reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

Dziewczyny,od wczoraj próbuje moich królewiczów karmic tylko piersią.dostali tylko flaszke mm na noc,i nie wiem co robic bo oni po 40 minutowym karmieniu dalej sa głodni... po pół godzinie wyją jak wilki.. :(wczesniej karmiłam 30 min z piersi i 60 ml z butli mm,do tego 2x butla mm 120 ml na dobe.
co tu zrobic zeby im wystarczało?wychodzi na to ze dobowo powinnam wyprodukowac ponad półtora litra mleka na dobe.to realne?kurde jak szwajcarska krowa :)

Ayla, realne to jest, ale dlaczego nagle postanowiłas przejść na karmienie tylko piersią? Pamiętaj, że jeśli dotąd karmiłaś mieszanie, to Twoje piersi się nie wysilały specjalnie z produkcją uznając, ze potrzeba raptem te kilkadziesiąt ml na jedno karmienie. To mogło być nawet 40-50 ml. Niestety również i Twoje dzieci się nadmiernie nie wysilały wiedząc, ze po cycku przyjdzie łatwiejsza w obsłudze butelka i ich ssanie jest najprawdopodobniej tak sobie efektywne. Tak więc Twoja laktacja jest unormowana w stosunku do dotychczasowych potrzeb. Co zrobić?
Częściej ich przystawiać. Nawet jak nie są głodni i od poprzedniego karmienia nie minęły 3 godziny, przystawić. Zawsze coś tam pociągną, a to da sygnał piersiom, ze potrzeby są większe. Ewentualnie mozesz próbować stymulować laktatorem, ale dzieci są bardziej efektywne. No i zmniejszać im ilość i częstotliwość butelek kosztem piersi. Ssanie z piersi jest trudniejsze, więc na początku będą się trochę męczyły z przestawieniem ze smoczka na pierś. Będą popłakiwały i szarpały się oczekując, ze podasz butelkę. Ale jeśli Ci bardzo zależy na karmieniu wyłącznie piersią lub chociaż głównie piersią, musicie się troszkę przemęczyć.

reklama
Może głupio zapytam, ale jak się objawia alergia? Czytałam cos tam w sieci, ale interesuje mnie skąd wiadomo, że te objawy to alergia a nie coś innego.

U nas gównie tym że mały zwraca za każdym razem to co zje, tak było przy przejściu na NAN PRO, o tego doszła wysypka i strasznie śmierdzące gazy, brzydkie i "strzelające" zielone kupki. Był niespokojny i nie chciał spać, a po powrocie na NAN HA jak ręką odjął wszystkie dolegliwości.
My akurat mleko zmieniamy pod okiem pediatry, i to on stwierdził reakcję alergiczną na jeden składnik mleczka, które akurat NAN HA nie posiada. A Enfamilu pić po prostu nie chciał, zresztą mu się nie dziwię bo śmierdzi jak zgniłe jajo, a smakuje jeszcze gorzej.

Ayla, realne to jest, ale dlaczego nagle postanowiłas przejść na karmienie tylko piersią? Pamiętaj, że jeśli dotąd karmiłaś mieszanie, to Twoje piersi się nie wysilały specjalnie z produkcją uznając, ze potrzeba raptem te kilkadziesiąt ml na jedno karmienie. To mogło być nawet 40-50 ml. Niestety również i Twoje dzieci się nadmiernie nie wysilały wiedząc, ze po cycku przyjdzie łatwiejsza w obsłudze butelka i ich ssanie jest najprawdopodobniej tak sobie efektywne. Tak więc Twoja laktacja jest unormowana w stosunku do dotychczasowych potrzeb. Co zrobić?
Częściej ich przystawiać. Nawet jak nie są głodni i od poprzedniego karmienia nie minęły 3 godziny, przystawić. Zawsze coś tam pociągną, a to da sygnał piersiom, ze potrzeby są większe. Ewentualnie mozesz próbować stymulować laktatorem, ale dzieci są bardziej efektywne. No i zmniejszać im ilość i częstotliwość butelek kosztem piersi. Ssanie z piersi jest trudniejsze, więc na początku będą się trochę męczyły z przestawieniem ze smoczka na pierś. Będą popłakiwały i szarpały się oczekując, ze podasz butelkę. Ale jeśli Ci bardzo zależy na karmieniu wyłącznie piersią lub chociaż głównie piersią, musicie się troszkę przemęczyć.

dzieki Anbar
bo po 1)to zdrowsze
2)moje dzieci w wieku 2,5 miesiaca wazą 6,5 kg
3)przeczytałam Tracy Hogg

ile moze trwac takie przestawianie?

