reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2009

na bank jest darmowy ja tez o tym slyszalam znalazlam to:

You’ll qualify for free NHS dental treatment while you’re pregnant and for 12 months after your child is born.
Plus children up to the age of 18 years old also receive free dental care. Most dentists will give you a form to fill in but take your MATB1 certificate or Maternity Exemption Certificate with you.
You’ll also be entitled to free NHS prescriptions when you’re pregnant, and for 12 months after your child is born. And children up to the age of 16 automatically receive free prescriptions. Just fill in the back of the prescription form to claim.

czyli trzeba do dentysty zabrac certyfikat MATB1 (wydaje go polozna od okolo 20 tyg ciazy ten sam ktory trzeba miec zeby dostac pieniaadze na macierzynskim ja wlasnie jak wroce lece do poloznej po to trzeba go dostarczyc w pracy do 15 tygodnia przed porodem) albo karte na ktora wydaja darmowe recepty:happy2:
Hmmmm
Dobrze wiedzieć... Tak czy siak, w tyg 9 nie miałam jeszcze tego zaświadczenia, a na ostatnim badaniu połówkowym w szpitalu nic takiego nie dostałam - chyba musze się upomnieć następnym razem tj za ok 8tyg
Ale swoją drogą wolę zapłacić te 400zl w pl i dokończyć to u swojego sprawdzonego dentysty...
A co do skurczów - szczerze mówiąc nie slyszałam zeby kogoś tak długo skurcz w nodze trzymał.
Jakiś czas temu dorwal mnie silny na basenie i nie chcial puścić... no ale nie chciał puścić przez pół godz a nie kilka dni...

reklama
A ja uwielbiam horrory, thrillery i wszystko co przyspiesza puls...:-) Tylko, że teraz jaśnie pan P mi nie pozwala oglądać, bo mówi że "dzidzie mu strasze". Może i racja, wstrzymam się do porodu. Ale i tak ściągam już teraz, żeby mieć od razu do obejrzenia :-D Ściągam Dorothy Mills, podobno baaardzo dobry;-)

Tak poza tym przeglądam oferty pływalni dla maluszków. W Szczecinie jest pare szkół, tylko nie wiem które na prawdę dobre...
A wy co myślicie o chodzeniu na zajęcia z basenu z takimi np.3-5 miesięcznymi bobasami ?

ja tez mam w planach chodzic z dzidzia na basen i mezem jak damy rade(takie chwile zblizaja bardzo, chodzi mi o tate i dzidzie)
a woda to dla dzieci raj takze napewno postaramy sie 2 razy w tygodniu chodzic

jezeli chodzi o horrory to tak sie ich boje ze jak meza w domu nie ma to odrazu przelaczam na inny program a wczoraj skonczylam ksiazke o seryjnym mordercy i ciagle o iej mysle i sie boje zeby mnie cos takiego nie spotkalo,ale jestem boi dupka co? hahaha

tak !! dentysta oraz wszytskie leki na receptę masz za darmo w czasie ciąży i rok po urodzeniu dzidziusia. potrzebujesz jednak specjalnej legitymacji! położna która prowadzi Twoja ciążę na drugiej wizycie powinna Ci była dać zaświadczenie do odpisania i do wysłania do NHS. Taka legitymacja jest formatu karty kredytowej. Jest tam Twoje imię i nazwisko, rok urodzenia oraz data ważności karty ( rok po przypuszczalnej dacie urodzenia - ja mam ważną do 15.11.2010).

Dziewczyny Anadri ma racje. Nie wiem jak to jest w Irlandii ale w Anglii ja dostalam formularz na ta karte juz przy pierwszej wizycie! Wypelnilam i odeslalam, karte dostalam ok. tygodnia pozniej. No i trzeba sie zarejestrowac u dentysty ktory jest z NHZ bo wiadomo prywatnie nikt nam tej karty nie przyjmie :)

Ja w pn. zadzwonie i umowie sie jeszcze przed Polska albo zaraz po. Trzeba wkoncu stracha pokonac. A moze wszystkie sa zdrowe :-)

My z mężem mamy zamiar zacząć chodzić z maluchem na basen jak najszybciej. Uważamy, że to będzie frajda i dla nas i dla niego :-)
No właśnie o to mi chodzi, po drugie czytałam, że takie dzieci lepiej się rozwijają nie tylko fizycznie ale też umysłowo. Po drugie po ciąży taki basenik to także korzyść dla nas ;-)
ja tez mam w planach chodzic z dzidzia na basen i mezem jak damy rade(takie chwile zblizaja bardzo, chodzi mi o tate i dzidzie)
a woda to dla dzieci raj takze napewno postaramy sie 2 razy w tygodniu chodzic

jezeli chodzi o horrory to tak sie ich boje ze jak meza w domu nie ma to odrazu przelaczam na inny program a wczoraj skonczylam ksiazke o seryjnym mordercy i ciagle o iej mysle i sie boje zeby mnie cos takiego nie spotkalo,ale jestem boi dupka co? hahaha
Też chcę żeby dzidzia była blisko z tatą, może właśnie basen te więzi umocni:tak:
Co do strachu to zależy od charakteru po prostu, ja w wieku 3lat z otwartą gębą oglądałam "Szczęki"... :cool2:
Też się boję horrorów, ale po prostu lubię ten strach :-):sorry2:

Cześć wszystkim!
Ale jestem wymordowana! Wzięłam wczoraj wieczorem na próbę pół tej tabletki rozkurczowej, którą przepisał mi lekarz. Miałam nadzieję, że skutki uboczne mnie nie dotkną, ale niestety...Zaraz jak tylko to zażyłam, to serce zaczęło mi łomotać jak szalone, cała się trzęsłam, zaczęłam się strasznie pocić - dosłownie się ze mnie lało. Oczywiście do tego ból głowy i co najśmieszniejsze, łapały mnie potworne skurcze mięśni (po lekach rozkurczowych!). Na brzuch też nic to nie pomogło - robił się twardy jak zwykle... Przeszło mi to dopiero nad ranem, więc czuję się tak, jakbym biegała całą noc. Jestem wykończona! Nie pamiętam, kiedy tak źle się czułam. Tętno do tej pory mam ok.100/min i jest mi niedobrze. Więcej tego nie wezmę! Mam nadzieję, że nie będzie takiej konieczności!!!

reklama
Jej dokopalam sie do konca watku.
sporo mnie nie bylo a to przez burze (na ktora tak czekalam) ktora pozrywala nam kable od internetu i trzebabylo zalozyc nowe :dry:

co do tego plynu z piersi to mi pierwsze kropelki pojawily sie w 16tc i calyczas tak sobie kropelkuje ;-)
glukozy jeszcze nie mjalam, chyba wlasnie bede miec na nastepnej wizycie za 2 tyg.
ja od poczatku ciazy przytylam tylko 3 kilogramy :blink:
sny mam okropne! nic przyjemnego mi sie nie sni tylko jakies horrory. :dry:
dzidziusia juz czuje no i chyba mi troszke brzuszek urusl ale jeszcze nikt niewtajemniczony nie potrafi rozpoznac ze jestem w ciazy ;-)

Do góry