reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

Napisze wam jak ja to widzę:

USG genetyczne (samo usg bez dodatkowych testów z krwi) jest zalecane dla każdej kobiety i obowiązkowe (tz NFZ ma obowiązek zapewnić kobiecie każdej takie badanie). WHO zaleca 3 obowiązkowe USG w ciąży i to jest jedno z nich.
Prawda jest jednak taka, że wielu lekarzy ma możliwość robić je w gabinecie na NFZ ale ma bardzo kiepski sprzęt więc to badanie to tak naprawdę jest dla picu.
Ja tak miałam w pierwszej ciąży., USG genetyczne miałam w 12 tc w gabinecie mojego lekarza na NFZ, wpisał w kartę ciąży- brak wad genetycznych a tak naprawdę nic nie mierzył tylko sobie popatrzył na dzidziusia bo na kiepskim usg i tak nic by nie dojrzał. Zapytał mnie też czy chce za tydzień przyjść do niego prywatnie na USG genetyczne, ale takie "prawdziwe". Kosztowało mnie to 120 zł i poznałam też płeć.

Często jest więc tak, że mimo najlepszych chęci na NFZ lekarz nie zrobi porządnie tego badania bo nie ma sprzętu, ale i tak napisze, że zrobił bo to jest wymóg NFZ.

A mam znajomą, która trzy ciąże prowadziła bez ani jednego USG- i to niedawno. Dziwne nie?

reklama
Boze to jest po prostu masakra..... A jak dziecko by mialo jednak.liczne wady...? Nie wiem ja nie chodze na nfz choc tez dobre opinie slyszalam o tym ale przerazilam sie

ja mam skierowanie od panstwowego na to genetyczne, ale mam mieszane uczucia. mimo skierowania bede musiala zaplacic, bo nie mam jeszcze 35 lat. tak mi powiedzieli. chyba zamiast tego zapisze sie w lepszym gabinecie na to samo usg bez pappy. a cena za to 100 a nie 550... :/ jak ktos mieszka w okolicach, to polecam gabinet w Jaśle, w kazdej ciazy chodzilam tam na to usg, dobry sprzet, fajny lekarz. wszystko wyjasnia co i jak, daje plytke i mase zdjec. a to i dla mnie tez wazne, bedzie pamiatka :)

wrzucilam na Wizyty fotke fasolina z wczoraj ;-)
https://www.babyboom.pl/forum/listo...ecia-brzuszkow-74306/index2.html#post11562517

ja mam skierowanie od panstwowego na to genetyczne, ale mam mieszane uczucia. mimo skierowania bede musiala zaplacic, bo nie mam jeszcze 35 lat. tak mi powiedzieli. chyba zamiast tego zapisze sie w lepszym gabinecie na to samo usg bez pappy. a cena za to 100 a nie 550... :/ jak ktos mieszka w okolicach, to polecam gabinet w Jaśle, w kazdej ciazy chodzilam tam na to usg, dobry sprzet, fajny lekarz. wszystko wyjasnia co i jak, daje plytke i mase zdjec. a to i dla mnie tez wazne, bedzie pamiatka :)

wrzucilam na Wizyty fotke fasolina z wczoraj ;-)
https://www.babyboom.pl/forum/listo...ecia-brzuszkow-74306/index2.html#post11562517
Ja bym wlasnie nie szla tez na Twoim.miejscu jesli nie ma.wskazan do tego;-))

Moja gin tez nie ma sprzetu do genetycznego ale daje do pracowni gdzie mają. Ale ja i tak pewnie pojde prywatnie bo te na nfz to z jakością srednio ale mierzą przyziernosc itd. A 3d i 4d to inna para kaloszy bo one nic nie wnoszą to tylko taki bajer. Ciaza bez usg Malaja jak to mozliwe w XXI wieku:)?

Moja gin tez nie ma sprzetu do genetycznego ale daje do pracowni gdzie mają. Ale ja i tak pewnie pojde prywatnie bo te na nfz to z jakością srednio ale mierzą przyziernosc itd. A 3d i 4d to inna para kaloszy bo one nic nie wnoszą to tylko taki bajer. Ciaza bez usg Malaja jak to mozliwe w XXI wieku:)?

Nie wiem. Tez byłam zaskoczona. Dziwię się jej, że nie była ciekawa, że nie martwiła się czy wszystko ok. Ja bym mogła co dwa dni mieć USG ;)
Ale to taka kobieta co wszystko widzi w różowych barwach.
Jej lekarka nie miała sprzętu w gabinecie a skierowań nie dawała i tyle.
A moja znajoma się nie dopominała bo jej nie zależało.

USG 3 D to faktycznie tylko bajer bo pomiary i tak się robi w 2D.
USG 3 D jest fajne w 22 tc bo wtedy dzidziuś już tak pięknie wygląda :) Taki gotowy jest :)

Czesc dziewczyny czy mozna sie przylaczyc? Jestem w 8 tyg ciazy za dwa tyg mam pierwsza wizyty u poloznej wiec wylicza mi termin.... ale napewno beczie to listopad ....

reklama
Chyba zazdroszczę tej twojej kolezace tego optymizmu :) ale dalej jestem w szoku ze ani jednego wow!

Ja też jej zazdroszczę bo ja jestem straszna panikara i dla mnie pierwsze 3 miesiące ciąży zarówno pierwszej jak i tej teraz to fatalny czas pełen obaw. Jakby było domowe USG to ja już bym dawno miała.
Myślałam zresztą nad dopplerem domowym, ale raczej są negatywne opinie na ten temat.

Do góry