reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

Hejka.My po zarwanej nocy:(Filip załapał katar od siostry i co chwile się budził biedny i nie mógł oddychać.Dziewczyny co podajecie maluchom na przeziębienie?Nic się nie dzieje oprócz tego kataru.A i dziś Filipcio kończy 10 miesięcy:)

reklama
Hej kochane:)!

jak u was nocka? U mnie już nie było tak pięknie jak zeszłej nocy...Wstawałam 5 razy ale chociaż dospał do 6 w łóżeczku, a nie musiałam go brać do nas na łóżko. Niedawno zjadł śniadanie i teraz poszedł spać. Mój A. pojechał na budowe, a ja biorę się zaraz za sprzątanie.Ech...ale mi się nie chce:(

Miłego weekendowania:)!

Hej mamusie!
U nas dobre wieści. Oluś doszedł do siebie. Ma lekki katarek jeszcze, ale już bez temperatury. Mamy też dwójkę. Może coś jeszcze jednak nie da łobuz sprawdzić. A poza tym to roześmiany i psotny jak zawsze, aż milo popatrzeć.
Madziaczek temat przeziębienia jest u nas na czasie, więc pisze Ci co ja daje:
Wit. C czyli Cebion 12 kropli x 2/dz
Wapno czyli Calcium 2,5ml x 2/dz
Pulneo 5ml x 3/dz
Hascosept psik x 3/dz
Xylometazolin 0,05% 1 kropla x 3/dz
Wick maść na noc
Ibufen 2,5ml x co 6 godzin
Już wyjaśniam co i jak:
Wapno i wit C to wiadomo
Pulneo to syropek, który można dawać przy kaszlu, ale głównie na katarek ( zmniejsza wydzielanie błon śluzowych i w drzewie oskrzelowym). Jednak przy mokrym kaszlu polecam Flegamine, bo jest wykrztuślna i zapobiega zaleganiu ( podawać do 16). Natomiast nie podawać razem z Pulmeo bo mają przeciwstawne działania. Jak sam katar to Pulmeo jak mokry kaszel to flegamina.
Hascosept to spray do gardła.
Xylometazolin to krople do nosa. Po przetestowaniu wielu preparatów na katarek stwierdzam, że one są najlepsze i najbardziej skuteczne (kosztują 3-4zl). Tylko musi być roztwór 0,05% bo ten jest dla dzieci.
Wick to maść rozgrzewająca. Ja smaruje Olkowi na noc klatkę piersiową i stopy ( zakładam dodatkowo skarpetki).
Ibufen działa głównie p/ zapalnie i p/bółowo natomiast ma słabe działanie obniżające temp. Przy dużej ilości syropków lepiej dać czopki. Natomiast przy temperaturze lepszy jest Paracetamol. Ładnie zbija, ale ma słabe działanie p/bólowe. Dzieciom powinno się zbijać temp. powyżej 38,0. Należy też pamiętać żeby dopajać dziecko ( przy gorączce łatwo się odwadnia). Jeśli objamy nie ustępują po trzech dniach, tym bardziej jak się nasilają to trzeba iść do lekarza, bo infekcjia z wirusowej przeszła w bakteryjną i może być potrzebny antybiotyk.
Ale się rozpisałam... Mam nadzieje, że Ci troszkę pomogłam.
Monika ja mam dziś w planie mycie okien i żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce.
Miłego weekendu mamusie :-).

Madziaczek to co pisze 85asia :) ja jeszcze oklepywałam i kładłam jak najczęściej na brzusio bo wtdy tak ładnie gilonki spływały Dla Fifusia sto lat sto lat!!!!!
85asia no ja nie wyrosłam :)a ty jakie okna kobito? oszalalaś?
MonikaO łącze się w bólu też wstawałam co chwila, wyglądam jak zombie

po śniadanku, kawka prawie że spita, gareczki w zlewie wołąją i obiad hmm jakis, a najchętniej poszłabym spać już

Co za dzień. Tyle roboty , a nic mi się nie chce. Wróciliśmy właśnie z zakupów. Olek zasną na siedząco, bo postanowił sobie odpóścić dziś poranne spanie. Ja wstawiłam rosołek i biorę się za te nieszczęsne okno. Musze je umyć bo mieszkamy przy dużej ulicy, są olka i psie łapki poodbijane w balkonowej szybie, a ostatnio je myłam na wiosnę. Niestety nikt za mnie tego nie zrobi...
Właśnie zapomniałam jeszcze napisać o tym oklepywaniu, jest szczególnie ważne przy mokrym kaszlu ( zalegająca wydzielina w drogach oddechowych powoduje rozwój infekcji). Tylko trzeba to dobrze technicznie zrobić. Najlepiej ułożyć malucha na brzuchu na własnych kolanach i oklepywać od dołu do góry (czyli od strony pośladków do głowy). Nie płaską ręką , ale taką "butką" ( z lekko ugientymi palcami, kciuk dotyka do palca wskazującego zamykając butkę). Efektywne oklepywanie powinno wywołać kaszel i odksztuszanie zalegającej wydzieliny.
Przy katarze warto jest też zadbać o nieco niższą temperature w pomieszczeniach ( suche i ciepłe powietrze wzmaga katar). No i warto też ułożyć głowe dziecka nieco wyżej np na większej poduszce. Jak mi się jeszcze cos przypomni z tych pielęgniarskich rzeczy to dopisze :-).
Życzę wszytkim dzieciaczkom zdrówka.

Ostatnia edycja:
Asia umyłas te okniska?
Nissanka często Ci się Bartuś budził w nocy ze go bierzesz do siebie?

Ja sie przejadlam...wymyślilismy sobie frytki na kolacje:( Pyszne były ale za duuużo:(

NIssanka niestety ona nie lubi już z nami spać, woli łózeczko a ja wiszę i śpi na barierce i czekam aż łaskawie zaśnie, dzisiejsza noc była w miarę tylko pół godziny przerwy ale poprzednia masakra, milion razy wstawałam, chyba kupię sobie gacie wełniane i skarpety bo marznę

a dziś właśnie przed chwilą padła bez butli

Pomyłam te okna, ale co z tego jak mój kochany synek przyszedł prosto po jedzeniu i poodbijał łapki a do tego zrobił glonojada na szybie. Już nie mam czystego okna. No nic tak to jest z dzieciaczkami.
Idę lulać, bo padnięta jestem. Trzymam kciuki za wasze nocki, oby były przespane.

reklama
hej kobitki. Łączę się w bólu z mamami nieśpiochów ..ja nie pamiętam kiedy noc była cala przespana..raz mu się zdażyło 7 gdz spać pod rząd, ale nie pamiętam już kiedy :-) , jak ma lepsze dni to tak z 3 razy się budzi - raz na jedzenie a 2 na płakanie. ale zmieniamy sie z M więc nie jest najgorzej..dziś kupiliśmy Damiankowi jesienne buciki i 3 paki pampów na zapas. Właśnie czy są mamy które nie używają Pampers? Ja dawałam mu hugiesy i teraz zamówilismy jakies niemieckie bo są dobre i za 240szt wyszło 110zł. Do tej pory szły Pampersa ale kurde cena coraz wyższa..poniżej 55zł rzadko spada :/ Mąż zmusza mnie do oglądania walki Adamka :-D

Do góry