reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2015 :)

Ktg to nie do końca tylko serduszko dziecka ale tez skurcze których przecież nie zawsze sie czuje u mnie wyglada to tak ze o każdej porze dnia i nocy jadę do szpitala na oddział i mi robią ktg nawet jak nie mam żadnych symptomów typu słabsze ruchy wiem ze niektóre szpitale i lekarze zalecają ktg tuż przed terminem albo po z chłopakami chodziłam na ktg co drugi dzień a jak już byłam przed cc to miałam robione tydz co dwie godziny teraz byłam dwa razy już wolałabym uniknąć częstych wizyt na porodówce jak jestem pacjentka to jakiś Ren oddział inaczej na mnie działa teraz zrobili wogole tak poczekalnie na wylocie i jak zworza np po cc to widać te zadowolone mamusie z dziećmi :) jak ostatnio czekałam to jedna jechała bez dziecka szkoda mi jej było ale mi przeszło jak ja zobaczyłam jak paliła pod szpitalem

reklama
Co do ktg to od 36 tygodnia jest obowiązkowe u kobiet z cukrzyca, nadciśnieniem lub u takich u których są do tego wskazania. Ciąża zagrożona np i robi się je wtedy co tydzień w szpitalu. Inaczej nie ma konieczności. Chyba ze zgłosi się lekarzowi jakieś skurcze to wtedy może skierować. Tak jaka Mama290 pisze ktg pokazuje też skurcze macicy nie tylko prace serca dziecka.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Ja z tego co pamiętam to w poprzedniej ciąży miałam chodzić na ktg pod koniec ciąży jakoś do szpitala gdzie miałam rodzić ale że wyszło jak wyszło nie poszłam ani razu:)

W przychodni do ktorej chodze robi sie ktg od 36tc w kazdej ciazy. A u innych lekazy ktorzy kieruja na ktg do szpitala robi sie dopiero po terminie porodu..

U mnie tez robia ktg kazdej ciezarnej od 35tc. Ja sie nawet ciesze na to badanie bo daje jakis obraz sily i czestotliwosci skurczy. Jesli sie pojawiaja trzeba zglaszac sie regularnie na monitoring w szpitalu.

To widać znowu ze nie ma wszędzie jakiś zasad.. Co lekarz co miejscowość to inne. Podejście... Jak z gbs np czy usg... Trochę to wkurzające bo wszędzie powinni mieć takie same wytyczne. Choć wg zaleceń ktg nie jest obowiązkowe gbs juz tak

Odnośnie ktg to też tak mialyscie że te uderzenia serduszka były nie regularne ? Bo u mnie wahały się 140-160 nie było jednostajnie np.140 i raz było przez chwilę 70 zawolalam pielęgniarkę szybko a Ona kazała jeszcze chwile i że zaraz będę rozmawiała z lekarzem ale tak dziwnie niespokojne spojrzala na ta kartkę. Lekarz spojrzał i mówił że jest wszystko dobrze .Mam nadzieję że niczego nie bagatelizuje.

reklama
Finkemma jak się dziecko rusza to tętno wzrasta :)) ja miałam naciskać na taki guzik jak czuje ruchy i za każdym razem tętno było około 160 jak mała się ruszala, potem spadlo to nie jest tak ze ciągle 140 tylko wartości są różne a 140 jest najczęściej :) nie martw się wszystko dobrze

Do góry