reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2015 :)

Byłam wczoraj u ginekologa kazał mi brać magnez 3 razy dziennie i odpoczywać. Dopiero 2 dzień biorę magnez więc też nie zadziała od razu. Sama się umowie do kardiologa na wszelki wypadek bede spokojniejsza

reklama
Znalazłam jeszcze to:
Wysiłek fizyczny u kobiety ciężarnej powoduje większy wzrost częstości serca, niż przed ciążą. Serce kobiety ciężarnej przepompowuje około 30-50% więcej krwi w ciągu minuty niż przed ciążą. Dlatego kobiety ciężarne często skarżą się na uczucie szybkiego bicia lub kołatanie serca. Zmiany w układzie krążenia rozpoczynają się już w I trymestrze, a objawy zmęczenia i szybkiego bicia serca narastają do końca II trymestru, po tym okresie utrzymują się zwykle na podobnym poziomie.:cool:

Wlasnie u jednych wczesniej sie pojawia u drugich pozniej. Ja do szczuplych nie naleze wiec moze szybciej u mnie to sie objawia. Ale w ciagu dnia jest ok mam tak wieczorem i rano... no nic zobaczymy:-) w kazdym razie musze zachowac spokoj i sie przestac denerwowac:-):-D:-D

ewel87 u mnie ten sam problem. Poprzednia ciąża z invitro plus sterydy na podtrzymanie dały mi plus 20 kg do 10 tygodnia. Teraz nie biorę ich już z własnego przekonania...
Ja tradycyjnie rano i wieczorem kołatania.
Napiszę jutro po 16 co i jak powiedział lekarz

Stella ok daj znac moze mi cos to da:) ale mysle ze tak musi byc i tyle bo gdyby z nami cos bylo nie tak to juz przed ciaza by byl problem.
Dziewczyny nie wiecie czy w ciazy mozna uzywac tantum rosa? bo biore luteine dopochwowo ona strasznie wysusza wszystko i by moze jakos troche pomogla mi

Ewel niby mozna tzn nie ma przeciwskazan ale lepiej spytac sie lekarza:-) ja dzisiaj sie wyspalam bo spalam sama :-)

Witajcie. Uważajcie Kochane na siebie. U nas nudności się powoli nasilają. Poza tym zaczynam mieć napady głodu i dziś budziłam się od 3.40 co 20 minut.

Dzień dobry dziewczyny, u mnie serce trochę też kołacze, a jak idę szybko to tętno mam bardzo wysokie ale myślę że jedynym powodem jest ten cholerny stres do tego to co piszecie że w ciąży jest wzrost tętna i pozamiatane. Niby staram się być spokojna jak oaza ale niestety z tym co siedzi w głowie ciężko wygrać.
U mnie dziś wypada termin miesiączki, test dalej pokazuje kreskę słabszego koloru ale jest:)
Mam takie pytanko co może nie związane z tematem ale trochę mnie dręczy a do wizyty u gina jeszcze sporo czasu. Może któraś z Was się z czymś takim spotkała. Rok temu przed ciążą robiłam usg kontrolne i na opisie było tyłozgięcie szyjki macicy, lekarka nie kazała się martwić, mówiła że to nic złego i żeby dr google nie czytac i spoko olałam, miałam usg 3 tyg temu to jak wyszłam od niej i zaczełam czytać to tam było przodozgięcie!! I się tak zastanawiam, macica może zmienić położenie? :D Miedzy tymi usg poroniłam mogło to mieć wpływ? Oczywiście wpływ na zmianę położenia, nie na poronienie.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny, nie ma co się martwić tymi kołataniami serca, Nasz orgaznim nosi w sobie nowe życie, i musi się też przystosować do tego, dodatkowo zmienia się radykalnie gospodarka hormonalna, organizm pracuje za dwoje, więcej krwi pompuje.
Ja jestem przebadana pod kątem serca, miałam EKG, ECHO, Holtera, dodatkowo enzymy sercowe mierzone, miałam to robione z jakieś 6-7 miesięcy temu i wszystko jest ok. Teraz w ciąży mi się tak zrobiło, że na początku szybciej się męczyłam, teraz doszedł brak tchu. Musimy przetrwać ten najbardziej krytyczny I trymestr.
Dzisiaj posżłam zrobić krew, mocz i wirusologię. Głowa do góry.

Do góry