reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

Dzięki za dobre słowo. Mam nadzieję że rzeczywiście wszystko w porządku z małym. właśnie się wiercił jak jeździłam autem po mieście bo piłam sok arbuzowy, a on arbuzy uwielbia ;)
A lekarza i tak podpytam bo nie zaszkodzi jak się dowiem.

A upał w Krakowie masakryczny, nawet jeść mi się odechciewa, gdzie zwykle rano bywam głodna jak wilk.

reklama
Zalgol wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy :-) My 29 lipca obchodzimy piątą rocznicę... zaręczyn ;-)

Jola nie załamuj się, rozumiem, że z mieszkaniem to sytuacja przejściowa, tak? A ruchy poczujesz już niedługo, w takie upały mój Leoś też nie jest zbyt aktywny.

Podgrzybku - super, ze już wszystko OK - mój Maluszek też uwielbia arbuzy!

Jola - pewnie niedługo poczujesz ... może jest tak jak sugerowałydziewczyny, ze masz łozysko na przedniej ścianie? ja mam na pewno z tyłu, ale ruchy czuję nadal bardzo delikatne.

A ja teraz dla odmiany marznę ... ktoś u nas w biurze bawił się klimatyzacją chyba ... ale zaraz będziemy wychodzić na obiadek i na pewno nas uderzy gorąc ...

witam :)

Ja od rana na nogach. Na zakupy wybrałam sie jak tylko otwarli wszystkie sklepy zeby ten największy upał mnie nie dopadł... Kupiłam sporo rzeczy potrzebnych na wakacje i odwiedziłakm bibliotekę :))) Wyszłam z całym stosem ksiażek :D Aha... I standardowo - spotkałam teściową :/:/:/ Ja to mam jakiegoś koszmarnego pecha na nią. Przystaneła (na moje nieszczęście) i zaczeła paplać jakieś głupoty o swoich koleżankach. Oczywiscie pytania o zdrowie dziecka czy moje od niej nie usłyszysz... Wyjątkowo niezadowolona jak powiedziałam ze w ten week wyjeżdżamy nad morze (zawista ze szok). Parę razy posłałam jej wymuszony uśmiech i czym prędzej uciekłam :D Co za babsko...

jola - uszka do góry :* Wszystko sie jakoś ułoży. Ja już też nie mogę wytrzymac w tym rodzinnym ścisku w którym obecnie mieszkam :/

zalgol - odemnie też wszystkiego naj z okazji rocznicy :) My pierwszą będziemy mieli we wrześniu :)

No a wczoraj Hiszpania wygrała !! :D Mój typ ;) I ośmiornicy hehe :D

Zalgol - gratuluję rocznicy i życzę dużo szczęścia i miłości
JOLU ja też nic nie czuję, staram się nie myśleć i nie martwić, w tym tygodniu wizyta i połówkowe więc czekam cierpliwe, choć przyznam mam czasem bardzo czarne wizje

Dziewczyny, pot leci po mnie!!!!!! Jakaś masakra ta pogoda, nogi zaczynają mi puchnąć. Ciężarówki z lipca czy sierpnia muszą się strasznie męczyć

zalgol i ja się dołączam do gratulacji :)

Jolu nie przejmuj sie, napewno bedziesz jeszcze musiala prosic malenstwo w swoim brzuszku zeby mniej waliło, bo bedziesz miala dosc :D

ja wczoraj caly dzien nad wodą od 10 do 18. Pograłam w siatkę, opaliłam sie, zjadlam ze 3 lody i karkowe z grila :) kocham te upały, ani mi ani malenstwu nie przeszkadzają :) kopie, jak kopało, czekamy z niecierpliwoscia do piatku na polowkowe :)
niestety jedyne co mnie wczoraj ominelo to kąpiel w zalewie, bałam sie bo nigdy nie wiadomo co sie w tej wodzie czai, gronkowce itp. Wolalam nie ryzykowac. Ale za to moj P. sie wypływał za mnie i po każdym wyjsciu z wody mnie sciskal zeby mnie ochlodzic :D Mimo tego ze do kostiumu sie nie rozebralam, to bluzeczka bez ramiączek i krotkie spodenki mi wystarczyly. Dopiero przed 18 marzylam o zimnym prysznicu ;)

Muszę się zebrac i isc wreszcie do urzedu zmienic dowód :| to niesprawiedliwe ze tylko kobiety muszą po slubie to robic, mezczyzni powinni wymieniac po to zeby miec wielkimi literami napisane stan cywilny: ŻONATY! ale niestety teraz juz sie tego w dowod nie wpisuje :D
nie orientujecie sie moze czy bede musiala nowe zdjęcia robic? mam nie cale 2 lata dowod wiec duzo sie nie zmienilam, a nienawidze robic zdjec tych malych portretowych bo zawsze mi jakas mega krosta wyskakuje przed nimi, albo wychodzę jak potworek. A z tego co pamietam to jak wyrabialam dawalam 2 czy 3 zdjecia. Powinni miec wlasnie w takich celach archiwizowane :/

ania_ch0 - ja też jestem zainteresowana tym dowodem nowym, może i jakieś stare zdjęcie by się nadało ?;)
A nie wiesz do jakiego czasu po ślubie trzeba wymienić prawo jazdy? bo jak dowód zmienię to pasuje też chyba prawko, a kurde za to się płaci i to nie mało:/

reklama
a wiesz ze o tym nie pomyslalam.. a prawo jazdy tez mam :/ wiem ze trzeba w ciagu miesiaca po slubie zlozyc wniosek o zmiane dowodu. A ja nawet starych zdjec nie mam bo to te fatalne z odsłoniętym uchem wiec zawsze robilam zeby miec na styk i zeby nic nie zostalo :D

znalazlam cos takiego i jestem w szoku. 70 zl za wymiane prawa jazdy :szok:

Wymiana dokumentów
Zmiana nazwiska po ślubie, obliguje kobietę do wymiany dowodu osobistego. Do wniosku o wymianę dowodu osobistego, należy wówczas dołączyć akt małżeństwa.

Jeśli po ślubie, zmianie uległy dane obojga małżonków, np. miejsce zameldowania, wymiana dowodów dotyczy każdego z nich - należy wówczas do wniosku dołączyć
dokument meldunkowy.

Jeśli wymiana dokumentów odbywa się w Urzędzie Miasta w którym zawieraliśmy małżeństwo oraz meldowaliśmy się - załączniki do wniosku o wydanie dowodu osobistego, najczęściej nie są konieczne.

Aby wymienić dowód osobisty, należy pójść do urzędu gminy bądź wydziału obsługi mieszkańców w miejscu swojego zameldowania. Potrzebne będą:
  • wypełniony wniosek o wydanie dowodu osobistego,
  • dwie fotografie o wymiarze 4,5 na 3,5 cm przedstawiające lewy półprofil z widocznym uchem na jasnym tle,
  • dowód wpłaty 30 zł na konto urzędu,
  • odpis skrócony aktu urodzenia,
  • odpis skrócony aktu małżeństwa z informacją o aktualnie używanym nazwisku (oczywiście jeśli mamy małżonka).
Wniosek o wymianę dowodu należy złożyć osobiście, podobnie jest z odbiorem gotowego dowodu.
Zmiana dowodu wymusza też wymianę prawa jazdy, bowiem na prawie jazdy jest m.in. wydrukowany numer dowodu osobistego. W tym celu musimy złożyć w urzędzie fotografię (może być ta sama co do dowodu), ksero starego prawa jazdy, dowód opłaty 70,50 zł za wyrobienie nowego dokumentu.

Do góry