reklama
Czesc dziewczyny czy mozna sie przylaczyc? Jestem w 8 tyg ciazy za dwa tyg mam pierwsza wizyty u poloznej wiec wylicza mi termin.... ale napewno beczie to listopad ....
Witam!
To pewnie koniec listopada.
Dużo nas
KINIA ja miałam straszne tępo tycia w pierwszej ciąży bo na koniec I trymestru miałam 4 na plusie. Tak mnie to przeraziło, że potem wzięłam się ostro za monitorowanie tego co jem i skończyłam na 13+
Niektóre kobiety mogą jeść za dwóch i mało tyją, ale ja należę do tych co w ciąży muszą szczególnie uważać więc nie jem słodyczy (ZERO DOSŁOWNIE), staram się nie pić słodzonych soków tylko wodę, jem regularnie 4 posiłki dziennie i na razie jem dokładnie tyle co przed ciążą. Nie jem też normalnego chleba tylko pieczywo chrupkie bo zawsze takie jadam.
Zobaczymy ile to da
Niektóre kobiety mogą jeść za dwóch i mało tyją, ale ja należę do tych co w ciąży muszą szczególnie uważać więc nie jem słodyczy (ZERO DOSŁOWNIE), staram się nie pić słodzonych soków tylko wodę, jem regularnie 4 posiłki dziennie i na razie jem dokładnie tyle co przed ciążą. Nie jem też normalnego chleba tylko pieczywo chrupkie bo zawsze takie jadam.
Zobaczymy ile to da
kiniasw86
Fanka BB :)
Staram sie rowniez jesc reguralnie lekkie sniadanie potem jakas zupa owoce kanapki z brazowego pieczywa salatki etc moim problemem jest praca bo pracuje na popoludniu i o 12 nie mam ochoty na pelwn objad a w pracy brak czasu wiec staram sie brac kabapki owoce etc... tez nie jem slodyczy fastfoodow nie pije gazowanego ani sokow tylko sama wode .... zobaczymy oby Bog dal i bym tylko przytyla 13 kg a nie 28 ...
ewelisia85
Fanka BB :)
Dziewczyny znalazłam takie informacje o usg genetycznym:
W usg genetyczne I trymestru obejmuje ocenę takich markerów genetycznych jak:
- ocena przezierności karkowej (NT)
- ocena obecności kości nosowej (NB)
- ocena przepływu krwi przez przewód żylny (DV)
- ocena przepływu krwi przez zastawkę trójdzielną
- ocena kąta czołowo-żuchowego
Ponadto w trakcie usg genetycznego I trymestru szczegółowej ocenia poddaje się całe jajo płodowe i płód w tym:
- ocenę czynności serca płodu oraz pomiary biometryczne płodu tj:
-długość ciemieniowo-siedzeniową (CRL)
-wymiar dwuciemieniowy (BPD)
- ocenę anatomiczną płodu tj. czaszki, sierpu mózgu, splotów naczyniówkowych komór bocznych, ścian powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczne do 12 tygodnia ciąży przepuklinę pępkową, żołądek, serce - jego lokalizację i czynność, pęcherz moczowy, kręgosłup, kończyny górne i dolne
- ocenę kosmówki
W 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru. Niebagatelne znaczenie ma wówczas ocena 3D/4D umożliwiająca bezpośrednie obrazowanie w czasie rzeczywistym i uwidocznienie miejsca przebiegu pępowiny.
Najwyższej rozdzielczości diagnostyka 3D/4D umożliwia na bardzo precyzyjną ocenę markerów genetycznych, w tym NT eliminując lub upraszczając niedogodności związane z stosowaniem jedynie oceny 2D.
W usg genetyczne I trymestru obejmuje ocenę takich markerów genetycznych jak:
- ocena przezierności karkowej (NT)
- ocena obecności kości nosowej (NB)
- ocena przepływu krwi przez przewód żylny (DV)
- ocena przepływu krwi przez zastawkę trójdzielną
- ocena kąta czołowo-żuchowego
Ponadto w trakcie usg genetycznego I trymestru szczegółowej ocenia poddaje się całe jajo płodowe i płód w tym:
- ocenę czynności serca płodu oraz pomiary biometryczne płodu tj:
-długość ciemieniowo-siedzeniową (CRL)
-wymiar dwuciemieniowy (BPD)
- ocenę anatomiczną płodu tj. czaszki, sierpu mózgu, splotów naczyniówkowych komór bocznych, ścian powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczne do 12 tygodnia ciąży przepuklinę pępkową, żołądek, serce - jego lokalizację i czynność, pęcherz moczowy, kręgosłup, kończyny górne i dolne
- ocenę kosmówki
W 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru. Niebagatelne znaczenie ma wówczas ocena 3D/4D umożliwiająca bezpośrednie obrazowanie w czasie rzeczywistym i uwidocznienie miejsca przebiegu pępowiny.
Najwyższej rozdzielczości diagnostyka 3D/4D umożliwia na bardzo precyzyjną ocenę markerów genetycznych, w tym NT eliminując lub upraszczając niedogodności związane z stosowaniem jedynie oceny 2D.
reklama