mary__mary
BorySoniowa Mamusia :)
Hmmmmna bank jest darmowy ja tez o tym slyszalam znalazlam to:
You’ll qualify for free NHS dental treatment while you’re pregnant and for 12 months after your child is born.
Plus children up to the age of 18 years old also receive free dental care. Most dentists will give you a form to fill in but take your MATB1 certificate or Maternity Exemption Certificate with you.
You’ll also be entitled to free NHS prescriptions when you’re pregnant, and for 12 months after your child is born. And children up to the age of 16 automatically receive free prescriptions. Just fill in the back of the prescription form to claim.
czyli trzeba do dentysty zabrac certyfikat MATB1 (wydaje go polozna od okolo 20 tyg ciazy ten sam ktory trzeba miec zeby dostac pieniaadze na macierzynskim ja wlasnie jak wroce lece do poloznej po to trzeba go dostarczyc w pracy do 15 tygodnia przed porodem) albo karte na ktora wydaja darmowe recepty
Dobrze wiedzieć... Tak czy siak, w tyg 9 nie miałam jeszcze tego zaświadczenia, a na ostatnim badaniu połówkowym w szpitalu nic takiego nie dostałam - chyba musze się upomnieć następnym razem tj za ok 8tyg
Ale swoją drogą wolę zapłacić te 400zl w pl i dokończyć to u swojego sprawdzonego dentysty...
A co do skurczów - szczerze mówiąc nie slyszałam zeby kogoś tak długo skurcz w nodze trzymał.
Jakiś czas temu dorwal mnie silny na basenie i nie chcial puścić... no ale nie chciał puścić przez pół godz a nie kilka dni...