reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

kaśka k ja tez na 3D się zapisałam, ale to głównie dlatego, że mój ginekolog ma stare usg i boje się, że mało dokładne, a idę na 3D bo interesuje mnie opinia innego lekarza i to, że na 3D dokładnie wszystko widać i narządy wewnętrzne można dokładnie obejrzeć u dzidzi, no i może płeć poznam, bo na początku miała być niespodzianka, a teraz mój małżonek ciekawy jest i trochę mnie tym zaraził;-)
wiesz może bym nie szła na to badanie gdyby to była moja druga ciąża, ale wiesz sama, w pierwszej dopiero wszystko poznajesz, wszystko Cię interesuje, a w drugiej to już dużo wiesz i podchodzisz do tego bardziej świadomie/dojrzale.

reklama
madziek nikogo nie osądzam że dobrze lub źle robi idąc na to badanie
każdy ma swoje powody obojętnie czy
dla sprawdzenia czy z dzidzia jest dobrze czy z ciekawości czy dla miłej pamiątki
to każdego indywidualna decyzja
często lekarze zalecają to usg więc je robimy

kasiula napisała że rozmawiałyśmy że strasznie szkodzi
nie szkodzi tak strasznie ale napewno te promienie nie są obojętne dla dzidzi i jeśli nie ma wskazań to nie będę robiła

co do drugiej ciąży to masz rację na kilka spraw patrzy się inaczej
i pamiętam dobrze że niektóre problemy bardziej przeżywałam niż teraz :blink:
myślę że mam większy luz:tak:

...u mnie ciezko pisac polskimi literami..bo klawiature mam holenderska...i nawet inaczej litery sa tu poukladane...i na poczatku sie strasznie motalam..a zmieniac na jezyk polski tez jakos mi niewygodnie...
Ja mam niemiecka klawiature i dlatego malo kiedy uzywam polskich znakow, wiec rowniez wybaczcie-ale pewnie dlatego ja nie mialam skojrzen w poscie klaudzi:-p

wiesz może bym nie szła na to badanie gdyby to była moja druga ciąża, ale wiesz sama, w pierwszej dopiero wszystko poznajesz, wszystko Cię interesuje, a w drugiej to już dużo wiesz i podchodzisz do tego bardziej świadomie/dojrzale.
U mnie na odwrot:-p. W pierwszej ciazy nie robilam 3d b:-po nie mialam gdzie, a na zwyklym usg tylko serduszko widzialam-nic wiecej!:baffled:Nawet reki, nogi-wszystko nieczytelne. Dlatego jak teraz mam mozliwosc zrobienia usg polowkowego + 3d i bedzie mnie to kosztowac raptem 80zl wiecej wiec chce robic! A poza tym, dziecko w pierwszej ciazy bylo dla nas niespodzianka a teraz chciaalbym wiedziec czy nasz synus bedzie mial braciszka czy siostrzyczke:tak::-D

kasiula napisała że rozmawiałyśmy że strasznie szkodzi
nie szkodzi tak strasznie ale napewno te promienie nie są obojętne dla dzidzi i jeśli nie ma wskazań to nie będę robiła
Nie ma roznicy czy to zwykle usg czy rozszerzone o 3d-obydwa nie sa obojetne dla dziecka:-(. Dlatego usg polowkowe+3d to dopiero moje drugie usg w czasie mojej ciazy-pewnie bedzie jeszcze tylko jedno, standardowo ok 33tc:tak::-D

Kaśka K ja też na 3d się nie wybieram i nawet mi to przez myśl nie przeszło. Moim zdaniem jest to jednak fanaberia...

wiesz co któraś z nas napisała że idzie bo chce mieć pamiątkę czy to można nazwać fanaberią?
mogą to być troszkę za mocne słowa
faktycznie dla mnie to troszkę nabijanie kasy
usg jest dokładniejsze i miało mieć inne zastosowanie
miało pomóc w rozpoznawaniu niektórych chorób
a teraz chyba wszędzie robi się to badanie płatnie i dajemy zarobić ginekologom
najczęściej jeden ginekolog nabija pacjentki drugiemu

środowisko lekarskie ciągle się spiera na temat szkodliwości tego badania więc ja nie poszłabym tylko dla zaspokojenia swojej ciekawości

Ostatnia edycja:
Ja tez ide na 3D, chce zeby Polski ginekolog ocenil mojego maluszka ale nie ukrywam ze robie to tez ze swojej ciekawosci i dla pamiatki. A chcialabym zeby tesciowa przy tym byla bo wiem ze nie bedzie widywac wnuka czy wnuczki na codzien, moze raz do roku wiec przynajmniej tak jej troszke zrekompensuje. I potwierdze czy maluszek ma gniazdko czy ptaszka hehe :-):-)

Nie ma roznicy czy to zwykle usg czy rozszerzone o 3d-obydwa nie sa obojetne dla dziecka:-(. Dlatego usg polowkowe+3d to dopiero moje drugie usg w czasie mojej ciazy-pewnie bedzie jeszcze tylko jedno, standardowo ok 33tc:tak::-D

masz rację że jedno i drugie nie jest obojętne ale z tego co wiem to 3d daje jednak więcej czadu dziecku

reklama
kaśka k ja nie myślę, że kogoś osadzasz, bo idzie czy nie idzie na 3D, w sumie to sprawa indywidualna. Ja muszę się upewnić czy z moim maleństwem jest wszystko ok.
I wiesz parę moich koleżanek, które maja już po dwoje dzieciaczków, druga ciąże przechodziło inaczej jak pierwszą, tak jak pisałam wyżej, bardziej świadomie i spokojnie- jeśli w ogóle można się nie denerwować, bo ja to ze wszystkim panikuję. Ale w drugiej będę mądrzejsza o doświadczenia z pierwszej:tak:

a tak w ogóle to mnie dziś coś od prawego jajnika ciągnie, może to wiązadło macicy, ale upierdliwe to jest:-(
royanna no to usg masz robione podobnym sprzetem do tego co mój lekarz ma w przychodni i głównie dlatego chcę iść na 3D a i mój mąż wreszcie zobaczy dziecko:tak:

Do góry