a faktycznie przy innych dziewczynach to tlum na salach porodowych byl :)

reklama
Dziewczyny a jak wspominacie poród? To będzie mój pierwszy poród i strasznie się go boję. Zastanawiam się czy nie lepsza jest cesarka?

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem poród naturalny jest zdecydowanie lepszy i korzystniejszy i mam nadzieje, że po raz drugi też tak będę rodzić.
Oczywiście każda kobieta ma prawo dokonać wyboru, ale dla mnie poród naturalny był naprawdę ok. Bolało, ale nie tragicznie. Rodziłam w sumie 7 godzin. Cały spędziłam pod prysznicem, tylko na parte przeszłam na łóżko.
Oczywiście drugiego porodu boję się v=bardziej bo już wiem jak to jest, ale jeżeli będzie bolało tak samo i nie będzie dłuższy to jakoś przeżyje ;)

Ja jestem po 3 cc ale zawsze chcialam sn odbilam sobie to w pracy ale czuje sie w twej kwesti niespelniona bardzo pierwsze cc nie wspominam dobrze 2 tez ale juz przy blizniakach to pelen luzik po 2 dniach byalm w domu I teraz mam nadzieje na to samo:-)

Ja rodziłam przez cc i szczerze nie bardzo bym chciała drugi raz urodziłam po 10 a o 22 przyszła pielęgniarka i kazała mi wstać z łóżka to było najgorsze dobrze że mi pomagała chociaż na drugi dzień już sama chodziłam po oddziale i każdy chwalił że tak szybko. No a oprócz tego po cc większość dziewczyn mówi że strasznie się pocą pierwszą noc na pewno i szczerze pomimo tego ze nie miałam syna przy sobie to z drugiej strony się cieszyłam że ktoś się nim zajmie bo jak widziałam kobiety po cc które po przywiezieniu już na sale dostawały swoje dzieci i się nimi zajmowały to szczerze im współczułam dobrze że jakoś te które rodziły naturalnie pomagały czasem no i położne na noc po cc zabierały dzieci ale w kolejnej dobie już trzeba było sobie radzić...

U mnie w szpitalu nawet po sn zabierają dziecko na pierwszą noc chyba, że kobieta nie chce. Ja chciałam :) I to było bardzo dobre bo mogłam odpocząć, wyspać się, a rano jak przywieźli córeczkę to cieszyłam się jak głupia, że ją znów zobaczę.

Po cc zabierają dziecko na pierwszą noc, czesto i na drugą, a jak kobieta potrzebuje odpoczynku to zabierają kiedy jest taka potrzeba.
Moim zdaniem nie jest to złe.

Dziewczyny a jak wspominacie poród? To będzie mój pierwszy poród i strasznie się go boję. Zastanawiam się czy nie lepsza jest cesarka?
pierwszy miałam 16h, drugi 1h. bolało podobnie tyle ze krocej. w obu mialam bole krzyzowe. po pierwszym poszlam spac - maly byl wymeczony porodem i na noc go wzieli na "sloneczko" a ja odpoczelam, w sumie to za wiele nie pamietam, spalam jak kamien. a na drugi dzien od razu smigałam.
po drugim jak mnie odwiezli na sale po porodzie to zaraz biegalam po oddziale z kubkiem szukajac wrzatku na herbate :) power mialam jak malo kiedy :) mlodego tez wtedy mialam przy sobie praktycznie od razu.
natomiast dziewczyny po cesarce to inna bajka. lezaly, kazde podniesienie sie to widac po nich bylo mega bol - a dziecko tak samo mialy od razu i musialy sie nim zajmowac. jak dzieci przystawialy do piersi to tez widac bylo bol - no bo karmienie wzmagalo obkurczanie macicy a tam wszedzie rany i szwy.
jak mam wybor to tylko porod naturalny, chociaz wiem ze roznie moze byc.

Malaj znam pierwsze cc po 24 h rozwarcie mialm juz na 5cm ale jak ja wam napisze czemu bylam taka glupio madra to chyba padniecie bylam mloda nie mialam kompletnie dosw lezalam w szpitalu pratykcznie non stop dostalm skurczy I instynktownie chodzilam kucalam szlam pod prysznic I nikomu nic nie powiedzilam a to byl 33 tydz syn byl posladkowo ulozony nie bylo opcji sn dopiero sie przyznalam jak juz nie moglam wytrzymac I szybko cc zrobili o taka bylam wybitna pozniej zaczelam juz studia jak rodzilam corke to zachcialo mi sie wakacji w PL I mnie chwycilo I tak zostalam 2 miesiace w 38 tyg zaplanowali cc na 10 rano a mi o polnocy odeszly wody nie dalam sie nikomu dotknac z nocnej zmiany bo to wszytsko spalo balam sie ze na spiocha mi cos sknoca I tak wytrzymalam do 9 rozwarcie mialm juz na 3cm no I skurcze zrobili cc wiec moge powiedziec z dosw bolu a 3 cc w 31 tyg planowane bez atrakcji cala noc sie pilnowalam przed czy aby nie mam skurczy przy moim szczesciu:-)

reklama
No to mamma masz doskonałe porównanie bo znasz oba porody. Chyba nie ma nic gorszego niż wiele godzin bólu zakończone i tak cc. Tego się zawsze bałam najbardziej.

Do góry