reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

a moja ma chyba uczulenie na oliwkę bambino - wczoraj kiedy jej posmarowałam tym plecki zaczęła tak płakać, nie płakać, wyć, chyba ją piekło...

reklama
Ja w ogóle uwielbiam zapachy oliwek dla dzieci więc mnie nie śmierdzi :-) My niedawno dostaliśmy butlę Oilatum więc jeszcze trochę mi zostało potem przej∂e na coś innego, ale raczej na Mustelę niż Niveę czy Hipp.

Jak dla mnie Hipek wymiata. Nie ma uczuleń, ładnie się wchłania i ten zapach w połączeniu ze skórą małej. Cudo!
Pamiętacie jak pisałam o płaczu małej?
Po dwóch wizytach w szpitalu, kilku poradach państwowych pediatr, neurologów itd....przyjechała do nas prywatna pediatra i wiecie co? Siedziała u nas ze 2 godz.
Okazało się, że mała ma refluks niefizjologiczny i teraz przy zagęszczaniu pokarmu i innym noszeniu jest lepiej....dużo lepiej.

Hm, moja mała niestety na Hippa tez ma uczulenie a przynajmniej na ten krem przeciwodpzrzeniowy. Do tej pory używam do kąpieli odrobinę Bobini (bambino tez uczula), na buzię stosowałam oilatum soft - ale teraz na czas mega uczulenia przestałam, a na pupę najlepiej mi się sprawdza nivea, ma podobną konsystencję do betapenaten i działa, ale stosuję tylko od czasu do czasu, kiedy zauważę niepokojące zaczerwienienie, buzię myje w soli fizjologicznej, albo zwykłej wodzie i to tyle jeśli chodzi o kosmetyki, bo jak już wspomniałam - skórę moja księżniczka ma arystokratyczną ;) i byle g nie znosi ;)
uczulenie powoduję też chusteczki nawilzające, więc za każdym razem przemywam pupę płatkami kosmetycznymi i wodą, a chusteczki tylko na wielkie wyjście
eh

Hej dziewczynki, dawno mnie nie było. U nas wszytsko ok.
Ja małemu kremuję przed spacerkiem nivea na każdą pogodę.
Jejku dzieczyny, ostatnio czyściłam uszka mojemu małemu..położna na SR mówiła, że nemowlakom nie czysci sie uszek.. i wzięłam sobie to do serca, ale gdy zaglądnęłam głębiej do ucha i za uchem..masakra,az mi sie go szkoda zrobiło, zużyłam kilka pałeczek do całkowitego wyczyszczenia, za uchem takie strupkowate cos co pachnie nieprzyjemnie..bieactwo :-(

Jejku dzieczyny, ostatnio czyściłam uszka mojemu małemu..położna na SR mówiła, że nemowlakom nie czysci sie uszek.. i wzięłam sobie to do serca, ale gdy zaglądnęłam głębiej do ucha i za uchem..

Oj, za uszkami to na pewno kazali czyścić ;-) Tam się ulewa najwięcej mleka, a większość rodziców zapomina, że warto tam zajrzeć z wodą i ręcznikiem przy każdej kąpieli. Dlatego pediatrzy zawsze robią kontrolę za uszkami. A w środku uszka to nie wiem... U mojego synka woskowina się ładnie gromadzi w małżowinie, ale poza dziurką, więc bez problemu można ją zebrać patyczkiem.

anbar i holly, a dlaczego chcecie zrezygnowac z oilatum? My tez kapiemy w oilatum i balsamuje go calego oilatum cream ale nie zawsze, bo czasami jak bardzo placze to nie chce go juz meczyc i nie balsamuje.. na glowke tez oilatum a na buzke nic nie dawalam a dzis nivea baby.

Słyszałam, że skóra Maluszka bardzo się do niego przyzwyczaja i potem może być problem z przejściem na łagodniejsze ( w sensie nie aż tak natłuszczające) kosmetyki.

Co do chusteczek to my w ogóle nie używamy nawilżanych - stosujemy letnią wodę i waciki kosmetyczne. Mamy pampers sensitive w pogotowiu jak gdzieś się wybieramy. Wiemy, że te naszego Leosia nie uczulają bo położne w szpitalu ich używały.

Czy tylko my używamy jeszcze pampersów - rozmiar 1? Z tego co widzę to Leoś jeszcze ze dwa tygodnie w nich obskoczy...

ej holly, really? 1?
Nasze dziecie urodziły się chyba tej samej masy (2700?) a moja w jedynkach wygląda teraz jak w stringach ;) Waży 4100. wyrasła też z 2 pampersow firmy pampers, od jutra jedzie na 2 babydream
Kiedy się urodziła 1 na niej "wisiały" i trzeba było zawijać ;P

reklama
Czy tylko my używamy jeszcze pampersów - rozmiar 1? Z tego co widzę to Leoś jeszcze ze dwa tygodnie w nich obskoczy...
Jeszcze ja używam ;-) Ale ja jestem mamą najmłodszej na listopadówkach więc pewnie słabe porównanie... Chociaż chyba juz powoli 2 zaczniemy niedługo bo malutka rośnie w zastraszającym tempie :)

Do góry