cześć mamuśki
)
Ja coś o wczoraj dziwnie się czuje. Zawsze czułam maleństwo bardzo nisko na dole jak kopał nóżkami, a wczoraj się pierwszy raz obrócił głową w dół (wiem bo kopniaki są bardzo wysoko). Odkąd się przemieścił to czasami czuje dziwne twardnienie brzuszka, a wczoraj to czułam taki ból na dole jak na miesiączke. Nie wiem czy to mogą być te skurcze przepowiadające czy może coś innego. Wczoraj w sumie zawiesiłam 2 prania i poprasowałam troszkę ale to przecież nie jest jakiś straszny wysiłek. Dzisiaj też rano było oki a teraz jak ugotowałam obiadek to coś mi zaczyna spinać brzuszek
( Dziewczyny jak wy odczuwałyście jakieś skurcze, bo ja nie wiem. Dzidzia kopie w miare normalnie i regularnie.
Obecnie szybciej się męczymy i może właśnie tak zareagował organizm. Jeżeli wieszałaś pranie, podnosząc wysoko ręce, to może przeciążyłaś mięśnie macicy, czytałam, ze należy ograniczać podnoszenie rąk, ewentualnie na wysokość głowy, wyżej, nie jest to korzystne, bo właśnie brzuchol się napina. Może poleniuszkuj parę dni jeżeli masz taką możliwość :-)
Ja miałam problemy z twardniejącym brzusiem, ale u mnie Dzidza w położeniu miednicowym nadal, także może u Ciebie również zmiana pozycji Dzidzi wpłynęła na to spinanie brzucha, może Dzidza uciska. Tak jak piszą dziewczyny, jesteśmy też na takim etapie, że macica zaczyna przygotowywać się do porodu, tylko czytałam, że na tym etapie, to one powinny być jeszcze bezbolesne. Ale tutaj mogę się mylić, bo to przecież moja pierwsza ciąża, może doświadczone mamuśki coś na ten temat dokładniej napiszą.
Najlepiej porozmawiaj z lekarzem.
W książce "W oczekiwaniu na Dziecko" wyczytałam, że
jeżeli twardnienie będzie częstsze, będzie trwało długo, wystąpią skurcze podobne do miesiączkowych, mdłości, biegunka, niestrawność, bóle w dolnej części pleców, to wtedy należy skontować się z lekarzem.
Także myślę, ze musimy, już robić połowę tego, co sobie zaplanowałyśmy. (Tak wiem, że Listopadówki z dzieciaczkami to nie moga sobie tak pofolgować i łatwo mi tak pisać).
Kaśka K ty to masz "po górkę" szczerze współczuję :-/