reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2015 :)

reklama
Sylka no nie mieszkam. Niestety miszkam w uk i tu do 10 - 12 tyg nic z toba nie robia... juz urodzilam tutaj corke 6 lat temu ...

KINIA ja miałam straszne tępo tycia w pierwszej ciąży bo na koniec I trymestru miałam 4 na plusie. Tak mnie to przeraziło, że potem wzięłam się ostro za monitorowanie tego co jem i skończyłam na 13+
Niektóre kobiety mogą jeść za dwóch i mało tyją, ale ja należę do tych co w ciąży muszą szczególnie uważać więc nie jem słodyczy (ZERO DOSŁOWNIE), staram się nie pić słodzonych soków tylko wodę, jem regularnie 4 posiłki dziennie i na razie jem dokładnie tyle co przed ciążą. Nie jem też normalnego chleba tylko pieczywo chrupkie bo zawsze takie jadam.
Zobaczymy ile to da ;)

Staram sie rowniez jesc reguralnie lekkie sniadanie potem jakas zupa owoce kanapki z brazowego pieczywa salatki etc moim problemem jest praca bo pracuje na popoludniu i o 12 nie mam ochoty na pelwn objad a w pracy brak czasu wiec staram sie brac kabapki owoce etc... tez nie jem slodyczy fastfoodow nie pije gazowanego ani sokow tylko sama wode .... zobaczymy oby Bog dal i bym tylko przytyla 13 kg a nie 28 ...

A jak sie czujecie dziewczyny? Ja pierwsza ciaze przechodzilam super przy tej ciagle wymiotuje mam zawroty glowy jestem zmeczona i nic mi sie nie chce ....

Dziewczyny znalazłam takie informacje o usg genetycznym:

W usg genetyczne I trymestru obejmuje ocenę takich markerów genetycznych jak:
- ocena przezierności karkowej (NT)
- ocena obecności kości nosowej (NB)
- ocena przepływu krwi przez przewód żylny (DV)
- ocena przepływu krwi przez zastawkę trójdzielną
- ocena kąta czołowo-żuchowego
Ponadto w trakcie usg genetycznego I trymestru szczegółowej ocenia poddaje się całe jajo płodowe i płód w tym:
- ocenę czynności serca płodu oraz pomiary biometryczne płodu tj:
-długość ciemieniowo-siedzeniową (CRL)
-wymiar dwuciemieniowy (BPD)
- ocenę anatomiczną płodu tj. czaszki, sierpu mózgu, splotów naczyniówkowych komór bocznych, ścian powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczne do 12 tygodnia ciąży przepuklinę pępkową, żołądek, serce - jego lokalizację i czynność, pęcherz moczowy, kręgosłup, kończyny górne i dolne
- ocenę kosmówki
W 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru. Niebagatelne znaczenie ma wówczas ocena 3D/4D umożliwiająca bezpośrednie obrazowanie w czasie rzeczywistym i uwidocznienie miejsca przebiegu pępowiny.
Najwyższej rozdzielczości diagnostyka 3D/4D umożliwia na bardzo precyzyjną ocenę markerów genetycznych, w tym NT eliminując lub upraszczając niedogodności związane z stosowaniem jedynie oceny 2D.

reklama
Ja mysle ze wazne jest jesc 5 posilkow i nie podjadac:) w odstępach co 2-3h max
Ja czuje sie roznie najbardziej meczy mnie sennosc i mdłości czasami bol glowu

Do góry