Ostatnia edycja:
dzieki Anbar
bo po 1)to zdrowsze
2)moje dzieci w wieku 2,5 miesiaca wazą 6,5 kg
3)przeczytałam Tracy Hogg

ile moze trwac takie przestawianie?

No że zdrowsze, to nie ma co dyskutować. Ale z bliźniakami, to wyzwanie :-) Jeśli chodzi o wagę, to mój synek jest nieznacznie młodszy, tylko na cycu i waży 6,6 kg :-) Jeśli chodzi o Tracy Hogg, to akurat z jej książki bym wyrzuciła cały rozdział o karmieniu piersią, bo w wielu miejscach pisze bzdury.
Co do przestawienia nie wiem ile może trwać, to chyba specyfika każdego organizmu jak szybko zwiększy produkcję. Ja u siebie przypadkowo zwiększyłam w jeden dzień i teraz znowu walcze z nawałami, bo moje dziecko nie chce tego wszystkiego jeść. Nie mam aż tak rozległej wiedzy w temacie, ale tak na logikę najlepiej by było gdybyś miała możliwość położyć się z nimi na cały dzień albo i dwa do łóżka, piersi na wierzch i karmić. Jak płaczą, ze głodne, nie poddawać się i wciskać pierś. W końcu powinny załapać, że na butelkę nie mają co liczyć i trzeba się pomęczyć. Im więcej one wyssają tego dnia, tym więcej Twoje piersi wyprodukują.
W ogóle to polecam Ci zadać to pytanie na tym forum: Karmienie piersią - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl. Tam na pewno Ci pomogą i pokierują jak to wszystko zrobić, żeby i mama i dzieci byli zadowoleni.

wow,to tez pieknie waży,a z jaka waga sie urodził?
wiesz jak moi zaczeli przybierac po 100 g dziennie bez kupy to sie zaczełam martwic.lekarz mówi ze to niemozliwe,wiec mysle waga trzasnieta,no ale taki przyrost zaczał byc regularny...

no moj synek pil na poczatku nan pro, potem chcialam podac mu na probe ha( siostra mi dala) bo nan mu smakowal aczkolwiek mial po nim straszne zaparcia... a teraz lekarz kazal zmienic na ar i jest skuteczny bi ulewa mniej

Witam
Dawno nas nie było z prostej przyczyny - mój maluszek jest baaardzo absorbujący - a z racji tego że zajmuję się Nim od rana do wieczora sama - nie mam czasu pisać. Ale jak tylko mi się udaje - podczytuję Was.
A gdzie się podziała Holly, Ania ?????

Dziewczyny mam problem z karmieniem - może któraś z Was zaobserwowała podobne objawy u swojego Maleństwa??
Ssie ładnie pierś po czym po kilku minutach zaczyna się szarpać, wypuszczać pierś i znowu szuka. Jak sprawdzam czy mam pokarm - leci ale jakby słabiej. Jak przystawię malucha do drugiej piersi to ssie ładnie. Mam wrażenie że mam za mało pokarmu 9piersi nie są nabrzmiałe, wręcz przeciwnie - jakby puste) - ostatnio zaczął się domagać pokarmu co 2 godziny w nocy (wcześniej było co 3) oraz w dzień też jakby częściej.
Dodam że ładnie przybiera na wadze.
Co może być powodem takiego zachowania?

reklama
Tofiś, mój tak robi jak właśnie mam za mało pokarmu, postaraj się go przetrzymać żeby jak najwięcej ssał nawet "pustą" pierś, żeby zaczęły produkować więcej mleczka. Często tak jest przy skokach rozwojowych, przy zwiększonym apetycie dziecka, u mnie dostosowanie się piersi do potrzeb małego trwa góra dwa dni. Możesz wspomóc się herbatkami na laktację, Karmi (w tym ekspertem jest Amerie ;) ja piłam Hippa. Na pewno nie dokarmiaj jeszcze sztucznym po do pierwszy krok to osłabienia laktacji. Jak mały nie będzie chciał ssać "pustej" to odciągaj po karmieniu laktatorem, nie będzie nic leciało ale pobudzisz je "do działania" ;)

Do góry